Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Villámlás idején veszélyes a zuhanyozás

Villámlásokkal kísért viharok alatt veszélyes lehet a zuhanyozás, amely akár halálos áramütést is okozhat – olvasható a New York Times című amerikai lap hétvégi mellékletében.
A villám feszültsége végigfut az embert körülvevő vezetékrendszeren, és bejut a földbe. Nincs igazi veszély, csak akkor, ha az ember megérint valamilyen vezetéket. Illusztráció: MTI
A figyelmeztetésnek az a komoly alapja, hogy a villám a fém csővezetékbe belevághat még a villámhárítóval megfelelően védett házakban is, illetve maga a csőrendszer továbbíthatja az épületbe jutott áramot, ami bárkit megrázhat, aki megfogja a fürdőszobában, vagy a konyhában a fémcsapokat. A fémből készült csőrendszer kiválóan vezeti az elektromosságot, viszont magában a vezetékekben folyó csapvízben is van egy csomó olyan – lebegő – szennyező elem, ami szintén alkalmas az áram vezetésére.

Tény, hogy valójában igen ritkák az ilyen balesetek, mégis, minden évben 10-20 embert úgy ér áramütés az Egyesült Államokban, hogy éppen fürdik, folyatja a csapból a vizet, vagy megfog egy fémfogantyút a házában vihar alatt – figyelmeztetett Ron Holle, a Nemzeti Oceanográfiai és Atmoszféra Kutató Hivatal munkatársa, aki évek óta gyűjti az adatokat a villám előidézte sérülésekről.

Vihar idején a védett épületek gyakran viselkednek úgy, mint a fémkalitkák. A villám feszültsége végigfut az embert körülvevő vezetékrendszeren, és – szerencsés esetben – bejut a földbe. Nincs igazi veszély, csak akkor, ha az ember megérint valamilyen vezetéket, amely éppen földelné az áramot.

A villámlás előidézte sérüléseket kutató program vezetője, dr. Mary Ann Cooper, a chicagói Illinois Egyetem munkatársa olyan esetekről is beszámolt, amikor nem fürdés, hanem mosogatás, mosás alatt ért – olykor halálos kimenetelű – áramütés embereket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küszöbön a megszorító csomag

Szeptemberben és októberben lép hatályba az adó- és illetékmódosítások jelentős része. Szeptembertől… Tovább olvasom