Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Vitára bocsátja az EB a fegyverpiac liberalizálását

Vitára bocsátja az Európai Bizottság az EU fegyverpiaca liberalizálásának kérdését, s a lépéstől azt várja, hogy a folyamat felgyorsul. Günter Verheugen bizottsági alelnök szerint a belső fegyverkereskedelmi és védelmi piac megnyitása fellendíti a gazdaságot és növeli az európai cégek versenyképességét.
Vitára bocsátja az Európai Bizottság az EU fegyverpiaca liberalizálásának kérdését, s a lépéstől azt várja, hogy a folyamat felgyorsul. Günter Verheugen bizottsági alelnök szerint a belső fegyverkereskedelmi és védelmi piac megnyitása fellendíti a gazdaságot és növeli az európai cégek versenyképességét. Az EU-n belüli fegyverkereskedelem akadályait a fegyverek exportjára vonatkozó szabályok összehangolásával kívánják csökkenteni.

Az európai fegyverkereskedelem értéke évente 70 milliárd euró, s az ágazat 770 ezer embert foglalkoztat. Az egységes piac kialakítását a nemzeti bürokrácia és a szabad kereskedelmet akadályozó adminisztratív intézkedések gátolják.

Az EU belső piaci szabályozása mind ez idáig elfogadta a "nemzeti biztonságra" való hivatkozást, s nem büntette, ha egy ország korlátozással védte saját piacát a külföldről behozott termékektől. A Bizottság szerint azonban ez az indoklás elfogadhatatlan, akadályozza a belső piac normális működését, "az áruk szabad áramlásának elvét a védelmi iparban is alkalmazni kell".

Az Európai Védelmi Iroda tavaly novemberben elfogadott egy etikai kódexet, amelynek célja a határon átnyúló verseny erősítése. A dokumentum tükrözi a Bizottság álláspontját, miszerint a szabad védelmi piac biztosítja az EU számára szükséges katonai készleteket, és garanciákat jelent a nemzeti biztonság védelmére.

A védelmi eszközöket gyártó cégek regisztrációja és tanúsítása EU-szintű lesz, a tervek szerint ez teszi majd lehetővé, hogy a harmadik országokba irányuló export feltételeit is újraszabályozzák.

A Bizottság ez év végéig megfogalmazza meg a védelmi iparral kapcsolatos kommunikáció irányelveit is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz százalékkal nőttek a nettó bérek

Tovább csökkent a megyei élelmiszeripar teljesítménye, folytatódott az ipar létszámvesztése. A… Tovább olvasom