Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Visszaszámlálás a mezőgazdaságban

Mi az, aminek meg kellett volna történnie a hazai mezőgazdaságban, ám nem történt meg, s mi az, amiért kár, hogy megtörtént – e kérdések köré csoportosítva tartott sajtótájékoztatót a napokban Győrött dr. Medgyasszay László országgyűlési képviselő.
Medgyasszay László
Rohamosan fogy az idő Magyarország jövő májusi uniós csatlakozásáig. A Magyar Demokrata Fórum, mint a vidék pártja, tizenhárom esztendeje követi figyelemmel szakértői csapatával a vidéki népesség sorsát, nemcsak a mezőgazdaságra, hanem a vidék egészére koncentrál. Az uniós csatlakozásunkig fontosnak tartotta tőkéhez, kedvezményes hitelekhez juttatni a gazdákat, de egyáltalán nem elégedett azzal, ami ezen a téren történt.

A képviselő az agrártárca miniszterének kijelentésére utalt, miszerint ne veszítsük el a reményt: „Én reménykedhetek, de egy miniszter dolgozzon és teremtse meg a május elsejéig még adható kedvezményes hitelt." Az ágazat néhány gondját sorra véve dr. Medgyasszay László elmondta, nem tudni, hogy robban-e a tejbomba. A kormány mindenesetre nem tartotta be írásban tett ígéretét a szeptemberre ígért iskolatejprogramban, arról pedig szó sincs, hogy szociális program kezdődne az aszálykár rendezésének dolgában.

Az MDF konkrét elszámoláshoz javasolta kötni a támogatást, hogy a ténylegesen károsultak kapjanak segítséget. Medgyasszay véleménye szerint az 1–2 milliót igénylők hátrányban vannak a nagyobb igényűekkel szemben. Kifogásolta, hogy megszüntették az ágazatban a géptámogatások fogadását áprilisban, augusztusban pedig leállt a meliorációs támogatások fogadása.

Az agrárágazatban dolgozók életét, munkáját jövőre tovább nehezítheti az energiaadó és a környezetterhelési díj bevezetése. Ez utóbbi a kis gazdaságok működését lehetetlenné teheti. Az országgyűlési képviselő külön kitért arra, hogy jövő májusig van lehetőség az agrárágazatban nemzeti támogatást nyújtani. A jövő évi költségvetés agrárágazati főösszege a tervezett szerint jövőre 14 százalékkal csökkenne. Ebből arra lehet következtetni, hogy a kormány nem kíván élni a csatlakozásig az ágazatban a nemzeti támogatással, pedig addig lehet nyújtani. Uniós előleghez viszont az agrárgazdálkodók csak jövő szeptembertől juthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotói díj Szabó Magdának

Megelégedést kelthet az olvasók döntése: a könyvszalon alkotói díját az idén Szabó Magda… Tovább olvasom