Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Vidékstratégia: az MSZP szerint az irány jó, az út viszont rázós

Az MSZP szerint hagy tisztázandó kérdéseket a kormány által elfogadott vidékstratégia, annak alapcéljával ugyanakkor az ellenzéki párt egyetért.
Az MSZP szerint hagy tisztázandó kérdéseket a kormány által elfogadott vidékstratégia, annak alapcéljával ugyanakkor az ellenzéki párt egyetért.
A kormány szerdai ülésén fogadta el a Nemzeti Vidékstratégiát.

Gőgös Zoltán, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében - a döntést kommentálva - azt írta, a magyar lakosságot és exportpiacainkat biztonságos, GMO-mentes élelmiszerekkel kell ellátnunk, a kormány által elfogadott vidékstratégia alapcéljával az MSZP tehát egyetért, ám a célhoz vezető utat úgy kell kialakítani, hogy ebben a kis, közepes és nagyobb kapacitásoknak egyaránt szerepe legyen.

Az MSZP-s képviselő szerint a vidékfejlesztési miniszter által vázolt vidékstratégiai paraméterek bőven hagynak tisztázandó kérdéseket. A foglalkoztatottak számának és a helyi értékesítés arányának növelése, valamint a fiatalítás valóban nemes cél, de a megvalósításához a stratégiában foglalt módszerek nem elegendőek - értékelt.

Mint írta, jövőre Magyarországnak is elő kell állnia azzal a - közös agrárpolitikához, valamint az uniós ciklusokhoz igazított - hétéves tervvel, amely a vidékfejlesztés fő irányait 2013 és 2020 között hazánk számára meghatározza. "Az uniós agrárpolitika már adott. Miután évi 6-700 milliárd forint közvetlen fejlesztési forrás a tét, saját vidékstratégiánkat a nemzeti célok mellett a közösségi célokkal is összhangba kell hozni" - fogalmazott Gőgös Zoltán, aki szerint azonban a jóváhagyott anyagból "sajnos nem az derül ki, hogy a kormány teljes mértékben tisztában van Magyarország EU-tagságából eredő jogosultságokkal és kötelezettségekkel".

A képviselő kifejezi pártja reményét, hogy széles konszenzuson alapuló program születik. Szerinte a korábbi, Gráf József nevével is fémjelzett szocialista kormányzás alatt agrárbéke volt, azaz működött egy, a napi pártpolitikai érdekeken túlmutató, igazi együttműködésen alapuló agrárpolitika Magyarországon. Az MSZP ennek folytatását várja a Fidesz-kormánytól is - írta a szocialista politikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esztergomban nem jelent meg a Fidesz-frakció a testületi ülésen

Munkahelyi elfoglaltságra és betegségre hivatkozva nem jelent meg az esztergomi testületi ülésen a… Tovább olvasom