Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Vitézy Dávidot feljelentette a BKK

Üzleti titok megsértésével gyanúsítják a közlekedési társaság korábbi vezérigazgatóját.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) üzleti titok megsértésének megalapozott gyanúja miatt, az igazgatóság döntése alapján, feljelentette a VI. és VII. Kerületi Ügyészségen a közlekedési társaság korábbi vezérigazgatóját, Vitézy Dávidot.

A Dabóczi Kálmán vezérigazgató által aláírt pénteki, MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a BKK a rendelkezésére álló hivatalos dokumentumok alapján megállapította, hogy Vitézy Dávid munkaviszonyának megszűnésekor nem tett eleget a társaság adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatában foglalt kötelezettségének.

Hozzátették: valószínűsíthető, hogy a volt vezérigazgató jogosulatlanul birtokol adatvagyont, amely megvalósíthatja az üzleti titoksértés bűntettét, alkalmas lehet vagyoni hátrány okozására, jogtalan előnyszerzésre.

Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ megalapításától, 2010 októberétől 2014. december 31-ig töltötte be a vezérigazgatói posztot, menesztéséről a Fővárosi Közgyűlés december 3-án döntött.

Vitézy: minden alapot nélkülöző vádaskodás a BKK vezetőjének közleménye

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi vezetője szerint a társaságtól való távozásakor minden szabályosan történt az átadás-átvételi eljárásban, szerinte a BKK vezérigazgatója által aláírt, ezzel ellentétes tartalmú közlemény minden alapot nélkülöző vádaskodás.

A BKK korábbi vezetője Dabóczi Kálmán vezérigazgató pénteki közleményére reagált, amelyben az áll: a közlekedési társaság üzleti titok megsértésének megalapozott gyanúja miatt az igazgatóság döntése alapján feljelentette a VI. és VII. Kerületi Ügyészségen a BKK korábbi vezérigazgatóját. A BKK a rendelkezésére álló hivatalos dokumentumok alapján megállapította, hogy Vitézy Dávid munkaviszonyának megszűnésekor nem tett eleget a társaság adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatában foglalt kötelezettségének - közölték. Hozzátették: valószínűsíthető, hogy a volt vezérigazgató jogosulatlanul birtokol adatvagyont, amely megvalósíthatja az üzleti titoksértés bűntettét, alkalmas lehet vagyoni hátrány okozására, jogtalan előnyszerzésre.

Vitézy Dávid - aki a társaság megalapításától, 2010 októberétől 2014. december 31-ig töltötte be a vezérigazgatói posztot - közleményében azt írta: 2014. december 3-án, miután a Fővárosi Közgyűlés az azonnali hatályú felmentéséről döntött, vezetői értekezletet tartott, ahol felkérte minden szakterület vezetőit az átadás-átvételi dokumentációk elkészítésére. A szakterületi vezetők teljességi nyilatkozatot adtak. Az átadás-átvételi dokumentációt a késő esti órákban mindkét fél aláírta, és a dokumentációból egy-egy példány az ilyenkor szokásos módon a társaság, az átadó és az átvevő birtokába került - tette hozzá.

Vitézy Dávid hangsúlyozta: távozása óta sem ebben, sem más ügyben sem a Fővárosi Önkormányzat bármely vezetője, sem a BKK Zrt. új vezetője nem kereste, hivatalos megkeresést sem írásban, sem más módon nem kapott. Továbbá nem kérték, hogy bármilyen, az átadás-átvétel során keletkezett dokumentumot semmisítsen meg vagy adjon át.

Kijelentette: az átadás-átvételi dokumentációt semmilyen célra nem használta fel, abból semmilyen haszna nem származott és az egyáltalán nem tartalmaz olyan eredeti dokumentumot, amely a BKK-nál ne volna fellelhető. A közlemény minden alapot nélkülöző vádaskodás - írta. "A budapesti közlekedés fejlesztéséért dolgoztam az elmúlt négy évben, és soha nem tennék olyat, ami árt az éveken át általam vezetett társaságnak vagy Budapest közlekedésének" - áll a közleményben.

Vitézy Dávid megjegyezte: december 3-án hozzávetőlegesen reggel 9 órától éjfélig állt idő rendelkezésére a mintegy 120 milliárd forintnyi európai uniós fejlesztést megvalósító, és évi több mint 150 milliárd forinttal gazdálkodó BKK Zrt. vezetését átadni úgy, hogy ne adjon alapot éveken át arra való hivatkozásra, hogy az átadáskor nem hívta fel valamilyen fontos körülményre a figyelmet.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a BKK közpénzből működő gazdálkodó társaság, amely eleve nem kezel minősített adatokat, gazdálkodásának adatai közérdekűek, versenytársa pedig Budapest közlekedésszervezőjeként nincs. Mivel "sem Tarlós Istvánról, sem a városvezetés más tagjáról nincs okom feltételezni efféle lejáratási kísérletet", bizonyára valamiféle megfelelési kényszer, túlbuzgóság állhat a "feljelentgetés" mögött az új cégvezetés részéről - vélekedett Vitézy Dávid.

BKK: a vezérigazgató tett feljelentést a vállalat teljes informatikai adatvagyonának elvitele miatt

Nem a főpolgármester tett feljelentést, hanem a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója, és nem átadási jegyzőkönyvről, hanem a BKK "teljes informatikai adatvagyonának" elviteléről van szó a BKK előző vezérigazgatója, Vitézy Dávid ellen tett feljelentésben - közölte a cég péntek este.

A BKK ezt arra reagálva tudatta, hogy Vitézy Dávid korábbi, ugyancsak pénteki közleményében azt írta: minden szabályosan történt az átadás-átvételi eljárásban, amikor távozott a társaságtól, szerinte a BKK vezérigazgatója által aláírt, ezzel ellentétes tartalmú közlemény minden alapot nélkülöző vádaskodás. Hozzátette: tavaly december 3-án, miután a Fővárosi Közgyűlés a felmentéséről döntött, vezetői értekezletet tartott, ahol felkérte minden szakterület vezetőit az átadás-átvételi dokumentációk elkészítésére. Az átadás-átvételi dokumentációt a késő esti órákban mindkét fél aláírta, és a dokumentációból egy-egy példány az ilyenkor szokásos módon a társaság, az átadó és az átvevő birtokába került - tette hozzá. Az átadás-átvételi dokumentációt semmilyen célra nem használta fel, abból semmilyen haszna nem származott és az egyáltalán nem tartalmaz olyan eredeti dokumentumot, amely a BKK-nál ne volna fellelhető - írta. Kitéer arra is, hogy mivel sem Tarlós István főpolgármesterről, sem a városvezetés más tagjáról "nincs oka feltételezni efféle lejáratási kísérletet", bizonyára valamiféle megfelelési kényszer, túlbuzgóság állhat a "feljelentgetés" mögött az új cégvezetés részéről.

A BKK közleményében kiemelte: nem a főpolgármester tett feljelentést, hanem a társaság vezérigazgatója az igazgatóság döntése alapján. Azt írták: szó sincs átadásijegyzőkönyv-példányról, hanem a BKK teljes informatikai adatvagyonának elviteléről. "Senki nem beszélt átadási jegyzőkönyvről, ez a beállítás a tények bagatellizálása és durva meghamísítása" - tették hozzá.

A BKK pénteken közölte az MTI-vel, hogy üzleti titok megsértésének megalapozott gyanúja miatt, az igazgatóság döntése alapján, feljelentette a VI. és VII. Kerületi Ügyészségen a közlekedési társaság korábbi vezérigazgatóját, Vitézy Dávidot. A Dabóczi Kálmán vezérigazgató által aláírt közlemény szerint a BKK a rendelkezésére álló hivatalos dokumentumok alapján megállapította, hogy Vitézy Dávid munkaviszonyának megszűnésekor nem tett eleget a társaság adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatában foglalt kötelezettségének.

Hozzátették: valószínűsíthető, hogy a volt vezérigazgató jogosulatlanul birtokol adatvagyont, amely megvalósíthatja az üzleti titoksértés bűntettét, alkalmas lehet vagyoni hátrány okozására, jogtalan előnyszerzésre.

Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ megalapításától, 2010 októberétől 2014. december 31-ig töltötte be a vezérigazgatói posztot, menesztéséről a Fővárosi Közgyűlés december 3-án döntött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a Fidesz csak beszél tettek helyett

A Jobbik szerint a Fidesz megint csak kommunikál azokban a kérdéskörökben, amelyekben cselekednie… Tovább olvasom