Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Visszaélés Vajtán - utat csak törvényesen

Visszaélt közhatalmi státuszával a Fejér megyei Vajta önkormányzata egy évekkel ezelőtt kezdődött útépítési ügyben. A településen 2003-ban építettek utat, amihez magántelkek területeit is felhasználták.
Az egyik telektulajdonos ombudsmanhoz fordult, mert az utat előzetes megállapodás és területrendezési eljárás nélkül építették, a tulajdonosokat nem kártalanították. Az ombudsman felhívta az önkormányzat figyelmét, hogy a jövőben csak a törvényes és alkotmányos lehetőségeket alkalmazza.

Az állampolgári jogok biztosa a héten nyilvánosságra hozott közlése szerint csak törvényes és alkotmányos lehetőségekkel élhet az önkormányzat az útépítéshez kapcsolódó területrendezési eljárásokban. Eközben garantálni kell a tulajdonhoz való jog maradéktalan érvényesítését, meg kell szerezni az érintett ingatlanok tulajdonosainak beleegyezését és gondoskodni kell a megfelelő kártalanításról - reagált Szabó Máté ombudsman egy panaszos két beadványára.

A részletes ombudsmani jelentésből kiderül, hogy a Fejér megyei Vajtán még 2003-ban építettek utat úgy, hogy ahhoz magántelkek egy részét is felhasználták. A két helybeli utat érintő beruházás egy 2000-ben született engedély alapján 2003-ban építették meg. A területeket a tulajdonosok térítésért bocsátották az önkormányzat rendelkezésére. Az út megépítése után az önkormányzat az érintettekkel nem állapodott meg, illetve nem kezdeményezett útlejegyzési eljárást sem - ami alapján az út területe lekerült volna hivatalosan is a telkek területéről. Később az ombudsmani megkeresésnek is köszönhetően az önkormányzat egyeztetett a tulajdonosokkal, és a polgármester azt ígérte, hogy 6-8 hónapon belül mindegyikükkel megállapodnak. Ez nem történt meg, a polgármester szerint azért nem, mert sok köztük a külföldi.

Az országgyűlési biztos jelentésében ezek után megállapította, hogy az önkormányzat nem biztosította a tulajdonhoz való jog maradéktalan érvényesülését, indokolatlanul húzta az időt, visszaélt közhatalmi státuszával, nem az elvárható gondossággal járt el. Ezért az ombudsman a községi képviselő-testülethez fordult részben az ügy gyors rendezéséért, másrészt azzal a figyelmeztetéssel, hogy a jövőben csak törvényes és alkotmányos lehetőségeket alkalmazzon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövés dördült a határon

Figyelmeztető lövéssel próbáltak megállítani ukrán határőrök szombaton hajnalban egy török férfit,… Tovább olvasom