Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Vita az esélyekről, az utakról és az ígéretekről

A Kisalföld egy asztalhoz ültette a két legnagyobb párt, az MSZP és a Fidesz megyei elnökét, akik történetesen egymás ellen küzdenek meg a győri 2. számú választókerületben az egyéni parlamenti mandátumért jövő vasárnap.
– Az első fordulóban szoros volt a verseny önök között. Titokban egyikük sem kalkulált azzal, hogy már április 9-én eldől a mandátum sorsa?
Szakács Imre: – Győrben a Fidesz nyert, hiszen Szijjártó Péter és jómagam is megszereztük a voksok többségét. Győr a változásra szavazott. A választás két fordulóból áll, így ennyire készültünk eredetileg is.
Molnár Csaba: – Mindenekelőtt gratulálok Imrének a jó szerepléshez, és gratulálok Szabó János MDF-es jelöltnek is a harmadik helyhez. A korábbi tapasztalatok alapján azt vártuk, hogy két fordulóra kerül sor ebben a körzetben. Az eredménnyel elégedett vagyok, és örülök annak, hogy az ország a koalíció maradására szavazott.

Két ellenérv

– Ellenérvek mindkettőjük ellen szólhatnak. Szakács Imre felkészült arra, hogy esetleg még egy ciklusban ellenzékiként próbálja választókörzete fejlődését elősegíteni, amiről az elmúlt négy év alatt is bebizonyosodott, nem hálás feladat?
Sz. I.: – Nem azt latolgatva futottam neki a választásnak, hogy ellenzéki vagy kormánypárthoz tartozom-e majd. Tény, ellenzékiként más módon kell a választókerületet képviselni. Ezzel eddig is megbirkóztam. Ha Győr érdeke úgy kívánta, Balogh József polgármesterrel is összefogtam: ilyen volt a szennyvíztisztító, a 81-es főút új bevezetőszakaszának vagy a Petz-kórház fejlesztésének az ügye. A választás azonban még nem ért véget, a két nagy párt az országos eredményt tekintve fej fej mellett áll, nem dőlt még el, melyikük alakíthat kormányt. Mindkettőnknek ugyanannyi az esélye arra, hogy kormánypárti képviselő lesz.
Molnár Csaba, ön még önkormányzati választáson sem mérettette meg magát, egyetlen választott testületben sem dolgozott. Ilyen tapasztalatok nélkül mit tudna segíteni Győrnek a parlamentben?
M. Cs.: – Tíz éve politizálok, nem vagyok tapasztalatlan. Korábban országos ifjúságpolitikai szervezetet is vezettem, emellett az MSZP megyei elnöke vagyok. A győrieknek az a jó, ha kormánypárti képviselőjük lesz, mert mások a lehetőségei. Balogh Józsefnek és nekem jóval nagyobbak az esélyeink arra, hogy ha megválasztanak bennünket, kormánypártiak leszünk. Hogy példát mondjak: Győr új hídja és elkerülőútja azért került be a második fejlesztési tervbe (az NFT II-be), mert a miniszterelnökhöz fűződő jó kapcsolatomnak köszönhetően kijártam. Az ellenzéki képviselők a múlt ciklusban több győri fejlesztést sem szavaztak meg, például a győrszentiváni közösségi ház megépítését sem.
Sz. I.: – Nekünk nem az volt a tapasztalatunk a Horn-kormány idején, hogy a kormánypárti önkormányzat előny. A polgári kormány alatt háromszor annyi támogatás érkezett ide. A választás egyébként, ismétlem, még korántsem dőlt el. És hogy a vádakra is reagáljak: a végszavazásokkor mindig a teljes törvényjavaslatokról kell szavazni: az említett esetben például nem nemet nyomtam, hanem tartózkodtam, mert számos megyei pályázatot nem támogatott a kormány. Ha igennel szavazok, most bizonyára azzal támadnának, miért szavaztam meg, ezek a pályázatok ne kapjanak támogatást. Ugyanez volt a pólusról szóló döntésnél is: ott az egész országos területrendezési koncepcióról kellett voksolni, amivel nem lehetett egyetérteni. Kampány van, ezeket a vádakat is ennek tudom be.

Hol lesz a régióközpont?

– Ha már itt tartunk: a pólusvita eldőlt, de a régióközpont helye továbbra sem. Meg tudják akadályozni, hogy más város kapja meg ezt a rangot?
Sz. I.: – Visszakérdezek: maradnak ezek a régiók? Ha jól tudom, az MSZP-ben is volt polémia erről, de a Fidesz szerint sem jó a mostani hét régió, mert például Győr-Moson-Sopronnak alig van köze Zalához. Az egész rendszert felül kell vizsgálni.
M. Cs.: – Mi azt akarjuk, hogy kétharmados törvénnyel önkormányzatokkal rendelkező választott régiók jöjjenek létre. Akár a megye helyett is, mert a megye mellett az ezeréves fennálláson kívül más érv nem nagyon szól. Ha lesz ilyen régió, akkor mindent meg kell tenni azért, hogy Győr legyen a központja.
Sz. I.: – Magától értetődő, hogy Győr földrajzi, gazdasági, kulturális központja a régiónak, sőt Szlovákia határhoz közel eső részének is.
– Az április 23-i eredmény Győrben is nagyban múlhat azon, hogy az MDF-es jelölt visszalép-e, valamint hogy a Fórum és a szabad demokraták szavazói közül hányan hajlandók a Fidesz, illetve a MSZP jelöltjére voksolni. Számolnak ezekkel a szavazatokkal?
M. Cs.: – Óvatos vagyok, mert nem biztos, hogy a választók úgy cselekszenek, ahogy a politológusok gondolják. Mi mindenesetre megegyeztünk az SZDSZ-szel Győrben arról, hogy arra buzdítják a választókat, a szocialista jelöltekre szavazzanak, mert ezzel szolgálják a koalíció maradását. A másik kérdés az MDF. Sokan jelezték nekünk, hogy az MDF utóbbi néhány hónapban mutatott politikája szimpatikus számukra, ezért számos baloldali szavazó voksolt rá. Reméljük, ők a második fordulóban minket támogatnak.
Sz. I.: – Én is óvnék mindenkit attól, hogy azt higgye, a szabad demokrata szavazók az MSZP-re, a MIÉP-esek és az MDF-esek a Fideszre voksolnak automatikusan. Azon azért csodálkoznék, ha sok baloldali szavazó a Fórumra ikszelt volna, mert vasárnapig egyértelmű volt, hogy az MDF a kormányváltásban érdekelt. Úgy kaptam több mint négy százalékkal több voksot Csabánál, hogy volt fórumos és MIÉP-es jelölt is. A rájuk voksolók egy része remélem, engem támogat majd. Abban is bízom, hogy a választók értékelik eddigi munkámat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Írja meg! Címünk: Kisalföld… Tovább olvasom