Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Világörökség lehet a győri vár

Pannonhalma és a Fertő tó kiérdemelte már, hogy része legyen a világörökségnek. A Deák Ferenc Társaság most a győri várat és a történelmi belvárost szeretné a magyar várományosok listáján elhelyezni megyénk látványosságai közül.
Kattintson a képre >> Káptalandomb
A világörökség címért egyre nagyobb küzdelem alakult ki. A két kategória, amelyben a cím elnyerhető – természeti és kulturális – a turisták számára olyan iránytű, amihez szívesen alkalmazkodnak, és e szerint tájolják be utazásaikat.
Pénz nem jár a címmel, de mindenki tudja, a támogatásokhoz egy világörökség cím birtokában sokkal könnyebb hozzájutni. A Deák Ferenc Társaság 2003 nyara óta készíti elő azt a pályázatot, amellyel szeretné elhelyezni a várományosok listáján a Káptalandombot és környékét – mondta el a társaság ügyvivője, a világörökség-projekt vezetője, Jungi Csaba.

A Deák Ferenc Társaság célja, hogy a győri vár és környéke, a történelmi és szakrális környezet a világörökség része lehessen. Konkrét tervet dolgoztak ki arra, hogyan tudnák ezt megvalósítani. A Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal kiírásai között találtak is egy egészen előnyös feltételekkel bíró pályázatot. Több mint egymilliárd forintot lehetne nyerni vele a város számára. Az önkormányzatnak mindössze 2,5 százaléknyi saját erőt kellene felvonultatni. A pályázat célja a turisztikai vonzerő fejlesztése. Egy új felfogásban „üzemeltetett" Káptalandomb, fogadókapukkal, az érdeklődők előtt még jobban kitárulkozó, nyitott Püspökvárral, a Rába vendégházának földszintjén kialakított modern turistaközponttal ilyen vonzó környezet lehetne. Főleg, ha minden útikönyvben az szerepelne: a győri vár a világörökség része.

 Kattitntson a képekre >>

A városházán még nem tudnak a tervről


Balogh József, Győr polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, őt még hivatalosan nem keresték meg a társaságtól. Egyébként a világörökség cím elnyerése érdekében bárki bármit megtehet. P ezt üdvözli és természetesen örülne, ha a címet elnyerhetné a város. Azonban hozzátette, nagyon sok egyeztetésnek kell magát a pályázatbeadást is megelőznie. Szükséges, hogy szakemberek is elmondják a véleményüket. Nyilván a hivataloknak, a hatóságoknak is van mondanivalójuk, megfontolásra érdemes tanácsuk. A milliárd forintot érő pályázatról sem tudott a polgármester, de mint kifejtette, utánanéznek. Győr történelmi belvárosát egyébként nagyobb mértékben utoljára éppen a Balogh József által irányított projekt keretében, egy országos akcióhoz csatlakozva 1989-ben újították fel.

Azóta is folytatódtak a munkák a magántőke és a város pénzeinek bevonásával, de akadnak még szégyenfoltok. Ilyen például a világörökségi pályázat szempontjából is fontos sarokház a Bécsi kapu téren a karmelita templommal szemben. (A polgármester a házról szólva kifejtette, nem találják a funkcióját és azt a befektetőt sem, aki érdemben tudna tárgyalni a sorsáról.)

A cím elnyerése évekig elhúzódhat

Rosta S. Csaba építész szerint a világörökség cím nagyon jó dolog. A japán turistákat például ezzel szinte bárhova el lehet csalogatni. De alaposan át kell gondolni, hogyan és mivel pályáznak. Győr történelmi belvárosában jelen pillanatban egy ember-, befektető- és építészbarát műemlékvédelem működik. A cím esetleges elnyerése után az összes felújítás, építés, átalakítás sokkal több adminisztrációt igényelne, bonyolultabbá válna.

Jungi Csaba szerint egyébként a projekt jól áll. Egyeztetések után akár már idén benyújtható a pályázat a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságához, és akár jövőre felkerülhet a magyar várományosok listájára a győri vár. Ám ez még mindig kevés, hiszen elég terjedelmes a lista. Mint azt korábban a magyar bizottság elnökhelyettese, Tardy János kifejtette egy nyilatkozatában: a világörökség címért az elmúlt években elkeseredett nemzetközi küzdelem alakult ki. Lobbizás, diplomácia, személyes kapcsolatok is számítanak. És ebben a kulturális, valamint a természeti értékeket minősítő két bizottság mintha mostanában eleve alulkezelné az európai jelölteket, és a fejlődő országokat próbálná felhozni.

Tardy szerint egyébként a kulturális értékek előnyt élveznek a természetiekkel szemben, négy az egyhez az arány a kulturális értékek javára. Így még az is előfordulhat, hogy ahol a hit és a történelem ösvényei összefutnak, pá r éven belül állni fognak a turistákat fogadó kapuk, nagy táblán hirdetve: a győri vár történelmi és szakrális környezet, kulturális központ, a világörökség része.
(Lapzártáig nem tudtuk elérni a győri püspökség képviselőit, hogy mondják el véleményüket a tervezettel kapcsolatban.)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktábla a roma áldozatokért

A magyarországi roma holokausztban érintett 570 település közül mindössze 8 helyen állítottak 1944… Tovább olvasom