Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Visszautasította az LMP cenzúravádját az MTVA

Határozottan visszautasította az LMP cenzúravádját az MTVA, amely hétfő esti közleményében azt hangsúlyozta, hogy "hallgatóbarát szerkesztői eljárást vélt cenzúrának Schiffer András".
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kommunikációs igazgatósága arra reagált, hogy az LMP korábban elhangzott állítása szerint sikerült megakadályozni, hogy a Magyar Rádióban (MR) "cenzúrázzák" az Ütköző című műsor egyik adását. Schiffer András, az LMP képviselője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: pénteken kapott értesítést, hogy a Magyar Rádió hétfőn 16:45-kor felvenne egy beszélgetést vele, Novák Előddel (Jobbik) és Varga Lászlóval (KDNP) a kommunista luxusnyugdíjak ügyében. Mint mondta, később kiderült számára, hogy ez egy második felvétel lenne, mert korábban Ipkovich György MSZP-s képviselővel már felvették a műsort, de nem találták megfelelőnek az általa elmondottakat.

Az ellenzéki képviselő szerint demokratikus politikus nem vállalhat el ilyen felkérést, mert az lett volna az ő szerepe, hogy kiváltsa Ipkovich Györgyöt. Ezt követően az LMP meghirdette sajtótájékoztatóját, majd a rádió e-mailben értesítette az LMP-t, hogy az eredeti felvételek alapján kerül adásba a műsor.

Az MTVA hétfői közleményében ezzel összefüggésben utalt arra, hogy az előzetes műsorterveknek megfelelően az Ütköző május 1-jei adásában teszi közzé az MR1-Kossuth Rádió azt a felvételt, amelyen Varga László (KDNP), Novák Előd (Jobbik) és Ipkovich György (MSZP) képviselők vitatták meg a Jobbik nemrég benyújtott határozati javaslatát kommunista korszakban politikai okból kitüntetettek nyugdíjkiegészítéseinek végleges megszüntetéséről. A közlemény szerint a közmédia nem tervezett és nem is jelentett be műsorváltozást az Ütköző adásával kapcsolatban, így értetlenül állnak Schiffer András kijelentése előtt, aki a rádió április 30-i déli Krónikájában is beharangozott Ütköző című műsorral kapcsolatban hétfőn kora este úgy nyilatkozott, „sikerült zátonyra futtatni a cenzúrát".

Az MTVA emlékeztetett arra, hogy a „kommunista luxusnyugdíjak" témáját megvitató műsort pénteken rögzítette az Ütköző szerkesztősége, a beszélgetés azonban az egyik, telefonon nyilatkozó képviselő "túlzottan domináns" vitapartneri szereplése miatt többször hangzavarba fulladt. Mivel az így elkészült felvétel nem felel meg maradéktalanul a műsor technikai előírásainak, ezért az Ütköző szerkesztősége szeretett volna hétfőn ugyanebben a témában egy újabb, kevésbé kifogásolható hangminőségű adást is rögzítetni. Az LMP képviselője, akinek ebben az újabb adásban adtak volna megszólalási lehetőséget, minden bizonnyal ezt a szerkesztői megkeresést értékelte tévesen „cenzúrának" - emeli ki a közlemény.

Bár az Ütköző május 1-jén hallható adása a vita hevessége miatt alkalmanként nehezen követhető, vagyis az MTVA közleménye szerint "a megszokottnál némileg gyengébb minőségű", az illetékes vezetők nem tervezték kivenni a Kossuth Rádió műsorából a felvételt. Az MTVA ezért határozottan visszautasítja Schiffer András a műsor „cenzúrájára" vonatkozó kijelentését, egyúttal "tisztelettel javasolja az LMP képviselőjének, hogy a pontos tájékozódás érdekében ne csak véleményezze, hanem alkalmanként hallgassa is az MR1-Kossuth Rádió adását".

Olvasóink írták

  • 2. klj-54 2012. május 01. 10:00
    „Mire várt az LMP?
    Talán arra, hogy Szalai Anomália beismeri?”
  • 1. igazságkereső 2012. május 01. 08:59
    „Az LMP is inkább foglalkozhatna a valós társadalmi problémákkal, mint pl. atz eltűnt ezermilliárdok sorsával, mintsem saját "fényezésével",mert amit művelnek az nem más, mint minta érték nélkül! Ugyan ez vonatkozik az időközben felbukkant kis pártocskákra is, aki komoly társadalmi tevékenység helyett csak a pártoknak az adófizetők pénzéből juttatható pártfinanszírozásra "bazíroznak"! Erről szól itt a történet és ezt kellene a helyére rakni interjúk és semmitmondó televíziós megnyilatkozások helyett! Csak most már kellene egy-két "tökös"ember, aki megmondaná ezeknek is mitugrászoknak azt, hogy hol a helyük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden érkezik Budapestre Button

A Forma-1-es pilóta a Vodafone Belvárosi Nagydíj keretein belül száguld végig a Bajcsy-Zsilinszky… Tovább olvasom