Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Vezérkari főnök: a honvédség minden kapott feladatot megoldott

A katonák a rendkívüli időjárás nyomán kialakult katasztrófahelyzetben minden feladatot, amelyre megkeresést kaptak, megoldottak - mondta Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke vasárnap, az MTI-nek adott interjújában.
A vezérkari főnök elmondta: a rendkívüli időjárási helyzet miatt a Magyar Honvédségnél csütörtök este országos készenlétet rendelt el. A jelenlegi törvények értelmében viszont a Magyar Honvédség nem felelőse, szervezője, vagy irányítója a katasztrófahelyzetek kezelésének, felszámolásának, csupán közreműködő szerepe van. A honvédség személyi állományával és technikai eszközeivel ott jelenik meg és akkora erővel, amilyen megkeresés érkezik felé.

Benkő Tibor kifejtette: a honvédség 17 katonai szervezetének személyi állománya és technikai eszköze vett részt, illetve Szabolcs Szatmár-Bereg megyében még most is részt vesz a rendkívüli időjárási körülmények miatti katasztrófahelyzet felszámolásában, mentési feladatokban. A legnagyobb elismerést érdemlik azok a katonák, akik az elmúlt napokban 8 megyében mintegy 50 különböző helyszínen nyújtottak segítséget a bajbajutottaknak - emelte ki.

Annak kapcsán, hogy miért nem vettek részt többen a mentésben, azt mondta: minden beérkező megkeresésnek eleget tettek. A hatékony mentésben viszont nemcsak a létszám, hanem a képesség is meghatározó. Példaként megjegyezte, hogy egy-egy technikai eszköz kezeléséhez - amellyel számos járművet, köztük mentőket, buszokat, hómarókat, kamionokat mentettek ki a hó fogságából - egy-két felkészült katona is elegendő.

Benkő Tibor elmondta, hogy a mostani esetnél az időjárás-jelentések alapján a honvédségnél megtették a szükséges előkészületeket, de - emelte ki - nem a honvédség az első, akinek "lépnie kellett". Minden erre hivatott szervezetnek megvan a maga feladata, s a honvédség bizony nem az első helyen, hanem szinte utolsó bástyaként szerepel ebben a sorban - fejtette ki.

Ugyanakkor a vezérkari főnök egyetért azzal, hogy mindez kevés a bajba jutott embereknek. A Magyar Honvédségnél már elkezdték a történtek, tapasztalatok elemzését. Benkő Tibor szerint ez a helyzet rámutatott arra, hogy az ehhez hasonló rendkívüli helyzetek hatékonyabb kezeléséhez van mit tenni, biztos, hogy változtatásra van szükség.

Benkő Tibor elmondta: a Magyar Honvédséghez az első megkeresés 14-én, nem sokkal délután 6 óra előtt, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottságtól érkezett, hogy biztosítsanak fekvőhelyet mintegy 70 ember számára Várpalotán. Ezt a feladatot mintegy fél órán belül teljesítették. Ezt követően este fél 8 kor kérték a katonák segítségét egy elakadt buszhoz szintén Veszprém megyében, az utasok között inzulinos beteg és egy csecsemő is volt. Csütörtök este fél 9-kor a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól érkezett az első igény, hogy a honvédség gépjárműveire is szükség van. Benkő Tibor ekkor rendelte el a teljes Magyar Honvédségre kiterjedő alkalmazási engedélyt. Ekkor felállították a munkacsoportokat, amelyek feladata, a beérkező igények elosztása, végrehajtásának koordinálása - ismertette.

A lánctalpas eszközök bevetését március 15-én, pénteken reggel 9 óra 15 perckor igényelték a honvédségtől. A kért eszközöket 15 perc alatt ki is rendelték. Amint megkeresték a honvédséget, azonnal tudtak rá reagálni - szögezte le a vezérkar főnök, megjegyezve: "ez is bizonyítja, hogy a honvédség fel volt készülve".

Benkő Tibor elmondta: a katasztrófavédelmi koordinációs bizottság, megyei védelmi bizottság, illetve azok operatív csoportjai döntik el, hogy hol, mire van szükség, kit tudnak odaküldeni, igénybe kell-e venni a "katonai erőt, vagy sem".

Olvasóink írták

 • 16. deszkás 2013. március 18. 17:23
  „Erről írtam két napja:"nincs kiépítve a hírközlés a Sándor Palotához"?”
 • 15. DMagóg 2013. március 18. 12:12
  „Megy a rivalizálás, hogy ki, mire (lenne) képes!
  Csupán az ütőképes irányítás hiányzott, de az nagyon!
  Lehet, hogy nem volt rossz döntés a katasztrófa- és polgárvédelem tűzoltóságba integrálása. Minden tűz katasztrófa, ám, nem minden katasztrófa tűz!
  Kié a főszerep? A rendőr és a katona sem szívleli egymást, de hogy felettük egy tűzoltóé legyen a főszerep?
  Nos, ha valahol, itt nagyon működnie kellene egy parancsuralmi rendszernek! Parancsnokok voltak -akik fényezik is magukat- ám, Itt és most hiányzott a főparancsnok! Csak egy kérdésem van: Ki volt a főparancsnok?”
 • 14. DMagóg 2013. március 18. 11:05
  „"Ugyanakkor a vezérkari főnök egyetért azzal, hogy mindez kevés a bajba jutott embereknek. A Magyar Honvédségnél már elkezdték a történtek, tapasztalatok elemzését. Benkő Tibor szerint ez a helyzet rámutatott arra, hogy az ehhez hasonló rendkívüli helyzetek hatékonyabb kezeléséhez van mit tenni, biztos, hogy változtatásra van szükség."

  Lesz változtatás! Leváltanak!”
 • 13. pog 2013. március 18. 08:47
  „Pintér nyilatkozatait elnézve a benyomásom,hogy cinukusan , lenézően a polgári lakosságot okolva tette kijelentéseit....”
 • 12. tg1983 2013. március 18. 08:38
  „Nagy nulla az állami vezetés. Ha valami komolyabb katasztrófa történne, tőlük akár össze is omolhatna az ország.”
 • 11. xenopus 2013. március 17. 22:23
  „Érdekes volt látni a hír-tv filmjét amikor 4 rendőr 6 egyenruhás gárdistával szorgalmasan lapátolják kifele a havat a kamion alól! Érdekes, most nem keltettek senkiben sem félelmet?
  A "honvédeink" pedig folytathatják tovább a zacskós víz szállítást.
  Persze csak az, aki nem Afganisztánban védi a hazánkat....”
 • 10. howatowabb 2013. március 17. 21:47
  „9. spiler
  Valószínű nem lehetett. Pintér apó úgy hitte, hamar megoldja, aztán mehetnek haza feleslegesen. No, ugye kár lett volna!”
 • 9. spiler 2013. március 17. 21:18
  „tartalékosok miért nem lettek riasztva,,,,,?”
 • 8. hogymikvannak 2013. március 17. 21:02
  „Még egy információt olvastam. ÉÉÉRDEKES! A sétáló ifjak nylon tatyival, mosolyogva, szerintetek honnan valók voltak TELJESEN VÉÉÉÉÉLETLENÜL? Erdélyből, magyarok. Nohhát! És épp kéznél volt a kamera is! Még a hózápor sem lehet teljesen a mienk?! Még egy fúúúúj! Nem, mert erdélyiek voltak. Mert épp ezt adták le! Ez sza..ik az itt élő magyarokra, mikor vesszük már észre?! És még ezek dudálják, hogy az ellenzék politikát visz ebbe a hózivatarba is. CC! Épp ők, akik a bicskát nyitják a zsebben! Fúj, de úúútálom az egész bagázst! Még ilyen gusztustalan, diktatúrára ennyire hajlamos ga..ét a föld a hátán nem sokat hordott!”
 • 7. mivan? 2013. március 17. 20:59
  „Basszus a katona magától nem mehet sehova, értitek??? Akkor megy ha azt parancsolják, nem megkérik, parancsolják neki. Tudjátok, hogy a tábornoknak is van feljebbvalója?? Hidd el mentek azok volna szó nélkül, csak ba...tak nekik szólni, vagy későn.”
 • 6. _csutak_ 2013. március 17. 20:49
  „Egy linkkel kezdem: http://www.parlament.hu/naplo35/326/3260129.htm
  Abból kiderül, hogy jelenleg 70-nél több tábornok van hazánkban, de számunk titkos adat!
  Namármostan nem volt sokkal több 1973-ban amikor 120 ezres volt a katonaság létszáma.
  Ma hivatalosan 26.000 honvédségi alkalmazott van (tábornok, tiszt, tiszthelyettes, közkatonák, polgári állomány)
  ebből ha nem tévedek összesen 3.000 az a katona aki bevethető!
  Ha csak fele annyi helikoptere lenne a haderőnek mint tábornok, és lenne üzemkész lánctalpas eszközünk, akkor sokkal egyszerűbb lett volna a helyzet megoldása.
  De az utóbbi 23 év összes kormánya tévedésben leledzett!
  Nem jól mérték fel az ország lehetőségét és a szükségleteit.
  Ott építettek le ahol nem kellett volna (Jármű állomány, lánctalpas eszközök) és ott nem épített le ahol kellett volna, a polgári állomány, vízfej a mininsztériumban.
  Mert anno a 120 ezres létszámból az a 26 ezer nem volt sok.
  De ma sok az a 23 ezer semmittevő, akik jó pénzért semmit nem tesznek!
  Szerencsétlen rendőrök, tűzoltók és a mozdult katonák (akiket hívni sem nagyon kellett, hisz ők felérték ésszel!) emberfeletti munkát végeztek!
  Erre föl az a belügyminiszter akarja pecsenyéjét sütögetni, a munkában hősiesen helytálltak helyett, akinek a lemondásának már régen Orbán íróasztalán kellene lennie!
  És lenne még három ember akinek távoznia kellene.
  De tudom, ez csak egy álom.
  De hiszek abban, hogy ha egyszer valóban kezet és összefogunk előre is haladhatunk nem csak a szakadék felé!”
 • 5. azigazitrebitsch 2013. március 17. 20:46
  „4. studyfy
  Barátom,ahhoz el is kellett volna olvasni pár(1) "olvtársnak" a cikket !”
 • 4. studyfy 2013. március 17. 20:37
  „Aki a sorok között tud olvasni, a vezérkari főnök sem volt elájulva a katasztrófavédelmesek felkészültségétől. Sőt...”
 • 3. hogymikvannak 2013. március 17. 20:19
  „No, meg ez a bratyis " hova mennek, emberek?" "Elviszünk, pattanjatok be!" Azok meg, elolvadva bebattyogtak a kocsiba! És a fiatalemberen egy szál pulcsi! Csupa életszagú jelenet! Mosolyogva,, mintha csak épp sétálgatnának a tavaszban! FÚJ!
  És eszi a nép, mint tak.yot a pulyka! Meg megy a rohadtkomunistáknakmámegintnemteccikosztvakaróznak! JaJ! De gáz! Mint hogy megnéznék, miért is állt prokoll szerint kész állásban a katonai bázisokon az apparátus, parancsra várva?! Miért is nem kapták meg az utasítást?! És kihűlés miatt..., de csak két ember! Any.D! Az is épp kettővel több, mint kellett volna! Fagytak volna ezek oda, Fidesz ide, Mszp oda! Ez hó volt! Azok meg alkalmatlanok!”
 • 2. galuska 2013. március 17. 19:57
  „szörnyű , hogy mennyire hülyének nézik az embereket
  azt gondolják mindenki csak az m1-et nézi, hát gondolják, majd jövőre kiderül mennyire is vagyunk hülyék”
 • 1. howatowabb 2013. március 17. 19:19
  „No persze! De nem azért, mert a vezérkar annyira a helyzet magaslatán volt! Ha az ember a bármelyik közösségi oldalon olvasgat, egyre több a hóban rostoklásból hazatért ember. Érdekes, egyik sem arról számol be, hogy annyira nagyon nagy segítséget, vagy tájékoztatást kapott volna. A környékbeli lakók, katonák, tűzoltók, egyszóval a két kezükkel dolgozó EMBEREK tették a dolgukat, iskolai végzettségtő függetlenül. Józan, paraszti ésszel. Arról ne is beszéljünk, hogy a képek elmondhatták mindenkinek, hogy egy szál kötelező munkaruhában, a szerencsétlenek, szinte halálra fagyva mentettek. És a tv-ben, a belügyért felelős miniszterünk elmondja (!), hogy a legnagyobb zűr kellős- közepén pihenni tért, mert már mindenki nagyon FÁRADT volt, és pár órás alvás után ott folytatták, ahol abbahagyták! No, szép! A katonák is megpihentek? Vagy valóban volt olyan, aki 30 órán túl is mentett!? És hab a tortán, az imént szintén a dobozból jövő hír, hogy az osztrák mentésvezető elmeséli, hogy két (!) órával a megérkezésük után a helyi szemétdomb kakasa hazaküldte őket, mert már minden rendben lesz, miközben semmi szervezett mentési tervünk nem volt! Egyébként az emberek voltak a hibásak, felelőtlenek, mert útra keltek! Ezt nyilvánosan ki meri mondani! Még ha így is van, kérem, miféle eljárás ez??! Ja! És egyre több híresebb ember nyilatkozik, ő is ott volt! Kuc-kuc!
  Az már csak úgy gondolat, hogy, ha pl. váratlanul történt az országban bármilyen váratlan katasztrófahelyzet, azonnal vezetőleváltás történt. Majd itt is lesz, vagy ügyesen kitüntetik magukat, mindenki nagy megelégedésére?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színesfémtolvajok nehezítik a vezetékek helyreállítását

Színesfémtolvajok nehezítik az áramszolgáltatás helyreállítását Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Tovább olvasom