Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Vírusos szemölcsök gyermekeken

A vírusos fertőzés kialakulásához genetikai, egyéni hajlam, és/vagy csökkent immunitás szükséges.

A csecsemők, gyermekek számos olyan bőrbetegségben szenvednek, amelyek felnőtteken nem fordulnak elő, vagy más formában jelennek meg, zajlanak le. Az immunrendszer fokozatosan fejlődik ki, ezért fogékonyabbak a gyermekek a vírus- és bakteriális fertőzésekre.
A kicsik bőre vékonyabb, sérülékenyebb, anatómiai és funkcionális szempontból is különbözik a felnőttekétől. A bőrön megjelenő vírusfertőzések egy részének különösen kedvező a nyári időszak: a meleg, az izzadás, az uszodák vize feláztatja a bőrt, a közvetlen bőr-bőr kontaktus kedvez a vírusok terjedésének.
A fertőzés kialakulásához genetikai, egyéni hajlam, csökkent immunitás szükséges.

Egyszerű szemölcs

A leggyakoribb vírus, a Human papilloma vírus (HPV) családba tartozó Verruca vulgaris gyermekközösségekben, uszodában gyorsan terjed, direkt bőr-bőr kontaktus révén, de nem kizárt a tárgyak közvetítő szerepe sem. Körömrágás vagy sérülés során a szemölcsök halmozódhatnak. A népesség 7–10 százaléka érintett, a leggyakoribb gyermekbetegségek közé tartozik. Lefolyása és gyógyulása kiszámíthatatlan, ritkán spontán is visszahúzódik. Elsősorban a talpon, a lábujjak alatt és a kézujjakon, körömágy mellett jelennek meg az 1–5 mm-es, szemölcsös felszínű, tömött tapintatú, szurkált felszínű, piszkosszürke színű szemölcsök. A szülők sokszor tévesen „tyúkszemnek" véleményezik és helytelenül tyúkszem – tapasszal kezelik, mely begyullasztja és irritálja a bőrt.

Tyúkszem

Gyermekek talpán a legritkább esetben alakul ki tyúkszem. A talpi szemölcsök az állandó nyomás következtében irritálódhatnak, fájdalmasan gyulladttá válhatnak.
Mozaikszemölcsről beszélünk, ha a szóródás következtében egymás mellett számos szemölcs alakul ki. A szemölcsök a felázott bőrön keresztül fertőzik a beteget és a közvetlen környezetét is, ezért célszerű minél előbb orvoshoz fordulni. Kezdeti, felületes szemölcsöknél hatékonyak a helyileg alkalmazható vírusellenes ecsetelők, ezek használatát a szülőknek pontosan el kell sajátítani, mivel a helytelen használat ártalmas lehet. Kiterjedtebb esetekben a fagyasztás, lézeres kezelés, kikaparás lehet hatékony.

Laborszemölcs

A HPV-vírusok másik megjelenési formája a lapos szemölcs – Verruca plana, mely főleg fiatal lányok arcán, állán, homlokán, ritkábban kézfején jelenik meg lapos bőrszínű – barnás növedék formájában. A vírus a kozmetikai kezelések során, illetve a vakarással vonalszerűen szóródik az érintett területen. A szemölcsök esztétikailag nagyon zavaróak és sokszor makacsul ellenállnak a terápiás próbálkozásoknak, ezért eltávolításukat bízzuk feltétlen szakemberre.

Sajnálatos módon az elsődleges fertőződés után a vírus „alvó formában" a szervezetben marad és később is aktiválódhat. A kiirtásuk sokszor nehéz, sok türelmet és időt igényel mind a beteg, mind az orvos részéről. A kezelések ellenére, a módszertől függetlenül nagy a kiújulás esélye.
Nagy kiterjedésű és makacs esetekben javasolt az immunrendszer stimulálása vitaminkészítményekkel és specifikus gyógyszerekkel.

Dr. Altmayer Anita bőrgyógyász-allergológus

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véd- és dacszövetséget hoznak létre az ingatlanközvetítők

Az összefogásban látják a kiutat a mai, olykor tisztességtelen eszközökkel folyó versenyben Szeged… Tovább olvasom