Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Visszatértek a farkasok Ausztriába

Kiirtásuk után 150 évvel újra feltünedeznek a farkasok Ausztria erdőségeiben, legutóbb állítólag a legnyugatibb osztrák tartományban, Vorarlbergben, a Nagy Walser-völgyben láttak egy példányt - jelentette a Die Presse című osztrák lap.

Peter Lebersorger, az alsó-ausztriai vadászszövetség ügyvezetője elmondta, hogy három hónappal ezelőtt ebben a tartományban is felfigyeltek egy farkasra, amely négy szarvast tépett szét, mielőtt továbbvándorolt volna Felső-Ausztriába. Hogy honnan érkezett, azt az illetékes nem tudta megmondani, "nem volt útlevele".

Idén tavasszal a stájerországi Mariazell környékén is láttak egy példányt - valószínűleg azonos lehetett az előbbivel. Andreas Kranz, a tartományi vadászszövetség vadbiológusa szerint egyértelmű, hogy az utóbbi években újra meg újra feltűntek farkasok Ausztriában. Nem maradtak meg, kettőt közülük orvvadászok terítettek le. "Sehol sem  tűrik meg őket" - tette hozzá. Kranz azt feltételezi - bár  bizonyítani nem tudja -, hogy az ordasok Szlovéniából, Horvátországból vagy Magyarországról érkeztek.

Ausztria szomszédainál a farkasok száma növekszik. Falkákról adtak hírt az utóbbi években Olaszországban, Svájcban és Franciaországban, legutóbb a német Szászország tartományból érkezett jelentés egy "stabil falkáról".

A XIX. században Ausztriában kipusztították a farkasokat. Egyrészt kíméletlenül vadászták őket, azonkívül az iparosodás, a lakosság és a települések számának növekedése is korlátozta életterüket. Akkoriban a hatóságok jutalmat fizettek minden elejtett farkasért, mert úgy tartották, hogy a vadak elpusztítják a haszonállatokat.

Manapság azonban ismét növekszik az életterük, miután a korábban megművelt földterületek egy részén felhagytak a mezőgazdálkodással. De nem csak farkasok jelentek meg, más vadak is újra megtelepedtek az alpesi országban, nem utolsósorban különböző környezetvédelmi projektek segítségével. Az egykor kiirtott barnamedve újabban ugyanúgy megtalálható Ausztriában, mint a hiúz, a jávorszarvas, a nyestkutya vagy a mosómedve. Szakemberek szerint a következő "bevándorló" az aranysakál lehet.

(MTI)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilvásy: családi tragédia áll a ''Tanácsadó Jósda'' mögött

Gátlástalanságnak tartom, hogy a családom tragédiáját a Fidesz politikai célokra használja fel, de… Tovább olvasom