Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Visszafizetik a fővárosi roma oktatási központra kapott 900 millió forintot

A Fővárosi Közgyűlésnek döntést kellett hoznia a feladat lezárásáról, és a 900 millió forint visszafizetéséről.
A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén úgy döntött, visszafizeti a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ kialakítására kapott 900 millió forintos állami támogatást, mert a központ nem fog megvalósulni.

A Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozása érdekében a Fővárosi Önkormányzat és az Önkormányzati Minisztérium 2009-ben kötött támogatási szerződést, a megvalósítást az állam 900 millió forinttal támogatta. Az intézményt a VIII. kerületben, a Szentkirályi utca 7. szám alatt akarta a főváros kialakítani, erre 2014. december végéig volt lehetősége.

A Belügyminisztérium novemberben tájékoztatta a fővárost a támogatási szerződés felmondásáról, levelében jelezve, hogy a központ tervezettek szerinti létrehozásának meghiúsulásában kormányzati döntések is szerepet játszottak. A kormány szándékai szerint egy állami tulajdonú gazdasági társaság látja majd el a feladatot.

A Fővárosi Közgyűlésnek döntést kellett hoznia a feladat lezárásáról, és a 900 millió forint visszafizetéséről.

Az előterjesztés vitájában Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője azt mondta, veszteség a főváros és a fővárosi romák számára, hogy nem valósult meg a központ. Gy. Németh Erzsébet (DK) is sajnálatát fejezte ki, hogy ilyen döntést kell meghoznia a közgyűlésnek hat év után.

Tarlós István főpolgármester hozzászólásában azt mondta, nem az elmúlt hat évben nem valósult meg az intézmény, hanem az elmúlt 25 évben.
Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), józsefvárosi polgármester úgy fogalmazott, a fővárosi roma közösség örül a döntésnek, és azt a józsefvárosi roma kisebbségi önkormányzat is támogatja. Mint mondta, az épületet sem korábbi funkciója, sem elhelyezkedése nem teszi alkalmassá arra, hogy a fővárosi romák számára integrált oktatási, kulturális központtá váljon.
Jelezte: az Emberi Erőforrások Minisztériuma tervei szerint az ország több pontján létesül majd roma oktatási és kulturális központ.

A közgyűlés végül a kormánypárti képviselők 20 igen szavazatával, az ellenzékiek tartózkodása mellett fogadta el az előterjesztést.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: az ipar és a mezőgazdaság a magyar gazdaság fejlődésének kulcsa

Átadták a KITE Zrt. logisztikai központját Nádudvaron. Képgaléria! Tovább olvasom