Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Vizitdíj: megoszlanak a vélemények

Európa számos országában már ismert a vizitdíj, nálunk még csak fontolgatják a bevezetését. Abban az esetben, ha egyetértés alakul ki ebben a kérdésben, akkor elvben jól jár a beteg, az orvos, és csökkennek az egészségügy terhei. A vélemények azonban megoszlanak.
A vizitdíj tervezett bevezetésétől azt várják az egészségpolitikusok, hogy csökken az indokolatlan betegforgalom a háziorvosoknál és a szakrendeléseken, ugyanakkor első lépése lehet a paraszolvencia (hálapénz) visszaszorításának.

Meggondolásra késztet

– A vizitdíj, amelyről még nincs döntés, számos olyan problémát orvosolhat az egészségügyben, amelyek rendkívül nyomasztják a rendszert – mondta dr. Horváth Zoltán, a soproni egészségügyi alapellátás igazgatója. – Ma, ha valaki gondol egyet, akkor azonnal felkeresi – első körben – a háziorvosát, még akkor is, ha esetleg indokolatlan. Így alakulnak ki a zsúfolt várók és kerülnek hátrányba a valóban betegek. Nem is szólva arról, hogy az orvostól szintén időt, energiát vesz el. A vizitdíj meggondolásra készteti az embereket, s csak akkor keresik majd fel a rendelőket, ha valóban rászorulnak segítségére. Az orvosok sem járnak rosszabbul, mert kisebb lesz a terhelésük, ugyanakkor a díj egy meghatározott részét visszakaphatják, a háziorvosok éppúgy, mint egy kórház osztályán. Hogy mennyi lesz a vizitdíj összege a különböző rendeléseken, az még nem tisztázott, de nyilván olyan összeget kell megállapítani, amely még elviselhető a lakosság számára. Mindezt természetesen törvényben kell rögzíteni.

Valóban segíthet

A magyar egészségügy egyik rákfenéje a hálapénz. Nos, a vizitdíj bevezetése nyilván megfontolásra készteti a betegeket: csúsztassanak-e borítékot az orvos zsebébe, amikor tudják, a díj meghatározott részét kezelője hivatalosan megkapja. A vizitdíj tehát valóban segíthet megoldani az egészségügy néhány problémáját, de az átfogó reformot nem helyettesítheti.

Diszkriminatív elképzelés

– Veszélyesnek és diszkriminatívnak tartom a vizitdíj bevezetését, pontosabban azt, amit eddig hallani lehet róla – fejtette ki dr. Kárpáti György háziorvos. – Veszélyesnek, mert azt a kétoldalú bizalmi viszonyt, ami beteg és orvosa között kialakul – a pénz közbeiktatásával –, egyfajta áruviszonnyá alakítja. Diszkriminatív pedig, mert nem rászorultsági alapon szelektál. Egy jómódú embert ugyanis nem tart vissza néhány száz forint attól, hogy akár kétnaponta felkeresse orvosát, egy szegény és rászoruló beteget viszont igen. Nyilván ilyen esetekben a biztosító téríti majd meg a díjat. A magyar egészségügyet egészében kell szintre hozni, és ha ez megtörtént, akkor lehet szó vizitdíjról. Nem hiszem, hogy a hálapénz eltörlésében nagy szerepet játszhatna. Egy komolyabb műtétet valószínűleg nagyobb összeggel hálál meg a beteg. Mikor kap az operáló orvos ennyit a vizitdíjakból? Arról nem beszélve, hogy hálapénzt csak az orvostársadalom egy része kap. A megoldás a versenyképes és teljesítményarányos fizetés lenne, éppúgy, mint tőlünk néhány kilométerre Burgenlandban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ígéretesen játszott a magyar válogatott Anglia ellen

A magyar labdarúgó-válogatott Manchesterben Anglia vendége volt, és 3–1-re kikapott. Tovább olvasom