Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Vezető hírként Németországban

A magyarországi események továbbra is a német sajtó egyik központi témáját jelentik, s a Deutschlandfunk rádióállomás tegnap is vezető tudósításban számolt be az előző esti budapesti tüntetésről.

A tudósítás kiemelte, hogy a Kossuth téri megmozduláson mintegy negyvenezren vettek részt, azaz az elmúlt napok legnagyobb kormányellenes tüntetése volt. A Deutschlandfunk hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tiltakozó nagygyűlés békésen zajlott le.
A Németországban rendkívül nagy tekintélynek örvendő Konrád György íróval készített terjedelmes interjút a magyarországi eseményekről a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
A tekintélyes konzervatív lap vasárnapi számában megjelent interjúban Konrád – aki 2001-ben az európai egyesítésben szerzett kiemelkedő érdemeket elismerő, nemzetközi Károly-díjban részesült – annak a nézetnek adott hangot, hogy a nyilvánosságra került miniszterelnöki hangkazetta csak az ürügyet jelentette a tiltakozásokhoz. Konrád György szerint a megmozdulások mögött – mint fogalmazott – a politikai jobboldal, Orbán Viktor és pártja, a Fidesz politikai stratégiája áll. Orbán nem tudta megemészteni, hogy vereséget szenvedett a parlamenti választásokon. Már május óta mondja azt, hogy a kormányt meg kell dönteni – jelentette ki az író.
Konrád György hozzátette, hogy szerinte a Fidesz szítja a tiltakozásokat. A párt szolgáltatja az ideológiai irányvonalat, mégpedig egy olyan irányvonalat, amely a Fidesztől jobbra álló csoportosulásokat szólítja meg, s azokat mozgósítja. A tüntetők többsége jobboldali, jobboldali radikális – fogalmazott Konrád, utalva arra, hogy a tömegben például második világháborús náci zászlók láthatók. Bizonyos szerepet játszanak ugyanakkor a futballhuligánok is, akik antiszemita jelszavakat hangoztatnak, például olyat, hogy „ez a vonat Auschwitzba indul”.
Konrád a nyilvánosságra került hangszalaggal kapcsolatban azt hangoztatta: a beszéd felindultságával és kétségbeesett hangnemével valami nagyot jelentett. Az ellenzék – fogalmazott az író – most hazugsággal vádolja a miniszterelnököt, a vicc ebben ugyanakkor az: egy hazug mondja azt, hogy soha többet nem akar hazudni. Véget akar vetni a hazudozásoknak, amelyek szerte a világon jellemzik a politikai osztályt. Bátorság kell ahhoz, hogy egy politikus beismerje hibáját – vélekedett Konrád György, hangoztatva, hogy a beszéd egy kétségbeesett ember rendkívül szenvedélyes hangú beszéde volt. Abban a miniszterelnök azt akarta üzenni, hogy véget kell vetni az adó- és árcsökkentésekre vonatkozó túlzott ígérgetéseknek, s fel kell hagyni azzal a várakozással, hogy az állam csodára képes, miközben az emberek nem vállalnak semmi felelősséget.
A jelenlegi események ellenére Konrád – mint kifejtette – derűlátóan tekint a jövőbe. Magyarország jogállam, s az is marad. Az államháztartás valóban drámai helyzetben van, s az ország nem teljesíti a brüsszeli kritériumokat. De a kormány felismerte és kimondta ezt, s mindez jó kezdet – hangsúlyozta az interjúban Konrád György.
Az ugyancsak konzervatív Welt am Sonntag vasárnapi számában, budapesti riportjának bevezetőjében azt hangoztatta, hogy a tüntetések nem csupán a kormánynak, hanem az egész politikai osztálynak szólnak. A megmozdulások tükrözik egy kis ország félelmeit a nagy Európai Unióban – írta lap.
Az újság egyebek között Ágh Attila politológust szólaltatta meg, aki annak a nézetnek adott hangot, hogy a történtekért jelentős mértékben Brüsszelt terheli a felelősség. „Amin most keresztülmegyünk, az egyfajta csatlakozási válság” – hangoztatta Ágh Attila, utalva arra: az unió azt akarja, hogy Magyarország teljesítse az általa szabott kritériumokat, de ehhez semmifajta „útitervet” nem biztosított. Elég ezzel összefüggésben csak Lengyelországra vagy Szlovákiára tekinteni, ahol az állampolgárok a közelmúltban az erősen jobboldali, euro-

szkeptikus táborra bízták a kormányzati felelősséget – idézte a lap a magyar politológust.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orchidea Hotel Mosonmagyaróvári csoport

Máriakálnok–Dunakiliti 2–7 (1–1). Gsz.: Mátyás, Fülöp, ill. Kurucz (3), Sipos, Hajós,… Tovább olvasom