Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

Visszaállították eredeti helyére a magyar honvéd szobrát az erdélyi Rétyen

Visszaállították eredeti helyére a hét végén az erdélyi Réty településen a magyar honvéd szobrát, amelyet harminchárom évig a föld alatt rejtegettek.

Az I. világháborúban harcolt rétyi 24-es honvéd gyalogezred, valamint a brassói 24-es Honvéd Bajtársi Szövetség tagjai által 1942-ben felállított szobor hányatatott sorsa 1944-ben kezdődött, amikor román katonák megcsonkították. A helyiek a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum udvarára menekítették a fej nélküli szobrot, ahol 1977-ig állt.

Abban az évben Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor háromszéki látogatásának előkészítésekor a múzeum vezetője úgy határozott, hogy eltünteti a szobrot. Kiadta parancsba az intézmény egyik alkalmazottjának a feladatot, aki úgy határozott, hogy a földbe ássa.

A műalkotás tavaly novemberben került ismét felszínre, amikor kiásták, majd Nagy Benjámin szobrászművész irányításával restaurálták. A szobrot a Sepsiszentgyörgy közelében lévő Rétyi Nyír nevű természetvédelmi területen helyezték el most ismét a Rétyi Napok keretében.

A hét végi szoboravatás kiemelt szónokaként Tőkés László, az Európai Parlament (EP) alelnöke kijelentette: a székely nép minden korban megállta a helyét, hűséges maradt szülőföldjéhez és értékeihez, erre példa a szobor története. Az EP alelnöke a hit fontosságát is hangsúlyozta. Mint mondta, a hit és a hűség a magyar nyelvben egy tőről fakad, és ma is nagy szükség van "a hitnek pajzsára", hiszen "a legszomorúbb, amikor azt tapasztaljuk, hogy napjainkban egyes politikai és egyházi vezetők önként teszik le a fegyvert".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A villanyszerelés miatt halt meg a kisfiú

Feltehetően szakszerűtlen villanyszerelés miatt kapott halálos áramütést egy másfél éves kisfiú Jászárokszálláson vasárnap. Tovább olvasom