Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -1°C | 8°C Még több cikk.

Visszaérkeztek a roma asszonyok és gyerekek Gyöngyöspatára

A csillebérci táborból vasárnap 4 órakor visszaérkezett Gyöngyöspatára azoknak a roma asszonyoknak és gyerekeknek az első csoportja, akik pénteken hagyták el a települést.
Hazatértek vasárnap Gyöngyöspatára azok a roma asszonyok és gyerekek, akik pénteken hagyták el a települést.

A 267 nőt és gyermeket azt követően szállították el Csillebércre, illetve egy szolnoki táborba, hogy a Véderő elnevezésű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában április 22-e és 24-e között. A Véderő tagjait még pénteken előállította, illetve igazoltatta a rendőrség, ezt követően valamennyi "táborlakó" elhagyta a helyszínt.

Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke, a gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat volt elnöke a buszok megérkezésekor elmondta: a családtagjaikat azért kellett evakuálni, mert az életük veszélyben volt. Egyben cáfolta, hogy a táboroztatást már azt megelőzően megszervezték, hogy a Véderő megjelent volna a településen.

Mint mondta, már április 16-án megtámadtak egy cigánycsaládot a faluban, amikor a Véderő tagjai előkészítették a táborhelyet.

Megjegyezte, hogy a Gyöngyöspatán kialakult helyzet miatt lemondott a község polgármestere, és attól tartanak, hogy jobbikos polgármestert választ a település az időközi választásokon.

Farkas János azt mondta: ebben az esetben nincs mit keresniük a településen és ki fognak települni Gyöngyöspatáról, lehet hogy Magyarországon belül, de több mint valószínű, hogy menedékjogot fognak kérni az Egyesült Államoktól, Kanadától, illetve az Egyesült Királyságtól.

A pénteken elutazott romák visszatérésekor történt egy incidens: a buszról leszálló egyik nő kétszer megütött egy falubelit, akinek az ütésektől vérezni kezdett az arca. A megütött idős nőt mentővel szállították el a hatvani kórház traumatológiai osztályára.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője később arról tájékoztatott, hogy a verekedő asszonyt előállították a gyöngyösi rendőrkapitányságra, és eljárást indítottak ellene.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől március 17-ig járőröztek a 2.800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. Korábban, március 6-án a Jobbik - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor a párt elnöke akkor úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" zajlott a községben.

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. Csonka László 2011. április 27. 23:26
  „84. dodó 2011.04.26. 10:25 Az irónia +oldja a problémákat ??????????????????????????”
 • 83. dodó 2011. április 26. 10:25
  „83. Csonka László

  Néhányotoknak nem erőssége az irónia.”
 • 82. Csonka László 2011. április 26. 07:38
  „81. dodó 2011.04.25. 20:43 "Addig is ismét: A cigány soha - de tényleg soha - nem hazudik!" Szerintem a mondat végére nem ! jár, hanem: ??????????? A kihallgató nyomozókat + előadókat kell +kérdezni, válasz, mint a vízfolyás !!! +dodó úr! Hogy sikerült a húsvétja ??? Én beszeszelve se irok ilyeneket +hogy rasszisták, kedves uram, aki szeretne fordítani az ország sorsán, az rasszista, mert kimeri mondani hogy 1.nagy "kelés" az ország testén. a romaság !!!! Érdekes, ERDÉLY országban a cigánykérdés, ott kezelhetőbb !!!!! Szállásadóm mesélte, egy faluba a cigány tyúkot lopott! Az ott lakók elkapták, levetkőztették meztelenre, majd a lopott jószágot a hátára drótozták! Végig futtatták a falun, közben kiabálnia kellett folyamatosan: tyúkot loptam, tyúkot loptam....... Az "sprint" után a cigány elbujdosott a faluból! (ja+ a parkolóban nem kellett zárnom a buszom ajtaját!)”
 • 81. catroot 2011. április 25. 21:36
  „72. Mignon 2011.04.25. 14:58

  Nem bántásként, de mindig megfigyelem, hogy a több éve, külföldön élő honfitársaink szimpatizálnak elég sokszor a cigánysággal. Valószínűleg azért, mert az utolsó emlékük még a rendszerváltás előttről van, kicsit vadregényes... Sajnos azóta a helyzet romlott. Nem kell már őket bántani, hogy az embert "bántsák", ha érted mire gondolok... Sajnos manapság már vannak olyan kis zsákfalvak, ahova nem, hogy bemenni, hanem keresztülhajtani sem ajánlatos egy nem cigány embernek... Sajnos ez a helyzet.”
 • 80. dodó 2011. április 25. 20:43
  „Az összes rasszistát el kellene küldeni - ahogy a cigányok által megvert tanárokat jól megérdemelten elküldték - egy tolerancia tréningre! A tréning segítene a (rasszisták provokálta) konfliktusok kezelésében. Utána a kötelezni kell minden rasszistát - ide értve a Jobbik szimpatizánsokat is - saját költségén romológiából diplomát szerezni (állítólag nyolc általános elég a megszerzésére). Talán így lenne remény, hogy megértsék, elfogadják és tiszteljék ezt a hazánknak és a világnak oly sokat segítő, előrevivő több ezer éves értékes és páratlan kultúrát!
  Addig is ismét: A cigány soha - de tényleg soha - nem hazudik!”
 • 79. Csonka László 2011. április 25. 17:42
  „72. Mignon 2011.04.25. 14:58 Ez komoly ????????? Cserkoról +indul a takarítás, hány család mehet Németbe ????? (címet még nem kértek!) (ja+ és hol.....)”
 • 78. sörpocak 2011. április 25. 15:19
  „Ezek után egy Magyar is meggondolja a vöröskeresztnek segít, vagy a cigányoknak, mert ezek máris egybeforrtak!
  Magyar embert, gyereket miért nem vittek??
  Rohadtul érdekes ez, a fideszesek meg, velük pintér, aki azonnal ott termett, egyből kezdték, hogy már jónéhány napja megszervezték...,.Süketelés.
  Bajok lessznek ezekkel a cigányokkal, mert elszállt az a ló, amit orbán adott alájuk és mégtöbbet követelnek!”
 • 77. Mignon 2011. április 25. 15:16
  „77.

  En tudom.”
 • 76. johnconnor 2011. április 25. 15:10
  „tudja valaki hogy miért nem készül(t) népszámláláskor etnikai besorolás is? senki nem tudja hány cigány élt 20 éve, és hány cigány él ma az országban...pedig kíváncsi lennék, és jogunk is lenne tudni! ebben az évben lesz népszámlálás? jó lenne....”
 • 75. szandokán 2011. április 25. 15:08
  „Leltároztak már Csillebércen? Meg van minden biztos?”
 • 74. johnconnor 2011. április 25. 15:02
  „mi lett volna, ha a buszról leszálló(ka)t! érte volna "incidens"...az lmp/mszmp -nek köszönhetően az unió és amerikai is csóválná a fejét +a magyar sajtó is tele lenne vele 2 hétig!!!
  így közvetítenék:" a buszról szálltak le a békés "visszatelepülők" amikor egy "csúnya gárdista/szebb jövős masírozó" odalépett hozzájuk, és egyiküknek 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott"
  ha "visszatelepülő" bántalmaz valakit az miért csak "INCIDENS"??? kettős mérce mint az elmúlt 20 évben mindig...”
 • 73. gardiola 2011. április 25. 15:02
  „Rómában sem múlt el a Húsvét cigány probléma nélkül!

  Békésen ért véget a római Falakon kívüli Szent Pál-bazilika "megszállása", ahová roma családok költöztek be pénteken, tiltakozásul hatósági kilakoltatásuk ellen.

  Mint Federico Lombardi vatikáni szóvivő vasárnap este közölte, a Caritas közvetítésével sikerült megoldást találni, a családokat átmenetileg a katolikus segélyszervezet létesítményeiben helyezték el. A romákat Fernando Filoni érsek, vatikáni belügyminiszter is meglátogatta, hogy XVI. Benedek pápa szolidaritásáról biztosítsa őket.

  A roma családok addigi lakhelyükről történt kilakoltatásuk után pénteken költöztek be a Vatikán fennhatósága alatt álló bazilikába. Tárgyalásokat követően a következő két éjszakát a templomhoz csatlakozó helyiségekben és a kerengőn töltötték. Eredetileg 150-en voltak, köztük 40 gyerek, de közben néhányan elhagyták a területet, és visszatérésüket a hatóságok megakadályozták. Étkezésükről a Caritas gondoskodott.

  Az olasz nagyvárosok környékén letelepedett romák egyre több gondot okoznak a helyi hatóságoknak és a lakosságnak.”
 • 72. gardiola 2011. április 25. 15:00
  „Felmentették a Véderő tagjait

  Az Egri Városi Bíróság hétfőn megszüntette a garázdaság szabálysértés miatt indult eljárást azokkal szemben, akiket a Véderő gyöngyöspatai táborában vett őrizetbe a rendőrség pénteken.

  A rendőrség jogi képviselője fellebbezett a döntés ellen, ezért az ítélet nem jogerős.
  A nyolc vádlott és védőik az ítéletet tudomásul vették. Másodfokon a Heves Megyei Bíróság dönt az ügyben.”
 • 71. Mignon 2011. április 25. 14:58
  „En, szeretem a ciganyokat.”
 • 70. maros50 2011. április 25. 14:07
  „Mogyoró!
  Vidd magadhoz a véderőt,hogy csaholjanak!”
 • 69. igazságkereső 2011. április 25. 13:46
  „Az sem lenne most már baj, ha maguk a cigányok is befejeznék a provokációt! Miért is kellett "menekülniük"? Ha ez menekülésnek nevezhető, akkor aki ezt kitalálta nem ismeri a menekülés definícióját! Érdekes:meg volt szervezve az autóbuszok kiállása, a csillebérci helyfoglalás,stb. Ha menekül az ember, az a pillanat történése, nincs idő semmikre,nem hogy a csillebérci tábor lefoglalására,stb...Szóval hagyni kellene már végre a cigányok öntömjénezését,talán meg kellene tanítani őket a békés egymás mellett élésre!Bár ezzel próbálkozunk ebben az országban legalább 40 éve! Fog ez menni egyáltalán, érdemes még ezzel küszködni...?”
 • 68. Mogyoró 2011. április 25. 12:50
  „Vissza a véderőt, Vöröskeresztnek meg semmit se adni, abból tartsák el ezeket a rezes naplopókat.
  Szerintem a nő ment neki a csaj öklének önként legalább háromszor. 10 év fegyház és máris javul, vagy meghál, hál istennek.”
 • 67. Mignon 2011. április 25. 12:45
  „45.

  Straßburg az a szalzburg...

  :))))))”
 • 66. gbruno 2011. április 25. 12:34
  „Heol.hu  "Buszokkal érkeztek haza azok a nők és gyerekek, akik pénteken hagyták el Gyöngyöspatát. Néhány pofon is elcsattant. A településen továbbra is érvényben van a fokozott rendőri ellenőrzés."  Kérdem naivan: Mi történhetett volna, ha nincs az adott pillanatban fokozott rendőri ellenőrzés?

  Második kérdés: Mik történtek, amikor nem volt fokozott rendőri ellenőrzés?”
 • 65. Moon 2011. április 25. 12:22
  „Arra jó az egész roma kérdés, hogy a politikus bácsik ezen ügy márha van egyáltalán ügy akkor mögébujva szépen sütögessék a saját pecsenyéjüket.
  Szánalmas az egész.
  Egyesek a politikai "szamárlétrán" történő felkapaszkodáshoz röhejes dolgok mögé állva próbállják az észt osztani.
  Abban az országban ahol bizonyos társadalmi csoportoknak jobban megéri segélyen "tengődni" mint dolgozni és ehhez még aszisztál a politika is, ott ne beszéljenek roma kérdésről!”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: a kormány ne próbálja felelősségét áthárítani Gyöngyöspata ügyében

Az LMP arra szólítja fel a kormányt és a kormányzati többséget, hogy a felelősségüket ne próbálják… Tovább olvasom