Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Világbajnokságra készülnek

a modellezők

Az országban másodikként megalakult Soproni Modellező Egyesület tagjai idén is rangos nemzetközi versenyeken vesznek részt. Emellett számosan űzik hobbiból ezt a látványos sportot.
Az elmúlt évi sikereket idén is hozniuk kell a Soproni Modellező Egyesület versenyzőinek. 2006-ban a gumimotoros kategóriában Kocsis István nyerte meg az országos bajnokságot. Emellett Tóth Károllyal – aki a gumirepülők között indult – eredményesen szerepeltek a világ- és Európa-bajnokságon. Kalmár Sándor a körrepülő-gyorsasági modell kategóriában pedig harmadszor hozta Sopronba a Világkupát. Repülőjével ő érte el az eddigi legnagyobb, 300 kilométer per órás sebességet, és ezt azóta senki sem tudta túlszárnyalni. A feladat tehát adott, hogy az ez évi világbajnokságon is helytálljanak a válogatott versenyzők.
– Az egyesületünkben nemcsak profi versenyzők vannak, hanem olyanok is, akik amatőrként, hobbiszinten művelik a modellezést – mondta el lapunknak Horváth Rudolf, az egyesület ügyvezetője. – Örömünkre szép számmal vannak gyermekek és fiatalok. Sokat köszönhetünk a szülőknek, akik nem kevés anyagi ráfordítással támogatják gyermekeiket. A modellezés drága sport. A technika folyamatosan fejlődik, nekünk pedig lépést kell tartani az újdonságokkal. Továbbra is várjuk ugyanakkor a fiatalok jelentkezését. Az országban másodikként, 1909-ben megalakult egyesület mindenre nyitott.
Horváth Rudolftól megtudtuk azt is, a modellező kétfajta feladatot végez. Egyrészt megépíti a repülőt vagy az autót. Ezt követően pedig a szabadban ki is próbálja azt. – Szívmelengető érzés látni, tapasztalni, amikor a bonyolult vagy annak tűnő szerkezet elindul, felszáll – folytatta. – Ilyenkor érezzük igazán, hogy amit létrehoztunk, azt mi irányíthatjuk. S nem utolsósorban friss levegőn és a barátaink között vagyunk az ilyen alkalmakkor. Egyébiránt vállalunk bemutató repüléseket, ilyenkor a közönség élvezettel és ámulattal figyeli a produkciónkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év közben ugranak majd rá a pályázati pénzekre

Élő organizmus a városi költségvetés, amely pályázatokon elnyert források következtében duzzad év… Tovább olvasom