Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Visszahoznák a szocpolt

Tőkejuttatási céllal visszahozná a lakástámogatási rendszerbe a megszüntetett szocpolt, kiterjesztené az előtakarékosságot, és évi 5-10 ezer lakásos bérlakásépítési programot indítana az az otthonteremtési koncepció, amelyet szerkesztőként a Társaság a Lakásépítésért Egyesület jegyez.
A Construma építőipari szakkiállításon csütörtökön bemutatásra kerülő tanulmány a kormány figyelmébe ajánlja javaslatait. Egy évtizeddel ezelőtt egy hasonló tanulmány alapozta meg a Fidesz lakáspolitikáját.

Az Otthonteremtési Program címet viselő anyag abból indul ki, hogy a jelenlegi évi 140 milliárd forintos lakástámogatás helyett a bruttó hazai termék 1,5 százalékát - 375 milliárd forintot - elérő állami szerepvállalás szükséges. Miután a jelenlegi támogatás gyakorlatilag a forinthitelek kamattámogatása, a kamatláb csökkenésével - illetve az euró bevezetésével - ez az összeg felszabadul. A másik alapelv az előrelátás: a tervezett forráshoz biztos, hogy hozzájut a lakásszektor.

Az új lakás építéséhez, illetve vásárlásához egy gyerek után 1 millió, kettő után 2,5 millió forint szocpol kedvezményt javasol a tanulmány. Múlt év közepéig - a megszüntetéséig - 900 ezer, illetve 2,4 millió forint volt ez a támogatás. Csak a telekkel együtt 12-45 millió forintba kerülő lakások után járna a szocpol - amelyet meg is lehetne előlegezni - és az állam rögzítené a minimum és maximum négyzetméterárat. Aki maga épít, annak a költségek 70 százalékáról számlát kell adnia.

Az adott évi költségvetés tartalmazná az éves szocpol keretet, amelyből támogatáshoz a jelentkezés sorrendjében lehetne jutni. Évi 20 ezer lakás ilyen támogatása - 2,5 milliós egyéni szocpolt feltételezve - 50 milliárd forintba kerülne.

Használt lakásoknál a félszocpolt hozná vissza a program.

Kamattámogatás a fővárosban 45 millió, vidéken 30 millió forint vételárig, illetve építési költségig járna új lakásra felvett hitel után. Használt lakásnál 35, illetve 25 millió forint lenne a határ. Korszerűsítésnél a hitelt maximálná a tanulmány, mégpedig 5 millió forintban. Alapesetben a vételár - építési költség - fele lehetne a hitel, két vagy több gyermeknél 60 százalék, a közszféra alkalmazottainál pedig 70 százalék lenne a limit.

A hitelezést az MFB és az FHB végezné a lakás-takarékpénztárakon keresztül, de bekapcsolódhatnának a kereskedelmi bankok is. A támogatott hitel kamata a mindenkori jegybanki alapkamat lenne, amely felett 2-3 százalék kezelési költséget fizetne az állam. A kedvező kondíciók érdekében az állam garanciát vállalna a lakáshitelek visszafizetésére.

Az elképzelés szerint lakásépítő cégek is kaphatnának kamattámogatást, de ennek feltételt szabnának. Ezek: 30 százalékos önerő, 20 százalékos előértékesítés, és előírt referenciák. A projektcégeket kizárnák az ilyen építésekből.

Adó - szja - jóváírás az építést, vásárlást követő első öt évben járna, mégpedig a törlesztőrészletben lévő kamat-részt lehetne leírni. Például egy 45 milliós, 70 százalék önerővel vásárolt lakásnál 7 százalékos kamat mellett 2,2 millió forint lenne a jóváírás éves maximuma. Az adókedvezmény csak akkor járna, ha az építési költség egészét számlával igazolja az építtető.

A koncepció - az uniós szabályokkal összhangban - 5 százalékos áfát javasol az építőanyagokra. Illetéket 25 milliós vételárig nem kellene fizetni.

A bérlakásépítés egy 1.000 lakásos pilot-projekttel indulna, de cél az évi 5-10 ezer lakás. Alapvetően két modell közül kellene választani. Az egyik a hitelből felépülő bérlakások hitelkamatait támogatná. Ennél ezer lakás felépítése - 20 éves futamidő alatt - 11 milliárd forintjába kerülne az államnak. A tőketámogatásos modellnél évi 5 ezer lakást 40 milliárdos támogatással lehetne felépíteni. Ha uniós pénz adná a tőke felét, akkor támogatás nélkül működne ez a rendszer.

A program számol azzal is, hogy a magántulajdonú lakások egy része bérlakássá válik. Erre kerülhet sor akkor, ha a panelből másik lakásba távozottaktól az önkormányzat veszi meg a lakást, és azt bérbe adja, vagy ha a hitelt törleszteni nem tudók lakásaival történik ugyanez. Az idősek apartman házakba költözhetnek, amelyek bérét a saját lakásuk bérbe adásából teremthetik elő.

A program erőteljesen ösztönözné az előtakarékosságot a lakás-takarékpénztárakon keresztül.

Olvasóink írták

 • 19. cickányzat 2010. április 14. 17:53
  „13...a dolgozó, gyermeket vállaló fiatalok rakhatnak fészket...

  Igen, fészket azt rakhatnak. De miből lesz lakásuk?
  Mer cuciálpolitikábul megint csak azoknak, akik
  egyébként nem szorulnának rá. Hat milliós panelra pedig
  valahogy sehogy se jön majd össze a "csóróknak" a cocpol.”
 • 18. cickányzat 2010. április 14. 17:39
  „A polgár jenő úr majd ad neked coccpolitikai hogyhíjjákot.
  A hivatalba.”
 • 17. Léni 2010. április 14. 16:18
  „7./ Szilágyi Zsolt! Te talán nem kaptál?”
 • 16. Léni 2010. április 14. 16:15
  „Helyes! Az majd kiderül, hogy mikor és miből, esetleg minek a terhére lehet megoldani,
  mert a semmiből nem lesz semmi!
  Várjuk a " Zöld bankot " is, az is meg van ígérve! Senki addig ne lépjen a panelprogramba,
  mert így el fillérbe sem fog kerülni!
  A szocpolra visszatérve, a Fidesz idején csak új lakásra lehetett igénybe venni, a szocialisták
  adták meg használt lakásra is a szocpol 5o%-át.Remélem most a használt lakásra is a teljes
  szocpol fog járni! Várjuk még a GYES rendszerének 3 évre történő visszaállítását, a családi
  pótlék rendszeres emelését /nem úgy mint az 98-2002-ig, semmit nem emelkedett/, és nem
  sorolom tovább az Orbán ígéreteit, pedig még vannak szép számmal! Ezekről sem beszélt a
  biankó programjában egy szót sem!”
 • 15. gróf 2010. április 14. 15:23
  „Amint lesz szocpol meg elérhető lakáshitel egyből 10-20%-t megy fel az ingatlanok ára, mert nő a kereslet.
  Tehát ugyanannyi hitelt és önerőt kell előteremteni, felvenni mint eddig.
  Beindulnak az építkezések stb...és lesz látható gazdasági növekedés, csökken a munkanélküliség.
  Ha ez ilyen egyszerű akkor miért nem csinálta meg az mszp...ennyire buták vagy rosszindulatúak?”
 • 14. Titanilla 2010. április 14. 13:46
  „Nem kell aggódni, most sem lesz elszámoltatás. Eddig minden kormány igérte, de egy se merte meglépni. Most majd mások talicskázzák ki a zsozsót. Pedig az a sok pénz, ha visszaszednék, bizony jó lenne, akár szoc.polra is, vagy bárhogy nevezzük. Egyébként 45 millás házratényleg nem kellene szocpolt adni.”
 • 13. asztenoszsz 2010. április 14. 13:24
  „Nagyon helyes. Hogy miből? (10. és 12.) Hát majd nem a harácsolók zsebébe megy az adónk, hanem a dolgozó, gyermeket vállaló fiatalok rakhatnak fészket.”
 • 12. ClarkGriswald 2010. április 14. 12:55
  „Kérdem én: MIBŐL?”
 • 11. mota 2010. április 14. 11:48
  „Zsazsanéne!
  Volt egyszer egy Horn kormány,melynek idejében nyújtott be valaki( nem emlékszem,ki volt) javaslatot a vagyonbevallásról.Pontosan arról szólt volna , amiről írsz. Természetesen a T. képviselők nem szavazták meg!
  Szomorúnak tartom a választási eredményt,a T.Házban elsősorban EMBEREK-re lenne szükség,csak másodsorban
  politikusokra.”
 • 10. lidocain 2010. április 14. 11:36
  „visszahozNÁK de nem lesz rá pénz,mert az a mocsok emeszempé oly nagyon elqrta...ezt fogjuk hallgatni 4 évig.....”
 • 9. Renchy 2010. április 14. 10:54
  „Azért a telekkel együtt 45 millás lakásra szocpolt adni nem túlzás egy kicsit?”
 • 8. deszkás 2010. április 14. 10:45
  „Nagy sumákolás lesz a bankoknak megint lehet hülyiteni az ügyfelet., én tudom a gyermekeim TAVALY MÁRCIUS ÓTA addig szórakozott a szoc pol-lal mig megszünt június 30al. Aztán magyarázat:mi hitelközvetitőt vettünk igénybe nem őket (K&H) nem igy nem úgy kellet volna-panaszlevél a banknak amit leküldenek a panaszolt fióknak- a vezérigazgató úrnő VÁLASZRA SE MÉLTATOTT bennünket.Érdekesség még hogy kérni(?)kellet a bankot hogy a hitelügyintézőnek NE fizessék ki a jutalékot. Amiért az akkor még kedvezőbb hitelt a trehánysága révén nem tudtunk igényelni.”
 • 7. Szilágyi_Zsolt 2010. április 14. 10:41
  „Akkor néhányan esetleg majd megint megkapják a szocpolitikát, cigánykőccsönre? :)”
 • 6. zsazsanéne 2010. április 14. 07:46
  „Ne ártana,ha visszahoznák a szoc.polt,tőlem valami más néven is lehetne.Ha azt a kitalicskázott milliókat visszatalicskáznák,akkor lenne miből támogatni a fiataloknak a lakásépitést.Gyorsabban dolgoznának a hatóságok,nem húznák az időt,nem kell itt diploma kiszámitani.Ennyi volt a jövedelmed,ennyi a vagyonod,na számolj el,a többi miből is van.Mindjárt lenne itt pénz a szocpolra,ha ezt meglépik.”
 • 5. hecsedli 2010. április 14. 07:45
  „Hát így járnak a böszmék,már csak a fröcsögés marad 4 évig,de azért kitartás.”
 • 4. xene@freemail.hu 2010. április 14. 07:13
  „Egyébként is...SZOC-POL...Hát kell ilyen nekünk? Úgy kezdődik, mint a szocialista, s úgy végződik, mint a politika. Ilyenbe biztos nem menne bele Viktor...”
 • 3. xene@freemail.hu 2010. április 14. 07:11
  „Nem hallottad? Magyarország vasárnap vagy hétfő óta már egy olyan hely, ahol érdemes élni ::)).
  Tegnap épp hallgattam azt a HírTv-s műsort, amit az a volt szoci vezet, Csintalan. Bírtam a betelefonálókat. Az egyik nyugdíjas mami, azt mondta, hogy most már jobban tud örülni a nyugdíjának...de a többi betelefonáló sem volt piskóta...”
 • 2. gróf 2010. április 14. 07:00
  „Miből fizetik? Adócsökkentésből?”
 • 1. egyszegedi 2010. április 14. 06:48
  „Máris elkezdődött a jóléti kuncsorgás. Lesz majd nagy csalódás sokaknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezernél is többen emlékeztek a megkéselt fiúra

Könnyes szemű diáktársak, barátok, fájdalomtól megtört családtagok, dunaújvárosiak emlékeztek… Tovább olvasom