Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Vizsgálják az ingyenes közterület-használati engedélyeket

Szalkai István az MTI-nek szombaton elmondta, hogy a MeH kérelmének mellékleteiből ki kellett volna derülnie annak, hogy a Red Bull cég számára előnyös az adott kérelem.
A szocialista Szalkai István felvetésére Demszky Gábor főpolgármester önkormányzati vizsgálatot kezdeményezett annak tisztázására, hogy - a politikus szerint - az augusztus 20-ai állami ünnep kapcsán a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) egy magáncég kezdeményezésére, annak érdekében, ingyenes közterület-használatot kért és kapott.

Szalkai István az MTI-nek szombaton elmondta, hogy a MeH kérelmének mellékleteiből ki kellett volna derülnie annak, hogy a Red Bull cég számára előnyös az adott kérelem. Megjegyezte, hogy aligha lehet közfeladata a MeH-nek a büfésátor üzemeltetése, a mobil illemhelyek, videó kivetítők vagy időmérőpontok működtetése. Leszögezte, hogy fővárosi képviselőként különösen felháborítja az, hogy ismeretei szerint olyan közterület-használat is megvalósult, amikor a VIP-vendégek számára a fővárosi közterületből egy egész sávot elkerített valaki, s azon furikázták ki-be az egyébként is nehezen járható városban az embereket. Kifogásolja azt is, hogy az ingyenesen átengedett térségben a világörökség részét képező Margit hídon napokon át egy ismert óramárkát hirdettek.

A szocialista városatya hangsúlyozta, hogy az általa becsült több száz millió forint közterület-használati díjat be kellene hajtania a fővárosi önkormányzatnak a szervezőktől. Megjegyezte, hogy az államalapítási ünnepnek aligha lehet szerves része egy repülős verseny "hacsak nem Árpád apánkkal együtt vonult be a Red Bull a vörös bikák az országba". Ha mégis így gondolná a főváros, akkor viszont "a vörös bikák mellett itt megjelentünk, mint szürke marhák".

Ughy Attila, a városképvédelmi bizottság elnöke közölte, hogy a főpolgármester felkérésére kivizsgálják ezt az ügyet. Megjegyezte, hogy a közterület-használati engedélyeket ő írja alá ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy személyesen egyet is ért azokkal.

A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a bizottság nyilvánvalóan nem maga dönt ezekben a kérdésekben, hanem van egy főpolgármesteri hivatali javaslat. Abban az esetben pedig, amikor a MeH-től érkezik egy kérelem, a hivatali mérlegelés kevésbé szokott erőteljes lenni, mint amikor a Városligetben vattacukrot akarnak árulni vagy a Margitszigeten bringóhintót akarnak üzemeltetni. Egyszerűen azért, mert "azt gondoljuk, azt feltételezzük a Magyar Köztársaság miniszterelnökéről és Miniszterelnöki Hivataláról, hogy igyekszik jogszerűen eljárni", kérelmei megfelelnek a hatályos előírásoknak. Ha pedig a kérelem már megjárta a főpolgármesteri hivatalt "úgy gondoljuk, hogy nem igazából kell nekünk ezeknek a dolgoknak ellenállnunk".

Az elnök kitért arra is, hogy a MeH sokszor csak annyit jelez kérelmében, hogy egy adott ünnep kapcsán valahol közterület-használatot kér. Később, esetleg a rendezvények előtt újabb kérelem érkezik, hogy pontosabban mit is akarnak. Ez esetben például a Red Bull Air Race verseny megtartását jelezték. Utalva arra, hogy vizsgálatukban górcső alá veszik majd a világörökség helyszínén elhelyezett óragyári reklámot is, közölte, hogy a jövőben fokozottabban ellenőrzik majd a MeH-nek a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó közterület-használati kérelmeit. Megjegyezte azt is, hogy egyidejűleg megvizsgálnak más ingyenes közterület-használati kérelmeket is. Példaként említette az úgynevezett uszálystrandot, amelynek ingyenes közterület-használatot biztosítottak, miközben röviddel a nyitás után már pénzt szedtek a belépőktől.

Olvasóink írták

  • 1. Power 2009. augusztus 29. 23:21
    „Ehhez a honvédség is asszisztált, az adófizetők pénzén.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szörfösök sorát mentik a Balatonból

Bajba jutott vitorlázókat mentenek folyamatosan szombaton a Balatonból a viharossá vált időjárás… Tovább olvasom