Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Vigyázó szemek a lakásban

Hamarosan itt a nyár, a családi üdülések időszaka. Otthonunkat ilyenkor őrizetlenül hagyjuk, és csak reménykedünk benne, pihenésünket nem rontja el egy hazulról érkező telefonhívás: betörtek lakásunkba. Hogy nyugodtan élvezhessük a vakáció minden percét, megfelelő riasztórendszerrel védekezhetünk a nem kívánt látogatók ellen. Már ötvenezer forintért beszereltethetünk egyet.
Kamerát magában nem érdemes vásárolni, csak riasztóval együtt. Fotó: Frank Yvette
– Épületvédelem terén riasztórendszerekben háromfajta típust különböztetünk meg: csapdaszerűt, mozgásérzékelőset és a legteljesebb körű héjvédelmet, amikor mind a lakásba, mind a nyílászárókra nyitás-, üvegtörés-, illetve mozgásérzékelőket szerelünk fel – mondja Tóth Sándor, az egyik vagyonvédelmi és kereskedelmi kft. ügyvezetője, aki tizenhat éve foglalkozik különböző riasztórendszerek értékesítésével és telepítésével.

Ezermester helyett

Az érzékelők a legkülönfélébb dolgokat „látják": kinyitották az ajtót, mozgás van a lakásban, betörték az ablakot, fúrják a páncélszekrényt, szén-monoxid vagy gáz került a légtérbe – a lakásvédelemre leginkább ezeket ajánlják.

– Azokban a telepítő szakemberekben bízzunk meg, akik régóta működnek a piacon – utalt arra, ne „ezermesterhez" fordoljunk a telepítésnél, mert kétséges, hogy kiadott pénzünkért valóban működőképes szerkezet tulajdonosai leszünk.

Bekamerázva

A kamera nem szirénázik és nem jelez sehova, mégis fontos védelmi eszköze lehet lakásunknak. A kukkolókészlet rögzíti az eseményeket a megfigyelt területen, amit a központi digitalizáló egység a saját merevlemezére vesz fel. A négykamerás alapszett igen népszerű az emberek körében, hiszen ára az elmúlt évek alatt a milliós nagyságrendről néhány százezerre csökkent. Kertvárosi övezetbe ajánlatos, hiszen amíg egy riasztó belülről védi a lakást, a kamera az épület környékét figyeli meg. Emellett több praktikus funkcióval is rendelkezik: a kamerához kötött tévé vagy monitor segítségével udvaron játszó gyerekeinket is figyelemmel kísérhetjük, vagy a bejárati ajtó fölé szereltetve, a lakásunkba bekopogtató személyt is könnyen azonosíthatjuk. Ha pedig egy teljes hét rögzített eseményeit nézzük vissza, egy gyanúsan sokszor a házunk előtt elhajtó kocsi felkeltheti figyelmünket. Egy négykamerás szett ára 150-200 ezer forinttól kezdődik. Riasztórendszer létezik kamera nélkül, de csak kamerát riasztó nélkül ne vásároljunk. Egy szakember által telepített kamerarendszer a rablók számára kijátszhatatlan.

Mérlegelés kérdése


Panellakások teraszaira az első emelet kivételével nem igazán tudnak bemászni az emberek. – Egyedül a lakásajtót érdemes riasztóval felszerelni, míg az első emeleten a teraszt is lássuk el mozgásérzékelővel, ha maximális biztonságban akarjuk tudni magunkat – ajánlja a szakember, aki szerint ár-érték arányában kell riasztót választanunk. – Azt kell mérlegelni, az ügyfélnek lehet-e akkora kára, hogy megérje egy több százezer forintba kerülő riasztót felszereltetnie. Egy minőségi, távfelügyeletre beköthető távjelzőrendszer telepítéssel együtt már 50 ezer forintért is beköttethető.

Ha garázsunk is van a közelben, össze lehet kötni a lakás és a garázs riasztórendszerét, amivel pénzt takaríthatunk meg. Panelnál mégsem elsősorban riasztórendszer megvételét ajánlja a szakértő: azt az 50-60 ezer forintot, amit erre költenénk, inkább mechanikai védelemre, vagyis biztonságos zár felszereltetésére költsük, amivel ugyanazt az eredményt tudjuk elérni, mintha riasztónk lenne. Első emeleti lakás-garázs kombinációnál azonban már ajánlottabb a riasztót választanunk. Ezek teljes körű felszerelése elérheti a 80-100 ezer forintot, ahol az árnövekedés nem a tudáskülönbség, hanem a több érzékelő miatt van.

Komplett héjvédelem

Héjvédelem alkalmazása, ami az összes nyílászáró levédést jelenti, a családi házaknál ajánlott. Ez 30 százalékkal kerül többe egy teljes körű mozgásvédelemmel ellátott rendszer felszerelésénél. – Ahány kilincs, annyi nyílófelület és nyitásérzékelő – foglalja össze Tóth Sándor, hány darabra is van szüksége az embernek ezekből. Darabjuk néhány száz forint, így attól sem kell megrémülni, ha az ingyenes szakértői felmérés azzal a megállapítással végződik: ide huszonnégy darab nyitásérzékelő kell.

A nyitásérzékelő egy ablakra azonban önmagában nem elég: akusztikus törésérzékelőt – ami 5-10 ezer forint – is kérjünk hozzá, hiszen az ablakokat vagy kinyitják, vagy betörik az illetéktelen betolakodók. – Családi háznál ez a héjvédelem ajánlott, ami kompletten 150-200 ezer forintba kerül – mondta Tóth Sándor.


Telepítésen felül

A riasztás a kivitelező cég diszpécserszolgálatához fut be, ahonnan értesítik az ügyfelet, vagy igény szerint járőrt küldenek a helyszínre, aki az ügyfél vagy a rendőrség megérkezéséig biztosítja a terepet. A szolgáltatás díja havi 1000-5000 forint, amit az ügyfelek szinte kivétel nélkül igénybe is vesznek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszer volt „barokk” cirkuszi sátor

Nem új keletű, hogy a két éve a Széchenyi térre települt fesztivál megosztja a győri lakosságot,… Tovább olvasom