Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Vita arról, hogy maradt felhasználható pénz

A megyei közgyűlés pénteki ülésén a tavalyról áthozott pénzről folyt a vita. Az ellenzék szerint a megyevezetés számolhatott volna a több tízmillió forintos maradvánnyal; a kormányzó oldal azt válaszolta, hogy a gyakorlatban minden másképp történik.
Három szocialista képviselő – Hordós István frakcióvezető, Apró Antal és Fülöp József – ugyanazt kérte számon tegnap a megyei közgyűlés vezetőitől: az idei költségvetés tervezésekor miért nem vették figyelembe a várhatóan megmaradó pénzeket? Ha ugyanis ezt tették volna, akkor nem beszéltek volna hitelfelvételről, s az ellenzék több javaslatát – melyeket néhány hónapja pénzhiányra hivatkozva lesöpörtek az asztalról – elfogadhatták volna.

Világítsák át a hivatalt

Hordós István azt javasolta, világítsák át a megyei önkormányzati hivatalt is. Fülöp József szerint sejthették volna, hogy maradnak pénzek. (Összesen 270 millió forint maradt, ez úgynevezett szabad pénzmaradvány, amelyre nincs kötelezettségvállalás. Ezzel az összeggel számoltak el tegnap, s a közgyűlési döntéssel áthozták erre az évre – a szerk.) A képviselő ráadásul visszaköszönni látta az MSZP módosító javaslatait, amelyeket a többség korábban elutasított. Apró Antal hozzátette, hogy a közalkalmazottak háromszázalékos béremelésére is lehetőség kínálkozhat.

„ Talán" pénzekkel nem számolhattak

Szakács Imre (Fidesz) közgyűlési elnök válaszában azzal kezdte: ugyan a pénzügyekben jártas és önkormányzati tapasztalattal rendelkező szocialista képviselők szólaltak fel, de ők a megyénél eddig nem szerezhettek gyakorlati jártasságot. (A baloldal 14 éve ellenzékben van a megyében.) Így azt sem tudhatják, hogy a költségvetés tervezésekor, amely a mindenkori vezetés feladata és joga, nem számolhatnak a „talán" pénzekkel, csak a biztos bevételekkel. Így hiába emlegetik ismét az illetménybevételeket, valamint a pénzmaradványt, ez az összeg most vált nyilvánvalóvá, s a helyét is megtalálják a megyei rendszerben.

A hivatali átvilágítás ötletét jónak tartotta, azt viszont visszautasította, hogy a pluszbevételekről szóló elszámolást nem akarta volna a vezetés a közgyűlés elé vinni. Mint mondta:

„Most épp azt tesszük." A béremelések kapcsán azt felelte, ahhoz folyamatos bevételre volna szükség. A szintén fideszes Széles Sándor frakcióvezető szerint a negatív tendenciák ellenére sikeresen gazdálkodik a megye, ezért maradt a pénz.

Utak, melyeket meg kellene építeni

A testület vita nélkül elfogadta és elküldi az illetékes minisztériumoknak azt a nyilatkozatot, amely az úthálózat felújítását, karbantartását sürgeti szűkebb régiónkban.

A sor elején Árpás javaslata áll, a község a Mórichida–Koroncó és Mórichida–Csikvánd közötti út kiépítését szorgalmazza. Bakonyszentlászló–Fenyőfő ugyanezt kéri Fenyőfő–Pápateszér és Fenyőfő–Bakonyszücs között. Bősárkány a Fehértó–Barbacs közötti út mellett a 86-os elkerülőt sürgeti, Écs a 82-es elkerülőt, Fertőd, Győrladamér, Győrújfalu és Győrzámoly szintén elkerülőutat kérne. Győrszemere szerint szükség lenne a községet Koroncóval összekötő útra, Himod Csapoddal, Kóny Rábacsécsénnyel csatlakozna. Pér a 81-es elkerülőt szorgalmazza, Tápszentmiklós–Lázi és Tét szintén elkerülőutat akar. Sokorópátka javaslata a Sokorópátka–Kajárpéc és Tét–Pannonhalma közötti utat sürgeti.

A sor végén a Győr–Csorna közötti 85-ös út fejlesztése áll. Ehhez persze pénz kell, annyi, amennyi egyik településnek és a megyei önkormányzatnak sincs. Kérdés, az állami szerepvállalást sürgető nyilatkozat mennyit ér, főképp a másik nyilatkozat ismeretében. Ez utóbbi arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyugat-dunántúli régióba a Regionális Operatív Program pályázati pénzeiből alig-alig jut; s a megye – e tekintetben – hátrányos megkülönböztetésének véget kellene vetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Getno

Miről álmodik Jancsi és felesége egy lakótelepi másfélszobásban? Arról, hogy boldogok, sikeresek,… Tovább olvasom