Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Visszaadhatják a regisztrációs adót

Az Európai Bíróság főtanácsnoka, Eleanor Sharpston szerint nem egyeztethető össze az EU törvénykezésével a regisztrációs adó, amelyet Magyarország a külföldről behozott használt autókra vetett ki.
Az Európai Bíróság főtanácsnoka, Eleanor Sharpston szerint nem egyeztethető össze az EU törvénykezésével a regisztrációs adó, amelyet Magyarország uniós csatlakozása után a külföldről behozott használt autókra vetettek ki 2005. december 31-ig. Az EK-szerződés 90. cikke szerint a tagállamok nem vetnek ki más tagországok termékeire a hasonló hazai termékre kivetettnél magasabb adót, márpedig a főtanácsnok szerint a korábban érvényes regadó esetében ez a helyzet állt fenn.

Indítványában a főtanácsnok azt javasolta az Európai Bíróságnak, hogy ne korlátozza majd az ítélet időbeli hatályát, mivel annak pénzügyi következményei nem okoznának súlyos gazdasági problémát Magyarországnak és a korrekció sem róna vállalhatatlan terhet az adminisztrációra.

Az EU bíróságának nem kell követnie a főtanácsnok véleményét a várhatóan októberben megszülető ítéletében, de sokéves tapasztalat szerint a testület az ügyek négyötödében a főtanácsnok állásfoglalásának szellemében jár el. Amennyiben a bíróság az indítványnak megfelelően dönt, a kivetett többlet regisztrációs adót elvileg minden adófizetőnek vissza kell téríteni, aki azt igényli az adóhatóságtól. A bíróság sajtóosztályának tájékoztatása szerint azonban előfordulhat, hogy a magyar államigazgatás esetleg nem lép, például a fellebbezési idő leteltére hivatkozva. Ez esetben a károsultak a magyar bíróságoknál követelhetik majd a visszatérítést, amit az EB határozata alapján meg is ítélnének számukra.

A Pénzügyminisztérium szerint a főtanácsnok véleménye nem kötelező erejű a bíróságra nézve, ezért csak a bíróság döntése után fogalmazzák meg álláspontjukat - tájékoztatott a tárca sajtóosztálya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

K&H-ügy: fejlemények

Tovább olvasom