Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Vietnamot idéző muzsika

A zene koncentrációt igényel, különösen akkor, ha olyan  műről van szó, mint amilyen a Miss Saigon. Boldog Iván, a Győri Nemzeti Színház zenekarának karmestere vezényli a Schönberg-musicalt, amely komoly kihívást jelent számára is és a zenészeknek egyaránt.

„A nyomorultak és a Miss Saigon is semmihez sem hasonlítható schönbergi zenei világot képvisel. Mindkét mű kiszolgálja a színpadot és a cselekményt.

Boldog Iván
A Miss Saigon zenéje igazodik a Vietnamban játszódó cselekményhez és földrajzi értelemben is igazodik ahhoz. Zenei világában és hangszerelésében is követi a helyszínt. A szintetizátorokban a darab helyszínére jellemző hangszínek csendülnek fel és az eredeti hangszerek is a keleti világot idézik. A samiszent, a kotot (japán lant és citera), az indonéziai szigetvilág gamelán hangszereit hallják majd a nézők, amit vibrafonnal, marimbával, harangjátékkal egészítünk ki és szintetizátorral helyettesítünk. A gongok, púpos gongok, baók beszerzése nem volt könnyű feladat a hű hangzás érdekében. Ennél már csak egy nehezebb feladat létezik: játszani rajtuk.

Tudom, hogy sokan a Miss Saigon zenei motívumaiban magyaros elemeket vélnek felfedezni, hiszen Schönberg úr magyar gyökerekkel rendelkezik. Ez tévedés, hiszen maga a szerző is úgy nyilatkozott, hogy ebben semmi szándékosság nincs. A keleti zenei világ gyökereire ugyanúgy jellemző a pentatónia, mint a magyar zene gyökereire. Az azonban igaz, hogy pentaton alapú hangsorokat fel lehet fedezni a Miss Saigon zenéjében is.

Ez a musical komoly kihívást jelent a szólistáknak, a kórusnak és a zenekarnak egyaránt. Vannak olyan magasságok és mélységek a fúvós hangszereken, amiket nehéz megszólaltatni. Ez a zene hihetetlen koncentrációt igényel, mert olyan hangnemeket jár körbe és ezek olyan gyakran változnak, hogy az előadás minden pillanatában együtt kell élni a darabbal."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszervezés és létszámleépítés

Szervezeti és személyi változásokkal, létszámleépítéssel, hatékonyabb költséggazdálkodással szeretné megőrizni versenyképességét a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. Összesen 124 munkatársuktól válnak meg, közülük 19-en még a soproni gyárban dolgoznak. Tegnap lemondtak az igazgatóság tagjai. Az átszervezéseket a piaci viszonyok megváltozása kényszerítette ki. Tovább olvasom