Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Visszavont pedagógusbér-emelés

Visszavonta a kormány a pedagógusok bérének növelésével kapcsolatos ígéretét. Három ágazati szakszervezet is támogatta az Új tudás programot, melynek hangsúlyos eleme a béremelés, az mégis kikerült a módosított költségvetésből.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az ilyen költségvetési javaslat elfogadhatatlan. A szakszervezet már azt is üdvözölte volna, ha a korábbi évektől eltérően jövőre nem csökkenne a normatív támogatás. A szakszervezet szerint a kormány tavaly több mint 30 milliárd forintot spórolt meg és ennek csak csekély részét akarja visszaforgatni a közoktatásba. A PDSZ szerint aggályos a pályakezdő pedagógusoknak szóló többletjuttatásos rendszer, ami bérfeszültségekhez vezethet, sértené a tapasztalt tanárokat.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. pedagógus 2008. október 30. 11:51
  „Sérült gyerekekkel dolgozom. 3 diplomával, több mint tíz éve vagyok a pályán. Pár ezerrel 90 fölött keresek. Januártól elveszik a 13. havi szétosztott részét, kb. 85-87 ezret kapok majd. Megérte hosszú évekig tanulni? EGy csomó vizsgát tenni?
  Annyira van új autónk, hogy amíg tudtam óraadó lenni másodállásban, bevállaltunk egy 3 éveset, megszűnt a hivatalos!!!!!, mellékes munka, nem tudtuk fizetni a részleteket, elvitte a bank, bár listára kerültünk. Szép kilátás.
  Rettenetes, hogy sem a szakszervezet, sem mi birka pedagógus nép, nem megyünk tüntetni!!!!!! Nevetséges a bérünk, évek óta. A felelősség óriási, a munka egyre csak nő.
  A szabadságos témához annyit, hogy szeretnék én is disznótor miatt bármikor szabit kivenni, vagy csak elegem volt mindenből, de a 40 napból eggyel sem rendelkezünk!!!!!!!!!!!!
  Ez a sok szabadság elmélet max. a szocializmusban létezett! Gondolkodjatok!”
 • 50. valaki_ 2008. október 28. 18:00
  „abcdef: bizony nekem van olyan tanár kollégám aki 50 éves létére lyukas cipőben jár, ill. a gyerek levetett sportcipője a legjobb cipője. 3 diplomás tanár. (Nem, nem a diploma teszi az embert!) Biciklivel jár, van neki 2 pár nadrágja, és napró-napra élnek (felesége eü-s).

  Annyira birom, hogy outsiderek mondják meg a frankót a pedagógusokról. (nem vagyok tanár, de középiskolában dolgozom), és látom mit kap egy tanár a mai 15-18 éves korosztálytól. Nem kellene ezt a fizetést ezért irigyelni.

  Közalkalmazott vagyok én is, diplomás. 30 évesen a nettó fizetésem ~ 85E Ft. Ugyanennyit kap egy ennyi idős tanár is. Ez sok?”
 • 49. xenon 2008. október 28. 08:25
  „abcdef
  Rongyos ruhában nem járhat egy pedagógus, de nagyon sokan a bálás boltokból öltözködnek.
  Hidd el,sokan járnak közülük kerékpárral a munkahelyükre, mert nincs autójuk, ill. meggondolják a havi 6000 forintos bérletet...”
 • 48. Babócsai Eugénia 2008. október 27. 19:39
  „Hát nem tudom, kedves abcdef!...... A gyerekeimet én is igyekszem rendezetten iskolába járatni, s a magaméra is odafigyelni. S ez nem azért van, mert qrvára sokat keresek, hanem az igény, mint benned, bennem is ott van. De hidd el, nem irigyelnéd az én életmódomat.
  Nektek ott kezdődik a jó pedagógus, hogy hogyan öltözködik, mert egy lyukas cipős tanár csak ne tanítsa a gyerekedet.....Mert ez számít, nem az, mennyire pallérozott az elméje.”
 • 47. Babócsai Eugénia 2008. október 27. 19:28
  „Még néhány szó Nornora1-nek: Amikor Prehistoric a pedagógus pályát választotta, még azt gondolhatta, milyen felemelő érzés tudást, tapasztalatot birtokolni és átadni! Hivatást vlasztott, amiért nem annyi bér jár, mint amennyit dolgozik érte.....És bizonyára nem azért, mert máshoz kevés lett volna a képessége. Az ilyenek, mint te, kiölik az emberből a lelkesedést, a jóérzést, mert azt tapasztaljuk, minden jószándékunk és törekvésünk ellenére megaláznak, megvernek bennünket, becsmérlik a munkánkat. Pedig a gyerekeitekért vagyunk, s mindezek elllenére leszünk is....Mert ez hivatás!”
 • 46. abcdef 2008. október 27. 19:17
  „Én csak azt nem értem, hogy ha a pedagógusok ilyen nagyon keveset keresnek, akkor hogy-hogy nem láttam még egyet sem lyukas cipőben, szakadt ruhában, és hogy van szinte mindnek elég fiatal autója? Miből?”
 • 45. Babócsai Eugénia 2008. október 27. 19:08
  „Tévedsz Nornora1! Ma is bent voltam és dolgoztam, és holnap is bent leszek, meg holnapután is......És nem csak a falat lesem!!! Nekünk pl. nincs se őszi, se téli, se tavaszi szünet!!!!!”
 • 44. asleepy 2008. október 27. 18:26
  „Szeptember első hetében a békés megyei iskolában, ahol pályakezdő pedagógus vagyok, Hiller István oktatási miniszter személyesen ígérte meg a béremelést. Akkor is túl szépen hangzott, hogy igaz legyen, s lám, valóban nem fog megvalósulni...”
 • 43. xenon 2008. október 27. 16:53
  „Herkéné
  Ön nagyon rossz tanuló lehetett, azért utálja ennyire a pedagógusokat.
  Ne irigyelje őket, ha a házaspár mindkét tagja pedagógus, és van pl 2 gyermekük, ott bizony egyik napról a másikra élnek, nincs autójuk, nem járnak nyaralni, gondot jelent, ha kilyukad valamelyik gyerek cipője...”
 • 42. httpss 2008. október 27. 16:39
  „Herkénének abban igaza van, hogy a Fidesz nem emelte a béreket 1998-ban és 1999-ben, viszont utána IGEN. Ezt egyébként akár óvatosságnak is nevezhetnénk. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy magát a bérrendszert átláthatóbbá tette, kevesebb lehetőség adódott az igazgatóközeliek differenciált premizálására. A felsőoktatásban például a tanársegédek, adjunktusok áldhatják azt az intézkedést, mely alapfizetésüket a professzorihoz kötötte, mert előtte kárvallottjai voltak a leghihetetlenebb bérigazságtalanságoknak. Általában is jobban szeretem az "együtt sírunk-együtt nevetünk", mint az "erősebb kutya xxx" típusú bérrendszereket. Mellesleg differenciálni csak akkor szabad, ha nem kell azzal szembenézni, hogy az érintett csoport fele - némi túlzással - éhenhal.”
 • 41. grenadle 2008. október 27. 16:29
  „Valaki hiányolta a minőségbiztosítást. Az alábbi hír szerint ilyenre már a legfelsőbb szinteken sincs szükség:

  Felszámolják a Szetey-rendszert
  Nem lesz központi kiválasztás a megüresedett közigazgatási állásokra és versenyvizsgákat sem szervez jövőre a kormány.

  Jövő januártól már a központi közigazgatásban, illetve a kormányhivatalokban megüresedő összes álláshelyet a Kormányzati Személyügyi Központon (KSZK) keresztül lehetett volna csak betölteni. A vezetői állások esetében nyár óta működik ez a rendszer - emlékeztet a Népszava.

  A központ teszteli a pályázók alkalmasságát, és csak a minden szempontból megfelelő jelölteket terjeszti a tárcák vezetői elé, hogy közülük válasszanak. Egy jogszabály-módosítás azonban, amelyet a 2009-es költségvetéshez kapcsolódó törvénycsomagba építettek be, törli azt az előírást, hogy ezt az eljárást 2009-től a központi közigazgatásban dolgozó tisztségviselőkre is alkalmazni kell - olvasható a cikkben.

  A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy Szetey Gábor 2007-ben még azzal indokolta a rendszer bevezetését, hogy így biztosítható a pályázók esélyegyenlősége, mert ezzel megszűnik az "uram-bátyám" világ, és a rátermettség, nem pedig a "kapcsolat" lesz a kiválasztás alapja.”
 • 40. valami nem stimmel 2008. október 27. 16:02
  „Herkéné, valami nem stimmel, mert előzőleg pont az volt a bajod, hogy Orbánék a pedagógusoknak emeltek, mert Pokorni a közoktatásból jött. Akkor emeltek vagy nem emeltek? Egyébként emeltek, de még akkor is rettenetesen alul voltak fizetve és vannak mind a mai napig.”
 • 39. Horton 2008. október 27. 15:37
  „Kedves " tanítóbácsi " !

  Én, személy szerint a 29. hozzászólásra reagáltam, amit nem tartok " normális " emberi megnyílvánulásnak.
  Azoktól a szakmunkásoktól, akik 3x annyit keresnek, mint ti, pedagógusok, ugyan úgy nem kellene sajnálni a pénzt, mert nem biztos, hogy olyan mukakörülmények közt dolgoznak, mint ti.
  Gondolok itt arra, ha -10 fok van, ha szakad az eső, ha 20m magasban van egy álványon stb....
  Azért, mert nagyobb becsülete van egy szakmunkásnak /anyagilag /, az ne az ő baja legyen.
  Ő ezt választotta. És ettől nem rosszab ember.......
  Tudok olyat is, aki tanult ember létére építőipari szakmunkás, havi nettó: 170.000 Ft-ért dolgozik, és nem szégyenli.

  Értem a pedagógusok problémáját, de ezen én sajnos változtatni nem tudok.
  És, igen, igazad van, nem igazságos...”
 • 38. tanítóbácsi 2008. október 27. 15:14
  „Kedves Horton!
  Hát éppen ez a baj!!! Hogy a szakmunkások 3x annyit keresnek, pedig nem dolgoznak többet, mint a tanárok, csak mást.
  Ez szerinted igazságos? Én nem nézem le a kétkezi munkást, csak tanárként sajnos ha többet dolgozok se keresek többet, mert nem fizetik a túlórát...”
 • 37. VM 2008. október 27. 15:11
  „Igazatok van, a tanár a legnagyobb közellenség, mert TANÍTANIakarja a gyerekeket. Mert sokszor pótanyja, néha apja a gyermekeknek, nem érdemel semmit, ütik, verik őket, megalázzák, szóval és tettel, éljenek meg a semmiből, ez kell nektek magyarok? Tényleg olyan okosak vagytok, hogy nem kell a tanár, óvónő, dajka,orvos, ápolónő? Ki kell nektek, ki a jó nektek, kit kell nektek megfizetni? Ti akik irigykedtek erre a nettó 100 ezer körüli fizetésre, ki a jó nektek? Vidd haza a kölköd az iskolából, maradj vele otthon és tanítsd, ha meg nincs gyereked ne is szaporodj, nem érdemled meg a jövőt, pusztulj ki magadban!”
 • 36. tanítóbácsi 2008. október 27. 15:07
  „Kedves Mike3!
  Remélem "tanár" :-)))) létedre senki nem engedett még gyerekek közelébe!...
  ....Hogy a tanárok munkája semmilyen felelősséggel nem jár?!!!
  Ilyet csak egy segghülye állíthat... :-)))
  Próbáld ki, mielőtt nyilatkozol!!!”
 • 35. Horton 2008. október 27. 15:04
  „Kedves " Komment " !

  Szerintem nem gondoltad komolyan, azt amit leírtál.
  Dől a hozzászólásodból, amit mindig is tudtunk, hogy "ti" nagy diplomásaink-nagy tisztelet a kivételnek-mennyire lekezelőek vagytok egy " szakmunkással ", mivel ők a gyerekkorukat / állításod szerint / kocsmázással, szórakozással töltötték, ahelyett, hogy tanultak volna.
  Te ezt honnan tudod?
  Ha annyira nagyra tartod magad, hisz pedagógus vagy, akkor tudhatnád, hogy minden jellegű munkát valakinek el kell végezni, legyen az tanár, orvos, ács, asztalos stb.....,és azért, mert nem minden szakma kívánja meg a diplomát, attól még nem rosszab emberek.
  Azonkívűl, meg ne a mai fiatalságot okold azért, mert neked már nem lesz nyugdíjad, mert mindannyian tudjuk, hogy erről nem ők tehetnek.

  Ja, és még csak annyit:
  Azok a " melósok " akikről te beszélsz, 3x annyit keresnek , lassan kispórolják a nyugdíjukat, és nem " nyögnek ", hanem dolgoznak.”
 • 34. Herkéné 2008. október 27. 14:59
  „Igazad van durva.

  4 év elmaradt béremelését, amit elmulasztottak 1998-2002 között, szinte lehetetlen korrigálni.”
 • 33. durva 2008. október 27. 14:45
  „Jellemző! Nem azok kerülnek terítékre, akik ekúrták, hanem a tanárok (máskor orvosok, ápolók, nyugdíjasok, egyetemisták témától függően), a szerencsétlenek pedig védekezni kényszerülnek. Tessék már azokkal a félbarmokkal foglalkozni, akik idejuttatták az országot!”
 • 32. dornita 2008. október 27. 14:40
  „Mindig a pedagógusokon spórolnak, mert egyszerűen nincs ütőképes szakszervezet!!!!!!!!!! Gondoljunk már például arra, hogy a pedagógusoknál nincs semmilyen béren kívüli juttatás stb. Franciaországban a kormány úgy ugrál, ahogy a nép fütyül. Mi úgy ugrálunk, ahogy a kormány fütyül. Birkák vagyunk, és még mindig csak tűrűnk, a kormány röhög a markába: ezekkel bármit meg lehet csinálni és még mindig csak tűrnek! Birka nép a magyar és nyuszi a pedagógus-társadalom. A vasutasoknak van betonkemény szakszervezetük, a miénk meg egy nagy lekvár!”
51 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napirenden a Költségvetési Tanácsról szóló javaslat

Az Országgyűlés várhatóan befejezi hétfőn a Költségvetési Tanács felállításával kapcsolatos javaslat… Tovább olvasom