Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Vitatéma a társulat letelepítése

A Petőfi Színház alapításának 15. évfordulója alkalmából Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Kht. igazgatója a Kisalföldnek adott interjúban kijelentette, október tizenötödikén egy vastag vonalat kell húzni és 2007-re át kell gondolni a színház működését, működtetését.
– Kérem, összegezze az ön által legfontosabbnak tartott adatokat, tényeket!
– Amennyiben dióhéjban kell összefoglalnom az elmúlt 15 évet, akkor a legfontosabb, hogy vidéken egyedül Sopron alapított a rendszerváltás óta önálló színházat, önálló társulattal. Ez alatt az idő alatt összesen 130 bemutatót tartottunk, ebből a nagyszínházban saját 77 volt, közös – más színházakkal – 21. A kamaraszínházban 23 saját és 9 közös bemutatónk volt. Az előadásszám meghaladta a 2300-at. Közös produkcióink máshol több százszor kerültek színre. Az összes felnőtt nézőszám megközelíti a 700 ezret. Ebben a periódusban minden évben átlagosan Sopron lakosságával azonos számú érdeklődő jött el a színházba.
– Ezek a számok valóban impozánsok, de az egyik hetilap közelmúltban megjelent elemzése szerint a magyarországi 51 színház közül a soproni a harmincadik, a nézőszám, az előadásszám, az összes bevétel, az egy nézőre jutó bevétel és az előadásonkénti nézőszám alapján. Ez bizony a mezőny második fele.
– Valóban, a jelenlegi számok nagyon rosszak. Amennyiben összehasonlítjuk a 2001–2002-es évad adatait az ideivel, akkor a felnőtt bérletesek száma lényegében változatlan (4200 körüli), ugyanakkor a jegyvásárlók száma az egyharmadára csökkent, tizenötezerről ötezerre. Ezzel párhuzamosan jelentősen kevesebb előadást tudtunk tartani. Mindez húszmillió forint bevételkiesést jelent.
– Mi lehet ennek az oka? Feltárták?
– El kell gondolkodnunk a műsor- és a társulatpolitikán.
– Ez mit jelent konkrétan?
– Azok a színházlátogatók, akik nem bérletesek, többségükben olyan darabokat keresnek, amelyeket jelenleg alig játszunk. Szórakoztató, zenés darabokat hiányolnak, olyanokat, amelyek az első nyolc–tíz évben rendszeresen műsorra kerültek.
– Ez koncepcionális vagy anyagi kérdés?
– Egyértelműen koncepcionális kérdés. Korábban tagként olyan művészek, sztárok szerepeltek Sopronban – hadd ne soroljam fel őket –, akik vonzották a közönséget. Most van egy jó, stabil társulatunk, de az országosan ismert arcok hiányoznak. És ez sem pénz kérdése, mert nincs olyan nagy különbség a művészek díjazása között, szinte bárki megfizethető, a mi színházunk számára is. Október 15-én egy vastag vonalat kell húzni, és sok mindent újra kell gondolni.
– Miért olyan fontos, hogy a színészek itt lakjanak a próbaidőszakban is?
– Ahogy annak idején a színház alapítása is nagy vitákat váltott ki, ugyanúgy nagy viták középpontjában áll a társulat letelepítése is. Nézzük az előnyöket: a Budapesten elköltött pénz itt marad Sopronban, és itt hasznosul. Ez jóval több mint tízmillió forint.
A letelepítés után a helyiek nagyobb számban vehetnek részt a munkában, és színre kerülhetnek olyan darabok, amelyek soproni statisztákat igényelnek, például a Valahol Európában vagy a Légy jó mindhalálig.
– Az elmúlt 15 évben a Budapest–Sopron országúton nagyon sok dolog „elveszett”, elakadt.
– Mire gondol?
– Ha a városban koncentrálódik a színház, akkor nyugodtabban, eredményesebben működhet, és más lesz az imázsa is. Kezdetekben művészeinket számtalan helyre hívták: iskolákba, nyugdíjas klubokba, intézményi rendezvényekre. Jelenleg nincs a város és a színház között ilyen élő kapcsolat...
– Már csak az a kérdés, hogy a fenti elképzelések megvalósításához partner lesz-e a színház művészeti vezetése?
– Nincs más út. Nem arról van szó, hogy apartmanokhoz jutott a színház, és ezért kell letelepíteni a színészeket, hanem azért, mert 15 év utazgatásával sok minden eltűnt a színházból, ami most visszatérhet. Látni kell, a színházaknak nem lesz jobb anyagi helyzete, tehát lehetetlen, hogy 13 és 19 között legyen az előadásszám. Lehetetlen, hogy sok pénzért, nagy művészi munkával ilyen kevés ideig éljenek a darabok. Sopronban 20–25 előadás lenne az ideális, plusz vendégjátékok más teátrumokban, mert így jól járna a város, a színház és a művészek is több jövedelemhez jutnának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig tarthatnak a demonstrációk?

Tovább olvasom