Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Vita a nyugdíjról

A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - negyven évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor pénteken Budapesten.
Az MSZP szerint viszont a Fidesz csak rendkívül alacsony nyugdíjjal engedné negyven év munka után a nőket nyugdíjba. Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára az MTI-nek azt mondta: a Fidesz legújabb javaslata a nyugdíjrendszer összeomlásához vezetne. A Fidesz eseményén kiosztott jegyzőkönyv szerint a párt vállalásai közé tartozik még, hogy a nyugdíjasokat és a nyugdíjakat megvédik a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékét megőrzik, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációját megakadályozzák. Emellett a Fidesz megállapította: a Gyurcsány-korszak szocialista kormányai megélhetési válságba sodorták a nyugdíjasokat, az MSZP-kormányok elhibázott gazdaságpolitikája miatt évek óta csökken a nyugdíjak reálértéke, a nyugdíjas infláció mértéke évek óta meghaladja az átlagos pénzromlás mértékét, a megszorítások, áremelések és adóemelések fő vesztesei pedig a nyugdíjasok voltak. Arra a felvetésre, hogy egy 2007-es KDNP-s törvényjavaslat a svéd nyugdíjmodell bevezetését tartalmazta, Iván László úgy reagált: a tervezetet tárgyaló parlamenti bizottsági ülésen az ellenzéki tagok azzal értettek egyet, hogy a témáról tovább kell vitatkozni. "Semmiképpen sem gondoltuk, hogy ez a parlament elé menjen abban a formájában" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a 70 éves nyugdíjkorhatárról szó sem volt.

Mészáros József, a KDNP alelnöke pénteken azt közölte sajtótájékoztatón: a szocialisták rémisztgetnek a Kereszténydemokrata Párt (KDNP) nyugdíjakról szóló javaslata kapcsán. A KDNP javaslatában az szerepel, hogy az öregségi nyugdíj általános korhatára 62 év lenne - mondta. Az indítványban valóban benne van a 70 év, ez azonban egy új ellátási forma, a nulladik pillér lenne. Ez azokra vonatkozna, akik valamilyen oknál fogva ellátatlanok, s nem kapnának nyugdíjat - fejtette ki. Budai Bernadett, az MSZP szóvivője pénteken az MTI-nek azt mondta, hogy a Fidesz továbbra sem cáfolta az úgynevezett svéd nyugdíjmodell bevezetését, amely állítása szerint többek között a hetvenéves nyugdíjkorhatárt jelentene. Mint mondta, ezen modell alapján a Fidesz úgy küldené nyugdíjba a nőket negyven év munkaviszony után, hogy minimális, néhány tízezer forintos nyugdíjat kapnának.

Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy a svéd, vagyis virtuális tőkésítési nyugdíjmodell bevezetéséről Varga Mihály, a Fidesz alelnöke nyilatkozott egy hetilapnak, és a Fidesz semmiféle lépést nem tett annak érdekében, hogy helyreigazítás kérjen, magyarán a lap azt írta, amit az ellenzéki politikus ténylegesen mondott. Korózs Lajos államtitkár szerint a Fidesz legújabb javaslata a nyugdíjrendszer összeomlásához vezetne. A nemek közötti egyenlőség elvét sérti a legnagyobb ellenzéki párt által képviselt javaslat, amely lehetővé tenné, hogy negyven évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehessen - olvasható a közleményben. A minisztérium szerint ez garantáltan oda vezetne, hogy a férfiaknak 70 éves korukig, vagy még tovább is dolgozniuk kellene, mert csak az ő befizetésükből lehetne finanszírozni a korai nyugdíjazás járadékterhét.

Pusztai Erzsébet, az MDF népjóléti kabinetjének vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Fidesz egy héten belül három különböző nyugdíjelképzelést adott közre. "Pár napja Varga Mihály a támogatandó svéd modell bevezetéséről beszélt, majd gyorsan ki is hátrált saját javaslatuk mögül, mára Navracsics Tibor pedig egy bődületes ígérettel készült: 40 év szolgálati idő után minden nőt nyugdíjba küldene" - hívta fel a figyelmet. Az MDF célja az, hogy 20 és 30 év múlva is lehessen nyugdíjakat fizetni, ezért egyenesen kiállnak az úgynevezett svéd modell, az egyéni számlás rendszer bevezetése mellett - hangoztatta. Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője és miniszterelnök-jelöltje csütörtökön arról beszélt: hazudik a Fidesz, amikor azt állítja, nem vezeti be az úgynevezett svéd nyugdíjmodellt, hiszen egy, az Országgyűlésnek 2007-ben benyújtott KDNP-s, a legnagyobb ellenzéki frakció által is támogatott törvényjavaslat pontosan annak bevezetését tartalmazta. Soltész Miklós, a KDNP parlamenti képviselője erre úgy reagált: a kereszténydemokrata párt törvényjavaslata javított volna a nyugdíjasok helyzetén, hiszen azoknak is biztosította volna a nyugdíjat, akik után nem fizettek járulékot. Hozzátette: ezek az idős emberek most az MSZP miatt nem kapnak nyugdíjat.

Olvasóink írták

 • 13. maros50 2010. január 17. 23:28
  „A kommunisták végnapjaikat élik.Ki az aki elhiszi a hazug politikájukat,örüljenek ha elérik az 5 % -os parlamenti küszöböt.Gyurcsánynak adni még 4 évet? Koldusbottal közlekednénk.Hajrá Magyarország,Hajrá Magyarok!”
 • 12. Power 2010. január 17. 22:48
  „11. hozzászólás gyagyástóni 2010.01.17. 22:23
  Egyelőre az MSZP sem tudja kiket riogasson...
  1. A jelenleg nyugdíjasokat? - nekik értéktartást ígér a Fidesz és a svéd modell őket már sehogy nem érinti.
  2. A jövő nyugdíjasait? - ők maguk is tudják, hogy ez a rendszer úgy xar ahogy van.”
 • 11. gyagyástóni 2010. január 17. 22:23
  „10. hozzászólás Power 2010.01.17. 20:13
  "A nyugdíjas-társadalomnak volt két aranykora: először Horn Gyula volt miniszterelnök, másodszor pedig Gyurcsány Ferenc kormánya alatt."
  Igen Horn alatt 62 évre emelték a nyugdíjat, most meg 65 évre, na ha ez az aranykor akkor én inkább nem kérek belőle! Nagyon etikus mikor a férfiak átlagéletkora 68 év.”
 • 10. Power 2010. január 17. 20:13
  „"A nyugdíjas-társadalomnak volt két aranykora: először Horn Gyula volt miniszterelnök, másodszor pedig Gyurcsány Ferenc kormánya alatt."(Korózs Lajos, MSZP)
  A Fidesz 19 ezer forintot vett el a nyugdíjasoktól (Korózs Lajos, MSZP)

  "Varga Mihály, a Fidesz alelnöke tegnap arra a felvetésre, miszerint a Fidesz a svéd nyugdíjmodellben gondolkodna, hangsúlyozta: a Fidesz semmiféle modell bevezetését nem tervezi. Hozzátette: egy fontos dolog van a párt számára: a nyugdíjak értékállóságának, a nyugdíjasoknak a megvédése."

  Melyik kormány vette el a 13. havi nyugdíjat?”
 • 9. lidocain 2010. január 17. 20:02
  „kezdi az emesz(em)pé a nyugdijasok riogatását a fidesz-mumussal...és még csak most kezdődött el a kampány.”
 • 8. achilleus 2010. január 17. 10:08
  „7. hozzászólás Hmmm... 2010.01.17. 06:53
  Egyetértek.”
 • 7. Hmmm... 2010. január 17. 06:53
  „Az a no, aki 40 evet mar ledolgozott, kozben gyermekeket nevelt es haztartast vezetett, sok esetben a duplajat dolgozza elete folyaman mint sok ferfi. Valoban, nem a nyugdijasoktol kell sajnalni a penz, amit mar megtermeltek es befizettek evek soran, hanem a csalokat, akiknek nem eleg a havi felmillios-millios fizetes vagy a lehutoket, akik bar tudnanak dolgozni, megis segelyezettek, vagy mondvacsinaltan rokkantak.”
 • 6. Pinaman 2010. január 17. 02:05
  „" a fidesz garantalja" hogy a rakba tud a fidesz ilyet garantalni, tan o egy tokeeros bank iszonyu tartalekokkal ami ha mindenkotelszakad eseten hozzanyul az aranykeszletehez?? mi ez ha nem hazugsag?”
 • 5. Rosmary53 2010. január 16. 23:15
  „Tohuvabohu...”
 • 4. achilleus 2010. január 16. 14:08
  „Kár, hogy nem lehet választani: Azok, akik az MSZP-re szavaznak élhetnének(sőt a szavazatuk leadása pillanatában kötelezően ott kellene élniük) egy olyan alternatív világban, amelyikben az MSZP nyeri meg a 2010-es választásokat, azok pedig akik nem az MSZP-re, egy olyan másikban, ahol nem az MSZP nyer. Aztán négy év múlva áttranszmutáljuk egymásnak a Nemzeti Bank 2014-es évre vonatkozó jelentését, ... Biztos mindenki jobban meggondolná akarja-e ennek a 8 évnek a folytatását.”
 • 3. Gazficko 2010. január 16. 11:44
  „Nyugdíjjal kapcsolatos népszava cikke. Olvassátok el:

  http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1288943”
 • 2. joy 2010. január 15. 22:41
  „Az ősszel 40 éves szolgálati idővel 60 év előtt -finoman szólva- megkértek a cégemnél, menjek a pics..nyugdíba.
  Qrvára rosszul eset, de mentem.
  Nem bántam meg.
  Többet kapok, mint anno netto.
  Ezért a pénzért nem kell éjjel-nappal gürizni, mint állat, hallgatni az ütődöttnél ökörebb főnökök baromságait, elhárítani hibáikat.

  Nem a nyugdíjasokat kellene b.szogatni, hanem a csavargó gazembereket munkára fogni, és bahajtani rajtuk a nyudíjat, amit mi sokan tisztességgel megfizettünk életünkön keresztül!
  1990 óta lopják a becsületes emberek pénzét a különböző cucilistaellenes prolitikai bandák!
  Tönkretettek szándékosan mindent, ami előtte működött, hogy bosszút álljanak a dolgozókon.
  Most a nyugdíjasokat akarják lemészárolni gyalázatosék?
  Fityiszesek!
  Ti sem lesztek fiatalabbak.
  Híveitek meg döglenek éhen 60-65 évesen?”
 • 1. igazságkereső 2010. január 15. 21:36
  „Azért ezt már az MSZP-SZDSZ koalíciós kormány is törvénybe iktathatná.Negyven év szolgálati idő után már elfáradtak annyira az emberek,hogy megérdemlik a nyugdíjba vonulást. Katonák,rendőrök, fegyveres testületek tagjai 25 év szolgálati idő után már nagyon régóta mennek nyugdíjba, ugyan miért ez a diszkrimináció?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb lottózót raboltak ki a fővárosban, ezúttal a Szent István körúton

Kiraboltak egy lottózót Budapesten, a Szent István körúton péntek este - közölte a Budapesti… Tovább olvasom