Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Visszaestek a középvállalatok

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet augusztusi felmérései alapján a vállalatok konjunktúra-jelzései összességében kevesebb biztató elemet tartalmaznak, mint a múlt hónapokban.

 A nagyvállalatok helyzete azonban piaci és pénzügyi szempontból kedvezőbbnek tűnik, mint a KKV szektoré. Az első negyedévi eredmények alapján az 50 fő alatti kisvállalkozások teljesítménye bíztató, míg a középvállalatok teljesítménye visszaesett, s az előrejelzés szerint a következő fél évben sem várható érdemi javulás. A beruházási hajlandóság valamennyi vállalatcsoportban alacsony. Az üzleti szféra beruházásai az év egészében a tavalyi szinten realizálódnak. Az infrastrukturális beruházások, valamint a lakásépítés tarja mozgásban a beruházási piacot, valamint az építőipar és a kapcsolódó ágazatok teljesítményét. Bizonytalansági tényezőt jelent a pénzügyi mérlegek növekvő hiánya, az egyensúlyi kényszer az állami beruházások alacsony szinten tartását, a közszféra kiadásainak mérséklését igényli.

Az ECOSTAT felmérésében a legnagyobb hazai vállalkozások (TOP-100) augusztus havi konjunktúra-indexe 55%, júliushoz viszonyítva javult. A külkereskedelmi forgalom lassú élénkülése némileg erősítette a nagyvállalatok optimizmusát. A lakossági fogyasztás bővülése a döntően exportra termelő vállalkozások számára szerény kárpótlást jelent. Ezzel együtt a cégek egyharmada belföldön javuló értékesítési lehetőségekkel számol. Saját cégük növekedési kilátásait kedvezőbbnek ítélik a válaszadók, mint az ország lehetőségeit. Ez utóbbiban a pénzügyi egyensúlyromlás lehet a meghatározó. A javuló vállalati kilátásokban bizakodók köre 45 százalék. Augusztusban a cégek 53 százaléka látott lehetőséget tevékenységének további bővítésére. A kínálati piac feltételei között a készletgazdálkodás kiegyensúlyozott, a készletszint alacsony, elfekvő készletek nem terhelik a vállalkozások pénzügyi gazdálkodását. A szektorban a likviditási feltételek kielégitőek.

A nagyvállalatok tevékenységét döntően az exportértékesítési lehetőségek határozzák meg, a cégek a kivitel lassú élénkülésével számolnak a következő fél évben. A cégek beruházási szándékai követik a világgazdasági konjunktúrára vonatkozó előrejelzések hullámzását. A fejlesztési szándék is ingadozó, a megvalósulás pedig általában elmarad. A tartalék kapacitások jelentősek, a piaci igényeket meghaladják. A vállalkozók az értékesítési árak növelésére kevés lehetőséget látnak, az inflációs előrejelzéseket reálisnak ítélik. A kis- és középvállalatok (KKV) konjunktúra-indexe 2002 augusztusában 47,2%, a szektor bizalmi indexe az év első felében dinamikusan növekedett, az elmúlt két hónapban viszont erőteljesen visszaesett. A bizalomvesztés augusztusban folytatódott. A korábbi derűlátás a kormány fogyasztásnövekedését dinamizáló intézkedésekből fakadt, most azonban a cégek úgy látják, hogy a szektor közvetlen pénzügyi támogatására a következő másfél évben a források szűkebb lehetőséget biztosítanak.

A cégek jelentősebb gazdasági változással nem számolnak, egynegyedük kismértékű javulásban bízik. Egyharmaduk javuló adottságokat prognosztizál, a vállalkozók közel fele a jelenlegi helyzet fennmaradását vélelmezi. A piaci verseny a jelek szerint nem éleződik, a lanyha kereslet nem vonzza az újabb befektetőket. A beszállítói lehetőségek bővülésével a cégek egyharmada számol, a reális igények azonban ennél szerényebbek. A KKV-k fejlődését, megerősödését alapvetően a belföldi értékesítési lehetőségek határolják be, a vállalkozások kínálata nem mindenben felel meg a lakosság fizetőképes keresletének.

E cégek számára az export csak kiegészítő lehetőség, a kiviteli lehetőségek változása jobbára közvetve befolyásolja a szektor teljesítményét. A tevékenység stagnálása egyelőre nem okoz likviditási nehézségeket, a készletgazdálkodás kiegyensúlyozott, a fejlesztési szándék alacsony. A beruházások elhalasztását az elégtelen belső kereslet és a tőkeszegénység magyarázza. A szektor árnövelési lehetőségei behatároltak, az inflációs várakozások alacsonyak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domonkos Jenő – vegyész

Tovább olvasom