Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

VI. Országos Koreográfiai Fórum vasárnap Budapesten

Huszonnyolc néptánc együttes negyven koreográfiát mutat be vasárnap a Budapesti Művelődési Központban, az immár hatodik alkalommal megtartandó Molnár István Országos Koreográfiai Fórumon.
Zsédényi Mária, a rendezvény szervezője elmondta: a kétévente megtartandó fórumon bemutatandó koreográfiákat pályázat alapján választják ki.

Mint hozzátette, az alkotók több tájegység autentikus táncanyagából merítettek; a tematikus koreográfia szerzői közül pedig néhányan a néptáncon kívül más tánctechnikát is felhasználtak.

A táncokat jeligésen mutatják be az ország szinte minden részéről érkező együttesek, a koreográfus személyét csak az eredményhirdetés után fedik fel.

A zsűri soraiban az idén Kővágó Zsuzsa szakíró, Zsuránszki Zoltán, a Budapest Táncegyüttes művészeti igazgatója, Szögi Csaba koreográfus, Karácsony Zoltán néprajzkutató és Rossa László zenész foglal helyet.

A verseny névadója a kolozsvári születésű Molnár István táncművész-koreográfus, a Budapest Táncegyüttes egykori vezetője.

A halála után négy évvel, 2001-ben posztumusz Kossuth-díjjal kitüntetett művész táncosképző rendszere Molnár-technika néven vált ismertté. Ballada, illetve néptánc kompozíciói máig ható jelentőségűek.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatlakozás,

globalizáció

Az Összefogás a Polgári Körökért Egyesület a mai napon este 6 órától tartja Rába-parti randevú című… Tovább olvasom