Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Visszakerül helyére

a Szent Antal-szobor

A Szárhalmi erdőben lévő, Szent Antalról elnevezett dűlő bejáratához az 1800-as évek elején szobrot állítottak, amit évtizedekkel ezelőtt valakik ledöntöttek, a maradványait széthordták. A Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvány régi fotók alapján egykori helyén szeretné pótolni a szobrot.
A környezeti nevelésről ma sok szó esik, holott nem újkeletű az e mögött álló szemlélet.
– Érdemes fellapozni az 1900-as évek elejének bencés vagy líceumi évkönyveit. Arról olvashatunk bennük, hogy az akkori diákok gyalog mentek el Fraknóra vagy a Szárhalmi-erdőn keresztül a Fertőig, hogy megismerjék a táj természeti és épített értékeit – mondja Andrássy Péter, a Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvány kuratóriumi tagja. – Szegényedő világunkban az egykori dűlőnevek vagy az erdei növények elnevezései egyre kevesebb embernek mondanak valamit. Az alapítványunk célja többek között ez ellen tenni valamit, illetve tudatosítani, hogy a természeti értékek mellett az itt megtalálható épített emlékek őrzése, óvása is feladatunk.
A Szárhalmi-erdőben egykor tíz-húsz szobor is állt. Ezek jó része ma már nem található meg. A Szent Antalról elnevezett dűlő bejáratához feltehetően az 1800-as évek elején a fertőrákosiak állítottak egyet.
– Ha valaki segítséget kért vagy meg akart hálálni valamit, Szent Antalhoz imádkozott. Szobrát még évtizedekkel ezelőtt ledöntötték, a darabjait elhordták, most régi fotók, rajzok alapján szeretnénk felállítani egykori helyére. Egy kimagasló természeti értékeket őrző tájban az épített emlékeket is védeni kell – mondja Andrássy Péter, hozzátéve, hogy az sem nagy baj, ha az új szobor nem lesz a régi pontos mása, a lényeg az, hogy egykori helyén jelezze a szentről elnevezett dűlő bejáratát.

Fotókat, rajzokat keresnek

A Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvány kéri mindazokat, akiknek birtokukban van az egykori Szent Antal- szoborról régi fotográfia vagy rajz, juttassák el azt az alapítványhoz, hogy legyen minek alapján elkészíttetniük az új szobrot.
Címük: Sopron, Honvéd u.1. Telefon: 329-650

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervez tavaszi kirándulást?

Tovább olvasom