Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Visszaállítanák a 18 éves korig tartó tankötelezettséget

Az oktatáspolitikáról is megkezdődtek az ellenzéki egyeztetések csütörtökön, az első ilyen témájú tanácskozáson közös nyilatkozatot fogadtak el a többi között arról, hogy ismét 18 éves korig tartson a tankötelezettség.
Az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt közös álláspontját a szocialista Hiller István, volt oktatási miniszter ismertette újságíróknak.

A dokumentum alapján az oktatási nemzeti ügy, ezért a kormányváltás után növelni kell a rendelkezésre álló forrásokat, a rendszer átalakításakor pedig a gyermekek érdekeit kell a középpontba helyezni.

Az MSZP-s politikus elmondta: egyetértés volt arról, hogy el kell törölni a hallgatói szerződéseket, illetve arról, hogy a bolognai rendszert - a szükséges korrekciókkal - fenntartanák, helyreállítva a felsőoktatási intézmények autonómiáját.

Hangsúlyozta azt is, lát lehetőséget arra, hogy konzervatívok, liberálisok és szocialisták oktatáspolitikai alapkérdésekben megegyezzenek. Ugyanakkor kijelentette: a jelenlegi kormány a hatalomgyakorlás eszközeként tekint az iskolarendszerre.

Kitért arra is, hogy amíg az Orbán-kormány egy tanévre szóló részmegállapodásokat köt a köz- és a felsőoktatás működőképességének fenntartása érdekében, addig az ellenzék demokratikus pártjai hosszú távú programról egyeztetnek.

Hiller István beszámolt arról, hogy a megbeszélésen - amelyen tucatnyi, oktatási kérdésekkel foglalkozó civil szervezet vett részt megfigyelőként - megállapodtak a folytatásról, arról, hogy a következő hetekben a közoktatásról, a szakképzésről és a felsőoktatásról is eszmét cserélnek majd.

Niedermüller Péter, a DK alelnöke arról beszélt, megreformálhatatlannak tartják, ezért teljes egészében elutasítják a jelenlegi oktatási rendszert. Céljaik között említette a szegregáció megszüntetését és a világnézeti semlegességet a közoktatási intézményekben.

Az Árok Kornél vezette Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt azt vetette fel, hogy az ötödik osztálytól kezdődően az érettségiig tanítsanak demokráciaismeretet és közgazdasági alapismereteket az iskolákban.

Az Együtt 2014 távolmaradását firtató kérdésre Hiller István azt mondta: félkész programokat nem minősít, de ha elkészül, szívesen véleményezi a Bajnai Gordon nevével fémjelzett mozgalom oktatási elképzeléseit.

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2013. január 25. 09:57
    „Persze a sok idióta ,,hátrányost" 18 éves koráig etessem !

    18 évtől meg a BV. vendégszeretetét élvezik.”
  • 1. Mozimasiniszta 2013. január 24. 18:10
    „Abból a hülye gyerekből, aki nem tudja 16 éves koráig elvégezni a nyolc osztályt - kivétel !!! egészségügyi ok -
    lesznek a fentiekhez hasonló hülye, megélhetési politikusok...ezt a témát lezárták, csak pofaszaggatásra jó !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidéken megszűnhet a Klubrádió

A médium tulajdonosa legalább egy éve nem fizette meg a szerződésben vállalt szolgáltatási díjakat… Tovább olvasom