Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

VM: sikeres volt a Földet a Gazdáknak Program

Mindent megtettünk azért, hogy a magyar föld a magyar gazdák kezében maradjon - mondta Fazekas Sándor.
Sikerrel zárult a Földet a Gazdáknak Program, amelynek keretében a kormány mindent megtett azért, hogy a magyar föld a magyar gazdák kezében maradjon - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden közleményben.

A program zárása alkalmából kiadott közleményben a VM kiemeli: a kormány célja az agrárközéposztály megerősítése. A keddi záróünnepségen adták át a földhasználatra jogosító szerződést a 6000. pályázati nyertes földművesnek, Urbán Zsombor György tiszaderzsi őstermelőnek.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a közlemény szerint elmondta: voltak kifogások a programmal kapcsolatban, ám minden kérdésre választ adtak. Hozzáfűzte: "mindent megtettünk azért, hogy a magyar föld a magyar gazdák kezében maradjon".

A tárcavezető eredményként könyvelte el, hogy e gondolat jegyében megszületett Európa egyik legszigorúbb szabályozása, az új magyar földtörvény.

A második Orbán-kabinet megtízszerezte az állami földhasználók számát - idézi a közlemény Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkárt.

Bitay Márton hangsúlyozta: Magyarország történetében nem volt még ilyen léptékű program. Soha, egyetlen kormány sem támogatta ennyi földdel a helyben lakó, állattartást vállaló földműveseket.

"Arra törekedtünk az első pillanattól kezdve, hogy a nagyüzemek arányát visszaszorítsuk, a nagyüzemek által használt állami földek méretét lecsökkentsük - fogalmazott az állami földprogramért felelős államtitkár.

Bitay Márton beszámolt arról, hogy 2010 előtt mindössze 600 bérlő gazdálkodott nemzeti tulajdonú birtoktesteken, a második Orbán-kormány azonban 6000-re növelte ezt a számot.

"A Gyurcsány-kormányok alatt ahhoz voltak szokva, hogy besétálnak a minisztériumba és mindenféle pályáztatás nélkül, egyedi bérleti díjak alapján, hatalmas földterületek használati jogát szerzik meg. Meggyőződésem, hogy a gazdák is hisznek ebben a programban és elégedettek ennek a ciklusnak az agrárkormányzásával" - közölte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emmi: a regisztráció a hajléktalanok érdekét szolgálja

A hajléktalanokat és segítőiket tömörítő szervezet a nappali melegedőkben kötelező regisztráció… Tovább olvasom