Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Világgazdaság: elkerülhetetlen leépítések az önkormányzatoknál

Jelentős megszorítások és leépítések következhetnek a helyi önkormányzatoknál, amelyek számára az idei év is kritikus volt, a 2011-es viszont várhatóan még nehezebb lesz - írta a Világgazdaság szerdán.
Jelentős megszorítások és leépítések következhetnek a helyi önkormányzatoknál, amelyek számára az idei év is kritikus volt, a 2011-es viszont várhatóan még nehezebb lesz - írta a Világgazdaság szerdán. A lap megjegyzi, hogy a kormány nem rendelkezhet az önkormányzati dolgozók munkaviszonyáról, így közvetlenül nem lehet megvalósítani a közszférában kötelezővé tett 10 százalékos létszám- és 5 százalékos költségcsökkentést. Ugyanakkor a költségvetésben elvonhatnak annyit, hogy a városok kénytelenek legyenek személyi döntéseken spórolni, valamint a január 1-jétől felállítandó megyei kormányhivataloknak is delegálhatnak olyan feladatokat, amelyek az intézményi racionalizálást szolgálják.

Összesen mintegy 450 ezer dolgozót alkalmaznak jelenleg az önkormányzatok, és vezetőik egységesen állítják, hogy 45 ezer ember elküldése gyakorlatilag működésképtelenséget okozna. A költségvetési tervek sokkolóak - mondta a Világgazdaságnak Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, hozzátéve: a legtöbb önkormányzat már 2010-ben is csupán túlélni próbál, a tervekből pedig egyértelműen kivehető, hogy jövőre már nominálisan is kevesebbet fognak kapni. Papp Ferenc, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének titkára szerint a dolgozók számának további csökkentése gyakorlatilag működésképtelenné tenné az önkormányzatokat, ésszerűsíteni csak feladatátcsoportosítással lehetne. Az intézményi racionalizálás egyik lehetséges útja az újonnan felállítandó megyei kormányhivatalokban összevonni feladatköröket. Az erről szóló törvényjavaslat január 1-jén lépne életbe, az Országgyűlés előtt zárószavazásra vár, ám az önkormányzatok egyelőre semmiféle tájékoztatást nem kaptak arról, milyen munkamegosztást tervez a kormány - írta a Világgazdaság.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. liongate 2010. november 11. 08:17
  „Igen,csak Orbán teremtette meg a lehetőségét annak,hogy olyan fiatalok is tanulhassanak,akiknek amúgy esélyük sem lett volna,még diákhitellel is nehéz!!!!Sok tehetséges embernek lett jövője és kibírja a fizetéséhez igazodó hiteltörlesztést,ami azért nagyban különbözik,más hitelektől,hazugság és felháborító,hogy pár ember alapján,akik egy lazább szakon vannak és buliznak belőle,egy kalap alá vesznek mindenkit!Nekem pl mindig utazásra,kolira,könyvre ment el,az öt év alatt egyszer volt lehetőségem bulizni,azt is elsőben!”
 • 29. zongorista 2010. november 10. 23:04
  „Volt itt minden! Magyar gyümölcs, magyar hús, magyar zöldség, magyar gabona!!!
  Kifelé a vacak kínai áruval! kIfelé a génmanipulált (és nem is tudsz róla!!!) külföldi "élelmiszerrel"!!!
  Vissza a Tsz-t, ÁG-ot!(vagy hasonlót)
  Máris lesz rengeteg munkahely, rengeteg saját áru!
  Magyar búza (nem amerikai), amiből liszt, kenyér lesz!Főleg agrár ország vagyunk!!!!Erre van adottságunk!
  Lennének újra magyar ruhagyárak, minőségi, de megfizethető termékekkel, magyar cipőgyárakban készült cipők!!! Stb.....
  Ez az ország el tudná tartani magát...Lenne újra létbiztonság....
  Talán születne több gyermek.....Talán nem fogynánk ....(el)...”
 • 28. N.P. 2010. november 10. 22:03
  „frakk 2010.11.10. 14:14

  Szerinted a zseniális Fidesz-környéki vállalkozók ( Matolcsi, Demján, Pintér, Fellegi stb.) miért nem szervezték meg mindezt? Tudom: Botka akadályozta meg mindegyiket!!! Debrecenben, Vásárhelyen, Mezőcsanádon is....ne röhögtess!”
 • 27. gereben 2010. november 10. 17:54
  „frakk, akkor szervezd meg, hozz létre egy ilyen termelő vállalkozást, ne botkára mutogass....te lehetsz a nyerő, rajta. Majd orbánod kormánya támogat téged biztos, ha nem tudsz a piacon érvényesülni......”
 • 26. frakk 2010. november 10. 14:14
  „NP: ennél azért értelmesebbnek gondoltalak.
  Már számtalanszor leírtam , miért ismételtetitek velem?
  Bármilyen elektronikai tevékenység (ezerféle van), finom mechanika, műszeripar/ orvosiműszer, bármilyen kémiai jellegű gyártási folyamat, gyógyszer, illatszer bármi , Optika megmunkálás, biotechnológiai produktivitás,
  Mint mondtam már többször a mezőgazdaságban is ezreket lehetne foglalkoztatni, csak meg kellene szervezni.”
 • 25. N.P. 2010. november 10. 13:56
  „frakk 2010.11.10. 12:01

  "Produktív termelő vállalat a megoldás" -- többedszerre kérem: sorolj már föl mondjuk kettőt (2 db) ami itt működne!”
 • 24. frakk 2010. november 10. 12:01
  „23:) látod mekkora változások vannak már is. Az Mszp kormányzás alatt Simor 8 millás fizetéséért aggódtatok érzékeny lelkűek, most meg 3 legfőbb vezető sem keres annyit. A mézes bödön kiürült jó lenne egyeseknek a valóságot is megértenie. Lehet térkövezni fél Szegedet, meg aluminium partfalat építeni, de senki se csodálkozzon , ha az önkormányzatot önti el legelőször az ár.
  Produktív termelő vállalat a megoldás”
 • 23. Szocifidesz 2010. november 10. 11:48
  „6. hozzászólás CID. 2010.11.10. 08:13
  Ha Kövért, Orbánt, Lázártis elküldik akkor havi 5 millát Spórolhatnánk.

  .”
 • 22. frakk 2010. november 10. 11:37
  „"A BRIC-országok államai tehát épp nem a jelenkori fogyasztást serkentik, különösen nem azokét, amik meg sem termelik azt, amit elfogyasztanak. Ezek az államok a belső felhalmozást és a beruházást támogatják, takarékoskodnak a jelenlegi fogyasztáson a jövendőbeli fejlődés érdekében. A mostani feleslegüket egyelőre kölcsönadják a hitelből élő és ezért túlfogyasztó nyugatiaknak, például nekünk. Akik addig tudjuk a jelenlegi fogyasztási színvonalunkat fenntartani, amíg ezek a kölcsönök megfizethető áron a rendelkezésünkre állnak. Aztán már csak a belső felhalmozás arányában lehet jóléti politikát folytatni, elvonni valahonnan a jövedelmeket és átcsoportosítani másoknak.

  A sikeres feltörekvő országok tehát épp ellentétes irányba tartanak, mint amerre Magyarország tíz éve elindult"
  Szeged is a Hitelre, a külcsínre, a fogyasztásra alapoz. Az előbbi példa is megmutatja hibás az elgondolás. Köszönjük meg Botka -úrnak a város rossz irányba terelését.
  Produktív termelő munkahelyek kellenek , export tevékenység mellett.”
 • 21. Titanilla 2010. november 10. 11:23
  „Nem igazán értek a mostani dolgokhoz, csak azt látom, hogy alig van termelő munkahely. Minden gyárat eladtunk, és ami még esetleg van az szinte mind vesztesége. Miért hogy nálunk minden veszteséges, a Lajtán túl meg másképp van? Az idősebbek emlékeznek még mennyi gyár volt Szegeden? Szidjuk a kisebbséget is hogy nem dolgoznak. Könyörgöm hol? Nincs olyan munkahely, ahol a képzetlen, vagy alig képzett munkaerőre szükség van. Régen a gyárakban sok segéd- és betanított munkakör volt. Ha mindenki egyetemre megy hol fognak ők dolgozni? Tényleg kellene létre hozni termelő helyeket. Lehet, hogy a "módszer-váltásnál" lett elrontva, hogy se perc alatt mindent eladtunk, tönkretettünk.?”
 • 20. frakk 2010. november 10. 10:19
  „JOY jobb ha meg sem szólalsz. Szállj le a Földre pályázatíró:”
 • 19. joy 2010. november 10. 10:12
  „frakk!
  Nem a munkahelyeket kell képezni, hanem a munkát kereső polgár!

  Munkahelyteremtés az EU-s pályázatok útján elérhető maximális közfejlesztés, befektetői-vállalkozói tőkebevonás!
  - Tömegközlekedés fejlesztése EU-s támogatással.
  - Árkád üzletközpont.

  Ilyen lett volna a MARS rendezvényközpont-Szeol sport centrum, új Buszport,

  Meginthatostroli!!!”
 • 18. frakk 2010. november 10. 09:45
  „Óriási igény lenne tehergépkocsi vezetőkre. A sok rendelettel árdrágítással elérték, hogy 600 000 Ft -ba kerül egy gépkocsivezető papírjainak megszerzése. Persze hogy virágoznak az autós iskolák, hiszen olyan tisztességtelen haszonra tehetnek szert, hogy az már csoda. Természetesen 100 000 -rt is le lehetne tenni az összes szükséges vizsgát, de a korrupció ennyire belterjessé vált , hogy a gazdaságot már ilyen módon teszi tönkre.”
 • 17. frakk 2010. november 10. 09:40
  „Egyébként több éve kérem itt a fórumon keresztül is Botka polgármestert, hogy munkahelyek képzésében tegyen sűrgős intézkedéseket. A füle botját nem mozgatja, egyszerűen érzéke sincs arra , hogy megváltoztassa Szeged oktatási, és foglalkoztatási szerkezetét. Képzettsége is kevés erre, nyelvtudása sem elegendő , hogy kellőképpen tudja ellátni ez irányú feladatait. Csak azt nem értem miért nem állít maga mögé egy olyan embert aki legalább ezeket a teendőket felkarolná. Egyszerűen nem is akarja , affinitása sincs hozzá. Szegedet teljes zsákutcába viszi a megálmodott "az egyetem és az önkormányzat a legnagyobb munkahely biztosító" szlogennel.”
 • 16. tintasbarns 2010. november 10. 09:35
  „A lúzer politikusok mondják azt, hogy a népesség rohamosan fogy , akkor most mondja meg valaki minek szüljenek a nők . Azért szüljenek, hogy utána munka nélküliek legyenek vagy, hogy legyen kit elbocsátani.
  Politikus uraim ezért kár gyereket felnevelni, hogy azután az utca gyereke legyen , vagy netán hajléktalan.”
 • 15. frakk 2010. november 10. 09:30
  „A társadalmi szerkezetet mindenképpen meg kell változtatni. Az elmúlt 8 év olyan mérvű pusztítást végzett, annyira eladósította Magyarországot, hogy elemi igény szükséges a változásokra. Semmi sincs a helyén. Arányokat árakat , béreket, szociális juttatásokat kell megváltoztatni. 8 év semmittevés, halogató politika, csak az országadósságát növelte. Az Oktatás szerkezete rossz, nem azért kell közszférában tartani embereket , mert "annak tanultak" Kérte valaki ezeket az embereket , hogy jogásznak, könyvtárszakosnak, népművelőnek tanuljanak? Feltétlenül a fizikai állomány sarcolásából eredően kell ezeket eltartani sokszor magas szinten.?
  450 000 dolgozót foglalkoztat az önkormányzat--ezzel szemben 1 millió fizikai munkása van az országnak. Félelmetesen rossz az arány. 30%-s leépítés kell legalább. Nem kitolni kell senkivel sem, de fokozatosan a rosssz arányokat meg kell változtatni. Németországban esztergályosnak , villanyszerelőnek lányok ezrei tanulnak. Most nem azt mondom itt is ez kell. De az oktatásnak át kell billennie a produktív szakmák képzésére. Politkusok tulajdonolta oktatatási kft-k ben olyan tanfolyamok , képzések mennek melyeket csak azért végeznek mert, rendeletet alkottak a felesleges tanfolyam elvégzésére. Gyakorlati haszna semmi.”
 • 14. xene@freemail.hu 2010. november 10. 09:19
  „Na itt a megoldás az 1 millió új munkahelyre:
  Kirúgunk először 1 milla embert, majd újra felvesszük őket! :)
  Az 1 millió új munkahely becsapós, mert ugye közben kb. ugyanennyi meg is fog szűnni, sőt talán több is.

  Ebben az évtizedben fognak nyugdíjba vonulni a Radkó-korszakból származó emberek, így elég érdekes lesz a nyugdíj-probléma is. Kevés munkahely, sok munkanélküli, egyre több eltartottal....
  Itt a legjobban a közalkalmazottak fognak szívni, mert tőlük le tudnak minden szir-szart vonni....a minimálbérre bejelentettek meg majd ha nyugdíjasok lesznek, sírni fognak, hogy egy kalap sz*rt sem ér a nyugdíjuk, már ha kapnak ilyet egyszer.....a gazdag úriemberek eltitkolt, külföldre menekített jövedelmét kéne ellenőrizni az APEH-nek, nem a kisembereket b*szogatni....”
 • 13. Admin07 2010. november 10. 09:08
  „Szégyen, hogy legtöbben úgy küldik vágóhídra ezeket az embereket és úgy minősítik le őket, hogy fogalmuk sincs a közszférabeli állapotokról. Egy kalap alá sorolva az ápolónőket, tanárokat, köztisztviselőket, közalkalmazottakat, kormánytisztviselőket, politikusokat, vezetőket!
  Nem tudják, hogy titokban ingyen túlórára kötelezik őket. Nem tudják, hogy évente többször szombat-vasárnap kommunista hétvégéket tartanak. Mindegyiküket egyformán ingyenélőknek sorolják.
  Megjegyzem, hogy az közszféra átlagbére utoljára 2007. évben lett emelve és mostanság elmarad kb. 10e. Ft/hóval a versenyszféra mögött. Sokan abba sem gondolnak bele, hogy a közszféra munkanélküli emberei álláskeresőként további nyomást gyakorolnak a munkaerőpiacra.
  Nagyon jellemző, hogy a magyar embereket egymással állandóan szembe lehet fordítani! Nem vesszük észre, hogy aljas módon az embereket egymás ellen hangolva még jobban kitudják használni a munkavállalókat! Szakszervezetek működése egyenlő a nullával, jöhet a munkásosztály totális kizsákmányolása.”
 • 12. Én2 2010. november 10. 09:03
  „Segítsetek, nem mhely teremtést igért a fidesz és helyette elbocsájtáokat eszközöl. Hazudott, igen.”
 • 11. KamuNeni 2010. november 10. 08:46
  „Az adok elviszik a forgalomba leheto osszeget az emberek zsebebol. Kevesebb ado megy az allam kasszaba es kevesebb dolgozora van szukseg. Miert nem lehettte ezt megcsinalni mikor meg tobb penz folyt be? Mert akkor most tobb lenne. Ha most nincs akkor se volt szukseg arra a soklehutore az allami alakalmazasokban.

  Viszont ha az adokat es az idiota osszegu bunteteseket nem szallitjak sokkal lejjebb (mondom sokkal lejjebb) akkor csak rosszabb lehet es lessz is. Az uzletek MO-n nem engedettek tobb mint 10 talan 15%-os arressel dolgozni az adok es buntetesek miatt. Az nem eleg egy uzletet es munkahelyet fent tartani.

  Az emberek fizetesenek a kozel 80 szazaleka adoba megy el. Ami marad abbol nem lehet megelni.

  Tehat Robin Hood allam vezetes es az allam altal elkovetett Idetlen osszegu buntetesi rablasok halmazata, ami az allamot eddig eltartotta de ugyanakkor az orszagot romba dontotte.

  A megoldas nyilvanvalo.......!! A penzt forgalomba kellene helyezni!!!!!
  Felteteles modba mondom mert MO-n minden felteteles modban van irva az ujsagokban. Nem is ertem az ujsag miert nem vallal positive szerepet negative helyett a nep neveleseben?”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panaszt nyújt be Gellért Ádám a Biszku-feljelentés elutasítása miatt

Az ügyészség szerint már nincs lehetőség a felelősségre vonásra, ám Gellért Ádám szerint nem lehet büntetlenül hagyni '56 bűnöseit. Tovább olvasom