Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Világgazdaság: nem apad a kórházadósság

Az orvostechnikai eszközöket gyártó cégeknek 10-15 milliárd, a gyógyszerbeszállítóknak 8-10 milliárd, a teljes beszállítói körnek összesen nagyjából 40-50 milliárd forinttal tartoznak jelenleg is a kórházak - tudta meg a Világgazdaság.
Az összeg az elmúlt időszakban sem csökkent, sőt még növekedett is, miután a megyei és a fővárosi intézmények államosítása miatt gyakorlatilag leállt a számlafizetés. A bankszámlák megszüntetésével járó technikai nehézségeket mára talán már sikerült áthidalni, erre utal legalábbis, hogy elindultak a kifizetések - mondta a lapnak az egyik legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő cég, a Hungaropharma vezérigazgatója. Feller Antal hozzátette azonban, hogy csak az elmúlt egy hónapban 10 százalékkal növekedett a kórházaknak a céggel szembeni tartozásállománya, amely milliárdos nagyságrendű.

Hasonló növekedést volt kénytelen elszenvedni a többi kórházi beszállító is, annak ellenére, hogy két lépcsőben is kaptak pluszpénzt a kórházak a múlt év végén az Egészségbiztosítási Alapból: 25 milliárd forintot kifejezetten adósságaik rendezésére, 15 milliárdot pedig címkézetlenül, de erre a célra is felhasználhatóan. A Honvédkórház külön határozatban 6 milliárd forinthoz jutott lejárt számlái kifizetésére. Mindez a pénz összesen elegendő is lenne ahhoz, hogy végre egyetlen kórháznak se kelljen lejárt számlákat tolni maga előtt egyik hónapról a másikra, csakhogy az Egészségügyi Államtitkárság az átutalást követően zárolta a 25 milliárd forintot. Csaknem egy hónapot kellett várni arra, hogy a zárolást feloldják, erre csak a napokban kaptak engedélyt az intézmények - ismerteti a gazdasági napilap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KSH közli a kereskedelmi szálláshelyek tavalyi alakulását

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma teszi közzé a kereskedelmi szálláshelyek január-decemberi… Tovább olvasom