Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Vitatott felmérés a középiskolákban

Felháborodást keltett Nagykanizsán egy egészségügyi felmérés, amelyet a helyi középiskolákban végeztek el nemrég. A tanulóknak kérdőívet kellett kitölteniük, amelyen több szülő szerint "kényes" egészségügyi adatokat kértek a diákoktól - írta a pénteki Népszabadság.
A napilap szerint a tanulóknak egyebek mellett saját maguk és családtagjaik jelenlegi, valamint korábbi betegségeiről kellett beszámolniuk, így például arról, van-e rokonságukban olyan, aki elmebetegségben szenved. Egy szülő azt kifogásolta: lányának még arra is választ kellett adnia, hogy "mikor menstruált először, hány napig tartott, s voltak-e panaszai".

Volt, aki nem csak a kérdéseket bírálta, hanem azt is: adatvédelmi szempontból aggályos, hogy a kérdőíveket a tanárok, s nem az orvosok, védőnők gyűjtötték össze - olvasható a cikkben.

Balogh László, az egyik érintett középiskola, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója a Népszabadságnak azt mondta: a nagykanizsai Egészségügyi Alapellátási Intézmény megbízásából töltették ki a kérdőívet a diákokkal azért, hogy az iskolaorvosok baj esetén rendelkezzenek megfelelő információval

Kercsmaricsné Kövendi Ibolya, az egészségügyi intézmény vezetője a napilap megkeresésére azt közölte: az iskolaorvosoknak kötelességük az új tanulókról felmérést készíteni, s ezt a procedúrát szerették volna megkönnyíteni azzal, hogy adatlapokon gyűjtik össze az információkat. A vezető szerint a kérdéssort nem érheti bírálat, hiszen azt a jogszabályok alapján állították össze. Hozzátette viszont, hogy az adatlapok begyűjtését a panaszok miatt szigorítják, a jövőben zárt borítékban, közvetlenül az iskola védőnőjének kell majd leadni a dokumentumokat.

Olvasóink írták

 • 3. rézike 2010. szeptember 10. 13:05
  „Végre barátom, végre !!!
  Ezek ugyanis az elégedetlenség, a hiány pótlására, a többség akaratára irányuló törekvések.És ha beszélünk róluk, akkor nem söpörjük a szőnyeg alá.”
 • 2. dublini 2010. szeptember 10. 11:25
  „Ezeka felháborodások a már annyira szánalmasak, hogy szavakat nem találok rá...
  háborodjunk fel
  jelentsük fel
  vizsgáljuk ki
  tiltakozzunk.....
  Ma Magyarországon ezek a kedvenc időtőltések :(”
 • 1. rézike 2010. szeptember 10. 07:27
  „Ismerős. Húsz évvel ezelőtt is volt ilyen, és az akkori osztályfőnököm kajánul belevigyorgott a pofánkba, mert gátlástalanul olvasgatta miután leadtuk. Persze névvel...Na, én olyan dolgokat írtam, hogy azon nem volt mit vigyorognia. Védőnőt soha nem is láttunk az iskolában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitja kapuit a felújított máriapócsi bazilika

Újra megnyitja kapuit a máriapócsi bazilika; az Európai Unió által támogatott, 2,4 milliárd forint… Tovább olvasom