Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Visszavonatnák a köznevelési tervezetet a szakmai szervezetek és az érdekvédők

Az oktatási szakemberekből és érdekvédőkből létrejött HAT - Hálózat a Tanszabadságért elnevezésű szervezet a köznevelési törvény tervezetének visszavonására szólítja fel a kormányt, illetve a kormánypárti többséget - közölte Molnár Lajos, a civil szerveződés egyik alapítója szerdán a Parlament előtt tartott sajtótájékoztatón.
Mint mondta, ezzel összefüggésben azt is kérik a kormánytól, hogy "vállalt feladatát lássa el, kormányzati felelősségét a közjó érdekében és tiszteletben tartásával gyakorolja". Álláspontjuk szerint szerda délután a kormánynak, a kormányzati többségnek csak egyetlen lehetősége van: a törvénytervezet visszavonása.

Megemlítette, hogy szerdán, a parlamenti üléssel egyidejűleg a Kossuth téren "záró szülői értekezletet" tartanak többek között arról, hogy "a visszavonás után a társadalmi, szakmai, civil konzultációt a közmegegyezés érdekében" milyen módon kezdjék meg.

Molnár Lajos, az Equity Méltányos Közoktatásért Egyesület vezetője azt mondta: amennyiben a tervezetet elfogadná a parlament, "ezzel a hatályos rendszert szétverné, helyébe a szükséges forrás hiánya miatt újat nem tud állítani, ezzel az intézményekben és a rendszer egyéb elemeiben olyan bizonytalanságot, anarchiát keltene, amivel több mint másfél millió gyermek és családjaik óvodai, iskolai mindennapjait (...) lehetetlenítené el".

Megfogalmazása szerint "új helyzet van hétfőtől", mert a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, "bár a kormány szeretne többet fordítani az oktatásra, de a jelenlegi gazdasági helyzetben felelőtlenség lenne ezt megígérni". Ezzel - Molnár Lajos véleménye szerint - a kormányfő beismerte, hogy "nem tudja garantálni a szükséges pénzt a törvény végrehajtására a következő négy évben, hiszen a hivatkozott több mint 700 milliárd forint 2015-ig kellene a kormány háttértanulmánya szerint".

Az eseményen szintén a törvénytervezet visszavonása mellett állt ki - mások mellett - Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke és Fábry Béla, a Magyar Pedagógiai Társaság alelnöke.

A HAT szervezetét számos oktatási szakember mellett többek között a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke és a Magyartanárok Egyesületének elnöke alapította.

Olvasóink írták

 • 1. Együgyű 2011. november 23. 15:41
  „Ezt nem szabadna visszavonni, hiszen a többség is ezt akarja!
  Szabadság Harcunk érdekében most már igazán mindenkinek áldozatott kell vállalnia.
  Megoldás itt is van! Nyelveket kell tudni és külföldre lehet menni!
  Vagy itthon marad mindenki 4-órai közmunkára 35.000-ért.
  Ő és családja dőzsölve megélhet!

  Éljen a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége valamint a követőik!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útdíjat kell fizetni a főutakon is? Maradnak-e ingyenes autópálya-szakaszok?

A matricarendszer megváltoztatásával foglalkozik a tárca, az ügyben novemberben várható döntés. Tovább olvasom