Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Vitézy Dávidot is leváltatná a Jobbik

A sorozatos botrányok miatt leváltatná a Budapesti Közlekedési Központ éléről Vitázy Dávidot a Jobbik.
A Jobbik felszólítja Tarlós István főpolgármestert, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) "sorozatos botrányai miatt" haladéktalanul váltsa le Vitézy Dávidot a BKK éléről - jelentette ki Bödecs Barna országgyűlési képviselő szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus a botrányokra példaként említette a buszszolgáltatási alvállalkozói tender ügyét. Emlékeztetett: a BKK és a nyertes - korábban is szolgáltató - VT-Transman közötti szerződést azért nem lehetett megkötni, mert a korábban lejárt alvállalkozói szerződések újratendereztetésekor a vesztes cég megtámadta a végeredményt. Bár a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKK kérelmére úgy határozott, hogy a fellebbezés végső elbírálása előtt megköthető a szerződés, a Jobbik szerint ez nem jelenti az ügy érdemi elbírálását, amely sokáig elhúzódhat. A vitás jogi helyzet miatt május 1-től több miatt 98 autóbusz teljesítménye esett ki Budapesten.

Bödecs Barna szerint a közbeszerzést eleve túl későn írta ki a BKK, hiszen ezt már akár tavaly év elején is megtehette volna még a BKV és akkor nem jutott volna el idáig a helyzet. A tender ügye is azt bizonyítja, hogy az új autóbusz-üzemeltetési modell megbukott - értékelte.

Kitért Bödecs Barna a budapesti metrók ügyére is. Emlékeztetett arra, hogy az új városvezetés 2010-ben a 2-es metró több szerelvényét is kivonta a forgalomból, holott azok 10 évvel azelőtt komplett felújításon estek át, míg a 3-as metró vonalán közlekedő kocsikat - amelyek nem részesültek ilyen felújításban - forgalomban hagyták. A jobbikos politikus szerint ennek a hibás döntésnek is köszönhető, hogy "rendszeresen füstöl a 3-as metró" és az utasok nem érzik magukat biztonságban. A Jobbik támogatja azokat az állampolgári kezdeményezéseket, amelyek a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól (NKH) kérik a 3-as metró biztonságosságának vizsgálatát - jelezte.

Végül Bödecs Barna beszélt arról is, hogy félmilliárd forintos sikkasztás gyanúja miatt múlt pénteken feljelentést tettek a BKV és a BKK vezérigazgatói az egyik jegyértékesítést végző viszonteladóval szemben. A jegyek és bérletek értékesítésével foglalkozó kft. nem számolt el megfelelően a korábban átvett jegyekkel és bérletekkel, illetve a felszólítás ellenére sem tett eleget fizetési kötelezettségeinek. Eddig a cég több mint 562 millió forint tartozást nem fizetett meg, de ez az összeg a még a kft.-nél lévő készletek esetleges hiányos elszámolása miatt növekedhet. A BKK ezért pénteki hatállyal felmondta a szerződést, és felszólította a céget, hogy azonnal szüntesse be tevékenységét, és számoljon el a készletekkel, bevételekkel.

Bödecs Barna kijelentette: a kifogásolt szerződést még az előző városvezetés kötötte, az azonban elképesztő és elfogadhatatlan, hogy ilyen összegű elszámolási hibát másfél éven keresztül nem vett észre az új városvezetés és a BKK. A jobbikos politikus szerint ez az eset is azt bizonyítja, hogy veszélyes, ha alapvető szolgáltatásokat kiszerveznek magánvállalkozásoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak az Élővíz-csatornában

Holttestet találtak az Élővíz-csatorna partján Békéscsaba belvárosában. Tovább olvasom