Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Világjáró vendéglátósok

A több nyelven beszélő magyar szakácsokat, pincéreket elsősorban a hajókon fogadják szívesen.

Szakácsból és cukrászból máris kevés van, a jó fizetésért külföldre csábuló friss diplomás vendéglátósok és szállodások hiányát még nem lehet érezni. A több nyelven beszélő szakembereket elsősorban a hajókon fogadják szívesen.

Anglia, Írország és Amerika - ezek a legkedveltebb országok a szakmai gyakorlatra szegődő vendéglátó-ipari főiskolások körében, akik közül nem kevesen térnek vissza külföldön is elismert diplomával a kezükben oda, ahol tanulóidejüket töltötték. A magyar pincérek, szakácsok és cukrászok többsége valamivel közelebb, a szomszédos Ausztriában, valamint Németországban, Olaszországban, egyre többen Spanyolországban és Franciaországban dolgoznak. A legnépszerűbbek már évek, sőt évtizedek óta a tengerjáró hajók, amelyek olyan kereseti lehetőséget kínálnak, amenynyiért a kelet-európaiak boldogan, a nyugat-európaiak viszont kevésbé lelkesen szegődnek el. A munka sok és óriási fegyelmet, kitartást és energiát kíván. Néhány évi hajózással azonban egy magyar pincér vagy szakács össze tud gyűjteni annyi pénzt, amennyi-vel itthon egy kisebb vállalkozást beindíthat.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség és az Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetségének elnöke szerint a külföldi kiáramlásnak jó oldala is van: a tapasztalatok itthon, a magyarországi turizmusban kamatoznak. A vendéglátás nemzetközi tapasztalatokra épül, ez a munka mindig is kétirányú volt, és az is marad.

A nyugat-európai vendéglőkben és a tengerjáró hajókon megszerezhető jövedelemről Niklai Ákos diplomatikusan csak annyit közöl: a honi és az ottani fizetések közötti szorzó nagyjából megegyezik a magyar és angliai kórházakban dolgozó orvosok bére közötti különbséggel. Tehát többszöröse az itthoninak. Információink szerint a magyarországi vendéglőkben és szállodákban dolgozó pincérek és szakácsok - nem séfek - fizetése holtszezonban 80-120 ezer forint, főszezonban, nagy átlagban elérheti a 200- 400 ezret is. A teljességhez tartozik, hogy csúcsidőben ezek az emberek napi 12-14 órát dolgoznak megállás nélkül, heti egy-két nap pihenővel. A külföldre szerződők számára ennél még a legrosszabb hónapok is jobbak, a nívós, nagy forgalmú helyeken alkalmazott szerencsésekről már nem is beszélve.

A külföldi munka elsősorban a még erejük teljében lévő fiatalok számára jelent igazi lehetőséget. Ők pár év alatt összegyűjtenek egy kocsira, sőt akár egy lakásra valót is, amire itthon csekély esélyük van. Külföldön végül kevesen maradnak, bár az is igaz, hogy aki tapasztalt pincérként hazajön, itthon már nem áll be ugyanazt csinálni, a pénz töredékéért. A világjárást nem vállalkozóként gyümölcsöztetők remek étteremvezetők, vagy séfek, sőt mestercukrászok lesznek, és egyre több Magyarországon megjelent nemzetközi szállodalánc alkalmaz külföldi tapasztalatokat szerzett magyarokat kulcsfontosságú területen vezetőként.

A külföldi munkavállalás a nemzetközi iparágnak számító turizmusban rendkívül könnyen megy a szakmai gyakorlatra pályázó magyar főiskolások számára. A kötelezően előírt két féléves szakmai gyakorlatukat egyre többen töltik részben, sőt egyre többen már egészben is Nyugaton - tudtuk meg Szalók Csillától, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Főiskolai Karának idegenforgalmi intézetvezetőjétől. A budapesti diákok többsége jelenleg Amerikába pályázik, de újabban Írország is a legkedveltebb helyek között van. A hallgatók már gyakornokként kapnak annyi pénzt, amennyit itthon diplomás pályakezdőként keresnének, sőt a kinti fizetségből már diákként is félre tudnak tenni egy csinos összeget.

Nem véletlen, hogy a főiskola ezerkétszáz hallgatójának majdnem a fele angol vagy német nyelvű képzésre jár. Az okleveles szakemberek előtt feltáruló lehetőségeket a fiatalok is felismerték, a budapesti intézmény kapuját már tavaly is a maximális pontszámmal lehetett gólyaként átlépni. A szállodai, vendéglátó-ipari és idegenforgalmi diplomára pályázók közül tíz éve még majdnem minden második jelentkezőt felvettek, az idén viszont tízszer annyian jelentkeztek, mint amennyien ősszel megkezdhetik tanulmányaikat - árulta el az intézetvezető. A végzősök négy hónapon belül el tudnak helyezkedni, igaz Budapesten egyre kevesebb babér terem. A vidéki fürdőberuházások azonban kecsegtető lehetőséget jelentenek a költözni hajlandóknak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A védett terület térképe

Tovább olvasom