Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Visszatérhetnek otthonukba az áradás miatt kitelepített zalai falu lakói

A Kebele-patak vízszintjének csökkenése után a Zalaszombatfáról és Szijártóházáról kitelepített 82 ember kedden kora reggeltől visszatérhet otthonába.
Visszatérhetnek otthonukba a vasárnap kitelepített két zalai falu lakói - tájékoztatta a katasztrófavédelmi régiós irányító törzs szóvivője kedden az MTI-t.

Mukics Dániel közölte: a Kebele-patak vízszintjének csökkenése után a Zalaszombatfáról és Szijártóházáról kitelepített 82 ember kedden kora reggeltől visszatérhet otthonába.

A szóvivő kitért arra is, hogy a Mura áradása miatt zajló védekezési munkálatokban éjszaka mintegy ezer ember dolgozott, köztük hivatásos és önkéntes tűzoltók, rendőrök, rendőr szakközépiskolások, vízügyi szakemberek és számos önkéntes. A hét érintett zalai településre - ezek: Molnári, Murakeresztúr, Kerkaszentkirály, Muraszemenye, Murarátka, Tótszerdahely és Letenye - más megyékből éjszaka harminc katasztrófavédelmi tisztet vezényeltek, közülük többen a 2010-es, illetve a 2013-as történelmi árvíz idején is hasonló feladatokat láttak el.

A régiós irányító törzs folyamatosan szervezi az emberek és az eszközök átcsoportosítását az árhullámnak és a várható tetőzéseknek megfelelően.

Az áradások miatt Zalában változatlanul útlezárásokra és közlekedési nehézségekre kell számítaniuk az utazóknak. Murakeresztúr és Gyékényes között szünetel a vasúti közlekedés, Nagykanizsa és Gyékényes között az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint magyarországi közúton továbbra is megközelíthetetlennek számít Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa és Gáborjánháza a környékbeli patakok által okozott elöntések miatt.

A Principális-csatorna áradása miatt változatlanul le van zárva Nagykanizsán a 74-es útnak egy négy kilométeres szakasza, valamint a Camping út teljes hosszában.

Zárva van a forgalom elől a Lentikápolna és Bárszentmihályfa, a Rédics és Bödeháza, a rédicsi határhoz vezető bekötőút és Zalaszombatfa, a zalaszombatfai bekötőút és Szijártóháza, valamint a Szécsisziget és Kerkateskánd közötti út. Murarátkánál és Kerkaszentkirályon szintén nem lehet használni egy-egy helyi utat.

Az M70-es autóút Tornyiszentmiklós felé vezető oldalán, a 7-es úti csomópontnál zárva van a lassítósáv a vízelöntés miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét alatt másfélszer annyi eső esett, mint egy hónapban szokott

A szeptemberi átlagos csapadékösszeg mintegy 47 milliméter, a legutóbbi hat nap alatt viszont… Tovább olvasom