Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Vírusveszély mobilon is

A mobiltelefonos internetezés legnagyobb kíséleti területén, Japánban, új veszélyre lettek figyelmesek a szolgáltatók. Az internetes funkciókat is nyújtó mobiltelefon készülékek rohamos terjedésével megnőtt a veszélye annak, hogy a technológia felkelti az elektronikus betörők (hackerek) figyelmét is.

A mobiltelefonok annál is inkább ki vannak téve a vírustámadások veszélyének mitn a számítógépek, mivel felhasználóik között sokkal több a biztonsági megfontolásokra nem figyelő fiatal- és időskorú.

A Symantec Japan, Inc. szakértője szerint jelenleg a mobiltelefonok és a kézi számítógépek (PDA) számítanak a legveszélyeztetettebnek vírustámadás esetén. A mobiltelefonok sérülékenyek a "trójai faló" típusú vírusokkal szemben, amelyek letörölhetik tárolt adataikat, illetve a "hernyókkal" szemben, amelyek önmagukat terjesztve béníthatják meg a készüléket működtető programokat.

Japánnak jó esélye van arra, hogy megtapasztalja az első, mobiltelefon rendszer ellen intézett vírustámadást. Japánban a mobiltelefon előfizetőknek a 78 százaléka rendelkezik internet funkciókat nyújtó készülékkel, és használja is azokat.

A Symantec Japan, a Trend Micro, a legnagyobb japán számítástechnikai biztonsági cég, valamint az amerikai Network Associates már a mobilszolgáltatókkal együttműködve dolgoznak egy esetleges támadás megelőzésén.

A japán szolgáltatók még nem tettek védelmi intézkedéseket, de nem is volt példa komolyabb vírustámadásra. 2001-ben a DoCoMo rendszerében jelent meg egy elektronikus üzenet, amely a megnyitásakor egy telefonszámot tárcsázott fel. Ezt viszonylag könnyen sikerült eltávolítani, és azóta nem is érkezett jelzés semmiféle visszaélésről.

A KDDI Corp, a második legnagyobb japán mobil rendszer, az "au" szolgáltatója, megnyitotta rendszerét más internetszolgáltók előtt, igaz, még egyik sem kezdte meg a működését. A nyitás megnöveli a vírustámadások veszélyét, de a KDDI, saját állítása szerint, már felkészült ezek elhárítására.

A mobiltelefonok védelmét jelenleg az egyszerű használhatóság kárára nyűjtott funkciók, például számos billentyű lenyomásával kérhető hitelesítések biztosítják. Az egyensúly megteremtése a biztonság és az egyszerű használhatóság között a jövő feladatai közé tertozik.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionok szállították a parádét

Szombat délután ötven, mozgó színpaddá átalakított kamion indult a Deák térről a Hősök tere felé. A… Tovább olvasom