Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Vizsgálatot követel az AI Guantanamo ügyében

A guantánamói amerikai börtöntáborban történt öngyilkosságok teljesen független, civilek által vezetett kivizsgálását követelte hétfőn Londonban kiadott nyilatkozatában az Amnesty International.
Az amerikai kormány szombaton jelentette be, hogy három fogoly - két szaúdi és egy jemeni állampolgár - öngyilkosságot követett el, feltehetően összehangolt módon, tiltakozva fogva tartásuk ellen. A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének hétfő esti londoni közleménye szerint "csak idő kérdése volt e tragédia bekövetkezte".

Különösen az amerikai kormány és a hadsereg magas rangú illetékeseinek nyilatkozatai után tűnik "abszolút sürgetőnek" a teljes körű, független vizsgálat, mivel ezek a kijelentések alkalmasak a haditengerészeti bűnügyi nyomozó hatóság vizsgálatának aláásására - áll az AI közleményében.

Az Amnesty International szerint Colleen Graffynek, az amerikai külügyminisztérium közkapcsolatokért felelős helyettes államtitkárának azon kijelentése, miszerint a három guantánamói fogoly közös öngyilkossága "figyelemfelkeltő célú, jó PR-húzás volt", az emberi élettel szembeni "vérfagyasztó közönyről" tanúskodik.

A szervezet szerint ugyancsak "mélységesen aggályos" és "teljesen elfogadhatatlan" a börtöntábor parancsnokának, Harry Harris ellentengernagynak az a kijelentése, hogy a foglyok öngyilkosságát nem az elkeseredés, hanem az Egyesült Államok elleni "aszimmetrikus hadviselés" motiválta.

Az AI szerint George Bush amerikai elnöknek hatalmában áll, hogy haladéktalanul véget vessen a guantánamói tábor jelentette "emberi jogi botránynak". A szervezet a közleményben megismételte felhívását a tábor bezárására, mégpedig anélkül, hogy az "ott honos törvénytelenséget áthelyeznék máshova". Azoknak az őrizeteseknek, akiket szabadon engednek, de akik nem térhetnek vissza hazájukba a súlyos emberi jogi visszaélések kockázata miatt, az Egyesült Államoknak védelmet kell felajánlania, és szükség esetén ebben más országoknak is segíteniük kell - áll a közleményben.

Az AI már a múlt hónap végén kiadott idei éves világjelentésében azt írta, hogy értesülései szerint Guantánamón, ahol 35 országból mintegy ötszáz foglyot őriznek, több tucatnyian éhségsztrájkba kezdtek a durva bánásmód, illetve a jogi eljárás elmaradása miatt. A májusi világjelentés szerint az éhségsztrájkolók közül néhány állítólag már akkor súlyos beteg volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára lehet a fokhagymának

Félő, hogy idén sem lesz megfelelő piaci ára a fokhagymának, pedig a körülmények hosszú évek óta… Tovább olvasom