Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

VM: a parlagfű elleni védekezést már most meg kell kezdeni

Június 30. után a hatóság eljárást indít a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt.
A parlagfű elleni védekezést már most meg kell kezdeni, azokon a szántóföldi területeken, ahol a nagy mennyiségű csapadék vagy a belvíz miatt kipusztult a növényzet, a terület száradása után a parlagfű tömeges megjelenése várható - hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A tárca kiemeli, hogy minél előbb, június 30-áig, még a virágbimbó kialakulása előtt ajánlatos a kaszálás, vagy a növényvédőszeres irtás; június 30. után a hatóság eljárást indít a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt.

Magyarországon - amely egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országának - a parlagfűszezon augusztus elejétől szeptember végéig tart, de a hatékony védekezés érdekében idejében fel kell készülni a gyommentesítésre. Miután a parlagfű magja hosszú ideig életképes, a termést hozó növény kiemelt veszélyforrás - figyelmeztet a VM.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei a mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást ajánlják. A mezőgazdasági területeken a növényvédőszeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzését javasolják, mert a parlagfű eltávolítása később már nehezen oldható meg a kultúrnövény károsodása nélkül.

Magyarországon körülbelül minden ötödik ember szenved parlagfű allergiában, ezért fontos, hogy mindenki felelősséget érezzen a gyomnövény virágzásának megakadályozásában, és környezetét gyommentesen tartsa. Az állami intézkedések mellett kiemelten fontos az állampolgárok hozzáállása - írj a VM.

Aki nem tudja, hogyan kezdjen neki a parlagfű-mentesítésnek, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához vagy a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz fordulhat - javasolja a VM.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány biztosítja a nyári gyermekétkeztetést

A kormány tavaly és tavalyelőtt is minden pályázó önkormányzatnak biztosította a nyári… Tovább olvasom