Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Vodkaháborúba keveredhetnek a lengyelekkel a magyar gyártók

A lengyelek az Európai Unióban a vodka meghatározásának szigorítását kérik - tudósít a PoloniaPress. Azt szeretnék elérni, hogy az EU-ban csak a gabonából, vagy a burgonyából főzött eredeti recept szerint készült ital minősüljön vodkának.
Ez igen kellemetlen helyzetbe hozhatja a magyar szeszfőzőket, akik törkölyt és melaszt is használnak vodka-alapanyagként.

Vodkaháború van kialakulóban Varsó és Budapest között. A lengyel hatóságok az Európai Unió élelmiszer meghatározó definíciójának szigorítását követelik nemzeti italuk, a vodka esetében. Az EU agrárbizottságának lengyel küldötte a vodka meghatározásának fontosságát hangsúlyozta a közelmúltban - írja a PoloniaPress.

A terminológiai vitában Lengyelország a dán, észt, lett, litván, finn, svéd és német delegációk támogatására számíthat. A lengyel definíció szerint a vodka olyan szeszes ital, amelyet gabonából vagy burgonyából állítanak elő. Ez a meghatározás gyakorlatilag azt célozza, hogy ne minősüljön vodkának szőlő-törkölyből vagy melaszból párolt bármely olyan ital, amely érzékszervi próba alapján egyébként annak számítana.

A jelenlegi laza meghatározás szigorítása alapvetően a magyar vodkagyártókat sújtaná, mivel a lengyel definíció kizárólag a több száz éve alkalmazott receptet fogadná el, azaz csak a gabonából és burgonyából készült ital lenne vodkaként forgalmazható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véd- és dacszövetséget hoznak létre az ingatlanközvetítők

Az összefogásban látják a kiutat a mai, olykor tisztességtelen eszközökkel folyó versenyben Szeged… Tovább olvasom