Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Visszautasítja a rendőrség a szakszervezeti vezető vádjait

A rendőrség szerint tartalmában és hangnemében is elfogadhatatlanok a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) főtitkárának állításai, amelyek szerdán az Index hírportál egyik cikkében jelentek meg.
A "Beáldozták a kisrendőröket" című interjúban megszólaló Szima Judit egyebek mellett azt állítja, hogy a szakszervezeti munkájával kapcsolatos eredményei miatt jogtalanul támadja őt a rendőrség. A szakszervezeti vezető szerint a tévészékház ostrománál szándékosan a tapasztalatlan vidéki kisrendőrökből, rendőrnőkből álló Baranya századot állították a tomboló huligánok elé.

- Vélhetőleg, ahogy mondani szokták, fel kellett tüzelni az állományt, hogy később már mindenre kapható legyen. Be kellett áldozni embereket azért, hogy a megfelelő harci szellem kialakuljon - mondta Szima Judit az index.hu -nak.

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára ellen bujtogatás miatt eljárást indított a Budapesti Katonai Ügyészség, egyebek mellett azért, mert korábban a rendőrség nevében elnézést kért azoktól, akiket "prostituálódott rendőri vezetőink és bűnös magatartású rendőr kollégáink tevékenysége jogaiban, emberi mivoltában sértett, meggyalázott".

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint ORFK vezetősége a leghatározottabban és teljes mértékben visszautasítja a cikkben megjelent rágalmakat valamint az abból fakadó sugalmazásokat. Az írásban szereplő kijelentések méltatlanok egy, a rendőrség hivatásos állományába tartozó szakszervezeti tisztségviselőhöz. Ezért a rágalmak kapcsán vizsgálják a lehetséges jogi lépéseket - olvasható a közleményben.

Az ORFK azt állítja: mindig törekedett az együttműködésre a TMRSZ-el, de a rendőrség és a szakszervezet vitái gyakran a tárgyalóteremben értek véget, ahol legtöbbször a rendőrségnek adott igazat a bíróság. A problémákra a rendőrség szerint a tárgyalások jelentenek megoldást, nem pedig a nyilvánosság előtti rágalmazás.


Milyen jogellenes parancsokat adtak ki 2006 őszén a rendőri vezetők?

Van ezzel kapcsolatban egy tanulmány, Ignácz tábornok jelentése, amiből egyértelműen kiderül, hogy például a tévészékház ostrománál ott voltak a rendőrök beszorítva, és tőlük száz méterre álltak a kollégák, hogy segítsenek nekik, de nem engedték őket oda.

A tévészékház ostrománál mi lehetett az oka, hogy a tömegoszlatásban tapasztalatlan vidéki kisrendőrökből, rendőrnőkből álló Baranya századot állították a tomboló huligánok elé, és nem a Rebisz erre kiképzett egységeit?

Ezt a BRFK volt vezetőjétől kellene megkérdezni, mert ő volt a parancsnok abban az időszakban. Vélhetőleg, ahogy mondani szokták, fel kellett tüzelni az állományt, hogy később már mindenre kapható legyen. Be kellett áldozni embereket azért, hogy a megfelelő harci szellem kialakuljon. Ez a mi álláspontunk.

Olvasóink írták

 • 11. klj_54 2008. december 04. 11:48
  „Alkalmatlan volt a rendőri vezetés a tévé székház ostromakor, ez tény.
  Nem kellene szégyellni, mert ilyen jól megszervezett támadásra nem lettek sem kiképezve sem felkészítve.
  Annak a politikusnak kellene most magyarázkodnia, aki a csőcseléket az utcára vitte!

  Nem mellesleg, azt a rendőrt aki az őt támadót nem képes leteríteni, azt le kell szerelni. Nem azért fizetjük a képzését és munkabérét, hogy pár jöttment senkiházitól beijedjenek. Nekik a rendet kellett volna megteremteni.
  Arányosság?
  Ezt azoktól kérjétek számon, akik a rendőr molotov koktéllal megdobták!
  Itt Gyurcsányra próbálja pár ember kenni a dolgot, én pedig az ellenzék hatalommániás, többször meg nem választott vezérére gondolok.
  CSak neki volt érdeke.”
 • 10. trainman 2008. december 04. 10:34
  „Ajánlom mindenkinek,hogy nézze meg az Index videóját Szima Judittal,és ha valaki teheti,olvassa el Bodoky Tamás,Túlkapások című könyvét!A végén még baloldali polgártársaink is rájönnek,hogy 2006 őszén túlkapások történtek,és az akkori rendőrségi vezetők törvénytelenségeket követtek el,előre megfontoltan!Azt,amit Szima Judit nem mond ki,azt mindannyian tudjuk,a háttérben Gyurcsányi,és kormánya állt!”
 • 9. radenko 2008. december 04. 10:30
  „A rendőri vezetők mindig szerecsen mosdatást végeznek. Védeni akarja azt a mundér becsületet amelyet a rendszerváltáskor elveszített. A jelen helyzetben szerencsésebb volna újra szervezni a rendőrséget és kivenni a kormány irányítása alól. Legcélszerűbb volna a legfelsőbb ügyészség alá vonni mivel ő gyakorolja a felügyeletet a rendőrség felett. Azt tudom egy negyvenháromezer fős rendőri állományt nem egyszerű máról holnapra átszervezni de nem lehetetlen. Meghatározni a struktúráját feladatát és kimondottan a bűnüldözés és megelőzés volna a feladata semmi más a rendőrség kizárólag végrehajtó hatalom lenne. A tőrvény értelmezése
  nem lehet a rendőrség feladata, az a törvény alkotó feladata kizárólagosan.”
 • 8. Safranek 2008. december 04. 10:01
  „Nyílt titok, hogy a TV székház elleni támadás szervezett provokáció volt, hogy aztán legyen miért a rohamrendőröknek elégtételt venni.
  Régi kommunista trükk.
  Az igazi felelősöket (Görényi Péter öcsém, te kis ügyefogyott és a közutálatnak örvendő Fecó, aki saját bevallása szerint a rendőrség ügyeletén figyelte az eseményeket) még mindig nem ítélték el.”
 • 7. achilleus 2008. december 04. 09:25
  „Kedves legal, maximálisan igazat adok, főleg ebben "Csak válsághelyzetekben lévő országok híranyagaiban láthatunk olyan képeket, mint amelyek nálunk is történtek. Társadalmunkkal van valami baj, ami ezen események képében jelenik meg a médiában.+
  Idézek még Bayertől ennek alátámasztására:
  "És azt is elmondja Szima Judit ebben az interjúban, amit mindenki tud, és amit sok száz ember a saját szemével látott: hogy a televízió székházának ostromakor feláldozták a tévét védő rendőröket. (Ott voltunk, sokan, újságírók, és láttuk, hogy a főbejáratnál baranyai irodista rendőrnők állták a rájuk zúduló kőzáport, miközben tőlük kétszáz méterre, a Nádor utcában ott álltak a Rebisz állig felfegyverkezett, védőruhás alakulatai.) És azt is mondja Szima Judit, hogy e mögött a döntés mögött bizony a politika állt, de a rendőri vezetők mindent megúsznak, mert igazodnak a politikai vezetéshez, kiadják a jogellenes parancsokat az állománynak, amelyből aztán sokan börtönbe mennek, míg a vezetőket kitüntetik.

  Tudjuk mindezt. És azt is tudjuk, hogy hiába mondja el ezt Szima Judit, nem lesz semmilyen következménye. Itt majd akkor lesz mindennek következménye, ha akad egyszer egy hatalom, amely nem huny szemet a bűncselekmények felett akkor sem, ha a legfelsőbb politikai körök követték el őket. Ha nem lesz soha többé "kéz kezet mos". Ha ezek a gazemberek mind elmennek a börtönbe. Ha például az összes olyan rendőri vezetőt lesittelik, aki hagyta volna akár meghalni is az irodista rendőrnőket a tévé kapujában, csak azért, hogy a rendőrök vérszemet kapjanak, és azután bármire rá lehessen őket venni. (Rá is vették azután.) És mennek utánuk azok a szemét politikusok, akik a piramis legtetején minderre utasítást adtak. (Ha majd megtudjuk egyszer, ki is az a "Gyurcsányi".)"”
 • 6. achilleus 2008. december 04. 09:19
  „(...) Szerencsére nem kell a megérzéseinkre hagyatkoznunk. Mert Szima Judit állításának igen könnyű utánanézni. Kell hogy legyen a fegyelmi eljárásnak aktája, és az aktában ott kell hogy legyen minden. Telefonbeszélgetés, vád, miegyéb. Legelőször is azt az aktát kell látnunk. Ha pedig láttuk, és kiderül, hogy Szima Judit igazat mondott, akkor legelébb a Budapesti Katonai Ügyészség vezetőjét kell eltakarítani. Mert akkor a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője egy mindenre alkalmatlan, aljas Buharin elvtárs. És akkor meg is érdemeljük a sorsunkat. Úgyhogy, Budapesti Katonai Ügyészség: elő az aktákkal!
  (Bayer Zsolt, Magyar Hírlap)”
 • 5. legal 2008. december 04. 09:17
  „Achilleus, tudom mely mondatomra gondolsz, azt csúnyán melléfogalmaztam: "Ezért írtam e hozzászólást, mert igazság érzetem tiltakozik az itt látható egyoldalú elfogultság ellen az ORFK védelmében." Igaz? Erre gondoltál. Az itteni onlinen olvashatót tartottam kevésnek és egyoldalúnak. Tegnap olvastam én is az anyagot, arra kaptam fel itt és most a vizet észre sem véve, hogy a hiperlinkkel elérhető itt is az anyag. Oké?”
 • 4. legal 2008. december 04. 09:11
  „Nem a kisebbrendűségi kérdésről van szó, hanem arról, hogy ha az intézkedésre felvezényelt rendőrnek nincs helyismerete, nem ismeri a csatlakozó utcákat, a be- és kijáratokat, stb, akkor azon túl, hogy mozgó embereket lát maga előtt nincs képe arról, kit, kiket, merre hová üldözzön, keressen, kerítsen. Csak csapkodni tud, ha arra utasítják. Komoly a téma, ami rendőreink helyzetét, társadalmi megítélését illeti. Életemben százával láthattam nyugati filmeket, ahol akár vígjátékban, vagy drámákban mindig érezhető a rendőrség társadalmi elfogadottsága, soha nem láthattam politikai oldalról való megközelítésüket. Csak válsághelyzetekben lévő országok híranyagaiban láthatunk olyan képeket, mint amelyek nálunk is történtek. Társadalmunkkal van valami baj, ami ezen események képében jelenik meg a médiában előttünk is és a külföldiek számára is.”
 • 3. achilleus 2008. december 04. 09:07
  „1-es. Én tegnap már beidéztem belőle, azon apropoból, hogy a megnevezett rendőrszakszervezet vezetője igenis BOCSÁNATOT kért a rendőri atrocitások áldozataitól.”
 • 2. KamuNeni 2008. december 04. 08:51
  „Ha a kis rendornek kisebbsegi erzete van a fovarosban akkor talan nem jo palyan van, vagy pedig rosz traininget kap. Ha nem a legjobb tudasa szerint vegzi a munkajat akkor nem abba a szakmaba valo. Ember eletekkel foglalkozik, fel kell ismernie a helyzetet es a szerint cselekednie. Talan egy kis pszichologiai szures nem artana hogy a rendor megfelel e a munkanak pszichologiailag. A vezetoseg meg egyenesen bunko. Nem is kell mast mondani roluk.”
 • 1. legal 2008. december 04. 08:00
  „Tudom olyan témában kívánok hozzászólni, amely területen törvényesen lehet élni és alkalmakkor visszaélni az erőfölénnyel, mégis megteszem. A Délmagyar onlinen itt olvasható rendőrségi vélemény mellett el kelt volna idézni legalább a megkritizált cikk állításait, hogy az olvasó érdemben állást tudna foglalni, hogy kinek van igaza. Olvastam azt a hivatkozott interjút, s innét vidékről úgy ítélem meg, hogy annak tartalma nagy igazságokat tartalmaz. Ezért írtam e hozzászólást, mert igazság érzetem tiltakozik az itt látható egyoldalú elfogultság ellen az ORFK védelmében. Írok itt azon vidéki rendőrök védelmében is, akiket minden budapesti tyúkügyben a fővárosba vezényelnek olyan helyekre, ahol némelyik kis rendőr talán még életében nem járt, nincs hely- és emberismerete, de a hatalom felhasználja őket saját érdekei megvédésére a bűnösnek kikiáltott állampolgárok sokasága ellen. Holott - mint láthatjuk - csak néhány száz állandó tagokból álló "futbalhuligán" csinálja a pesti balhékat két-három jól ismert nevű provokátor hajlamú vezető felbújtására.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét megrendezik a Műgyűjtők Éjszakáját - ma lesz a tizedik

Tizedik alkalommal rendezik meg a Műgyűjtők Éjszakáját csütörtökön Budapesten. A program ezúttal is… Tovább olvasom