Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Vita a veszteségről

Folytatás az 1. oldalról.

Balogh József polgármester hozzátette: az önkormányzat nem tud egy tízmilliárdosnál is nagyobb éves forgalmat lebonyolító vállalatnál tételes ellenőrzést tartani, de a korábbi szúrópróbaszerű vizsgálatoknál kiderült, hogy vitatható költségeket is elszámoltak a győri helyi tömegközlekedés kiadásaira.
A polgármester azt javasolja, a felmerült értelmezési problémák miatt tárgyalják újra a Kisalföld Volánnal 2004 decemberében megkötött szerződést. A város el szeretné érni, hogy évenként egyszer megbízható becslést kapjon a cégtől az egyes járatok gazdaságosságáról; hogy az önkormányzati hozzájárulás megállapításánál kellő súllyal piaci jellegű kontrollt vegyenek figyelembe; valamint hogy pontosítsák a veszteségkiegyenlítés rendjét és fogalmait.
Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Rt. vezérigazgatója kérdésünkre hangsúlyozta: a győri közgyűlés a 2005-re szóló üzemeltetési támogatás mértékét 2004 decemberében a tarifajavaslatokkal együtt fogadta el, de azóta sem sikerült megállapodni a kifizetésről. A Kisalföld Volán nem kér többletpénzt, csak azt az összeget szeretné megkapni, amit az önkormányzati előterjesztés 2004 végén tartalmazott. Hozzátette: a veszteségkiegyenlítésre többek között az előre látható bevételcsökkenés és a vártnál jóval magasabb üzemanyagárak miatt van szükség. A vezérigazgató szerint nem szerencsés az említett városokkal összehasonlítani Győrt, mert ott a kevesebb helyi járat jóval kevesebb kilométert tesz meg egy évben, ráadásul másutt nem 300 forintba került a diákbérlet, mint a kisalföldi megyeszékhelyen még tavaly is. Pócza Mihály megjegyezte: tavaly a Kisalföld Volán összes költsége nem emelkedett 2004-hez képest, csak a bevételek csök kentek mintegy 200 millió forinttal. Ez szerinte azt jelenti, hogy nem gazdálkodási, hanem finanszírozási problémáról van szó, ami egyébként 2004 végén is ismert volt, s ezt az önkormányzati előterjesztés tartalmazta is.
„ A szerződés felülvizsgálatának igényével önmagában nincs semmi probléma, de ha csak az a cél, hogy mérséklődjenek az önkormányzat anyagi kötelezettségei, akkor ez nem megoldás.”
„ Egyértelművé kell tenni, hogy a város mit vár el, és ezt milyen tarifával és ehhez kapcsolódva milyen önkormányzati támogatással kívánja megvalósítani. Ha ez ismert és szerződésben rögzített, akkor nem alakulhat ki olyan helyzet, mint most. Nem szerencsés, hogy az előterjesztés úgy fogalmaz, mintha a Kisalföld Volán most állt volna elő új, extra követeléssel, hiszen a probléma rendezését tavaly minden negyedéves jelentésében kérte az önkormányzattól” – fogalmazott Pócza Mihály.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprusi hangulatok Sopronban

Ciprusi hangulatok címmel nyílt látványos kiállítás a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális… Tovább olvasom