Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Vizsgálják a magyar támogatás megvonását

Az Európai Bizottság a tervek szerint hamarosan dönt arról, hogy javasolja-e az EU-tagállamoknak Magyarország megbüntetését.
A tervek szerint hamarosan foglalkozik az Európai Bizottság azzal a kérdéssel, hogy a túlzott deficit miatti eljárás keretében javasolja-e az európai uniós tagországoknak, hogy ideiglenesen és részlegesen függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatásokat. Ez lenne az első eset, ha ilyen megfontolás miatt függesztenék fel az uniós kötelezettségvállalásokat egy tagország számára.

Erről Karolina Kottova, a testület egyik szóvivője beszélt hétfőn Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva. További részleteket a szóvivő nem közölt, csupán arra emlékeztetett még, hogy a témában Olli Rehn pénzügyi és gazdasági felelős az illetékes.

Az EU-tagországok pénzügyminiszterei az Európai Bizottság javaslatára a múlt hónapban döntöttek úgy, hogy a túlzott államháztartási deficit miatt Magyarország ellen régebben indított eljárás folytatódik. Az akkor kiadott közlemény is utalt arra, hogy a következő lépések egyikeként - mivel euróövezeten kívüli országról van szó - Magyarország esetében a kohéziós alap kötelezettségvállalásainak felfüggesztése is felmerülhet.

Korábbi tájékoztatás szerint egy ilyen intézkedés legkorábban a jövő évtől esedékes uniós támogatásokra vonatkozhatna, és csak azokra, amelyek esetében a támogatott beruházás még nem kezdődött el.

Jövőre összesen mintegy 1,7 milliárd eurós támogatással számolhat Magyarország, de ebben a már elkezdett programokra jutó összeg is benne van.

A kohéziós támogatások témájában az Európai Bizottság regionális fejlesztési kérdésekért felelős tagja, Johannes Hahn az illetékes.

A bizottság esetleges javaslatát az uniós pénzügyminiszteri tanácsnak is meg kell vitatnia, továbbá, a Külügyminisztérium januári tájékoztatása szerint ha ilyen értelmű bizottsági javaslat születik, akkor arról az Európai Tanács dönt, rendes eljárásban, minősített többséggel. A külügyi tárca kitért arra is: ha később a Tanács megállapítja, hogy az érintett tagállam megtette a szükséges kiigazító intézkedést, késedelem nélkül határoz az érintett kötelezettségvállalások felfüggesztésének megszüntetéséről.

Nem a kohéziós támogatások felfüggesztése az egyetlen lehetőség az eljárás folytatására. A bizottság és a pénzügyi tanács dönthet további információk kéréséről vagy ajánlások megfogalmazásáról is.

Amikor a pénzügyminiszteri tanács januárban határozott az eljárás folytatásáról, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy a kormány minden szükséges döntést meghoz annak érdekében, hogy az államháztartás hiányát jövőre is az előírt, a bruttó hazai termékhez (GDP) képest 3 százalékban meghatározott határ alatt tartsa.

Túlzott deficit miatt huszonhét uniós tagállam közül huszonhárom ellen folyik eljárás az unióban.

Ilyen okból még nem volt példa arra, hogy az EU felfüggesztette volna a kohéziós támogatásokat. Más okból ugyanakkor már tartottak vissza uniós kifizetéseket korábban. Bulgária például több százmillió eurós nagyságrendű összegtől esett el 2007-es csatlakozása után, elsősorban a korrupció elleni harc elégtelensége miatt.

Rehn biztos a pénzügyi fegyelmet szigorító (az EU magyar elnöksége alatt kidolgozott), úgynevezett hatos jogszabálycsomag elfogadása után már többször említette, hogy a bizottság azonnal élni kíván mindazokkal az eszközökkel, amelyek a pénzügyi fegyelem betartatására rendelkezésére állnak. Akkor ő is jelezte azt, hogy míg az euróövezeten belüli országoknál bírság vagy letét fizettetéséről lehet szó, a zónán kívüli tagállamok esetében az uniós támogatások felfüggesztése jöhet szóba.

Pénzügyi szankciót az érvényes joganyag szerint a pénzügyminiszteri tanács akkor róhat ki, ha egy tagállam sorozatosan nem teljesíti az uniós ajánlásokban megfogalmazottakat. Ilyen fenyegetéssel az unió eddig még nem élt, ugyanakkor a nemzetközi gazdasági válság miatt több tagállam számára meghosszabbították az ajánlások teljesítésének határidejét.

Magyarország ellen a túlzott deficit miatti eljárás 2004 júliusa óta folyik, ez a legrégebben ilyen folyamatban levő eljárás egy tagállam ellen. A következő állam a sorban Nagy-Britannia, amely ellen 2008-ban indítottak hasonló eljárást. Amikor januárban Olli Rehn bejelentette, hogy a bizottság a procedúra további folytatását javasolja Magyarország ellen, azt is kijelentette: az eljárás "nem új, és nem kizárólag a jelenlegi kormány felelőssége". Több, különböző politikai színezetű kormány közös "termékéről" van szó - fogalmazott a finn biztos akkor.

Olvasóink írták

 • 6. jq 2012. február 21. 09:50
  „Akkor vonják meg a másik 22 eljárás alatt levő ország támogatását is (dögöljön meg a szomszéd tehene is), vagy minket se izélgessenek. Ez a híres egyenlő bánásmód?
  " egyenlő pályák, egyenlő esélyek. Én biciklivel megyek" mondta Sándor György jó régen, de ma is igaz...
  Kedves EU (moderálva, ide mindenki olyan csúnyát gondolhat, amilyet csak akar)”
 • 5. szunyi 2012. február 21. 09:42
  „KamuNeni

  kohézió = összetartás, összetartozás

  A gazdag régiók nem kapnak, a szegényebbek igen (GDP alapon) föleg infrastrukturális beruházásokra megy”
 • 4. KamuNeni 2012. február 21. 09:13
  „Mit jelent az hogy "kohezios alap meg Kohezios tamogatas"? tudja valaki?Mit jelent mag a szo hogy "kohezios" ? Halvany gozom sincs rola!!”
 • 3. bubuk 2012. február 21. 08:39
  „0,25% esetleg jövőre bekövetkező hiány túllépés miatt. Hány %-kal rosszabb ennél ma is a görög, portugál, spanyol, olasz és ír hiány? Lejt a pálya nagyon az Unnijóban ellenünk! Kettős mérce meg még inkább, mint bárhol!”
 • 2. roxper 2012. február 20. 21:53
  „Nem fogják megvonni, ez csak egy koki, a saller majd később és más úton érkezik! ;)”
 • 1. booo 2012. február 20. 19:37
  „No, erre "szeretett" pártvezérünk már nem tudja azt mondani, hogy ez egy apró ügy, sok tagországgal előfordult már. Úgy látszik az EU vezérkara látja azt amit mi érzünk!
  Rosszabbul élünk mint valaha!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szájer: Orbán Viktor nem Superman

A magyar jogalkotásról, az alaptörvényről és annak nemzetközi visszhangjáról kérdezték újságírók… Tovább olvasom