Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Világító gyalogátkelőhely épül Egerben

Egerben épül az ország első világító gyalogátkelőhelye - közölte szerdán sajtótájékoztatón a város alpolgármestere.
Az úttest szintjébe kerülő villogó lámpatesteket cikcakk alakban helyezik el a Deák Ferenc úton a gyalogátkelőhely két oldalán, illetve az autósokat az úttest szélein már korábban figyelmeztetik a ledek a zebra közelségére - ismertette Szeleczki János (Fidesz).

A több mint félmillió forint értékű beruházást referenciaként a napenergiával működő lámpatesteket gyártó Solarevent cég ajánlotta fel a város számára - tette hozzá.

Az alpolgármester hangsúlyozta: reményei szerint az első világító zebra után több is kiépül Egerben, növelve a gyalogos-átkelőhelyek közlekedésbiztonságát. Ezért kezdeményezni kívánja, hogy a városban működő vállalkozások "fogadjanak örökbe" egy-egy zebrát a megyeszékhelyen és építsék ki azok megvilágítását.

Petrikán János, az Egri Városi Rendőrkapitányság közlekedési alosztályának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a kapitányság fokozottan ügyel a zebrák biztonságára. Ez a célja annak az akciónak is, amelynek keretében szeptember 18. és október 18. között kiemelten ellenőrzik a település nyolc forgalmas gyalogátkelőhelyét.

Ezek közül is az egyik legveszélyeztetettebb a Deák Ferenc úti zebra, amely egy kétszer kétsávos, élénk forgalmú úttestet szel át. Az elmúlt években több, személyi sérüléssel járó baleset történt itt, ezért is üdvözlik a gyalogátkelő kivilágítását - mondta.

Orosz Imre, a Solarevent kereskedelmi igazgatója arról szólt, hogy a ledek 12-16 órás működéséhez mindössze 2-3 órányi fény szükséges. Ugyanakkor ezek az úgynevezett ultrakondenzátoros energiatárolás nyomán ötször hatékonyabban raktározzák az energiát, mint a hagyományos akkumulátorok.

Közlése szerint Európa több országában működnek világító zebrák, Magyarországon viszont az egri lesz az első.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fővárosi MSZP nem támogatja a közgyűlés feloszlatását

A fővárosi MSZP nem támogatja a közgyűlés feloszlatását - közölte Burány Sándor szerdán. Tovább olvasom