Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Volt egyszer egy Mexikó (Once Upon a Time In Mexico)

És újra megszólal az ismerős dallam. A napégette elhagyott utcákon, felugatnak a fegyverek, golyózápor és tűzeső söpri tisztára a városokat. A Mariachi útját vér szegélyezi, a halál lovagol a nyomában. A legenda él. Nincs kegyelem, amíg a gitár el nem hallgat...
rendező: Robert Rodriguez

forgatókönyvíró: Robert Rodriguez
jelmeztervező: Graciela Mazón
producer: Robert Rodriguez
vágó: Robert Rodriguez

szereplő(k):
Antonio Banderas (El Mariachi)
Salma Hayek (Carolina)
Johnny Depp (Sands, CIA)
Rubén Blades (Jorge, FBI)
Eva Mendes (Ajedrez)
Willem Dafoe (Barillo)
Mickey Rourke (Billy)
Enrique Iglesias (Lorenzo)
Danny Trejo (Cucuy)
Cheech Marin (Belini)
Rodolfo De Alexandre (Omar)

A film sztorija

Mariachi, a magányos gitáros története folytatódik. Az üldözött zenész a világtól elvonultan él tragédiájának magányában, mígnem egy napon megkeresi őt egy korrupt CIA-ügynök, bizonyos Sands, és megkéri, segítsen megakadályozni egy merényletet, amelyet a rettegett Barrillo gengszter és csapata készített elő a mexikói elnök meggyilkolására. A Mariachi elvállalja a megbízatást, mert ez az akció alkalmat kínál számára a bosszúra. Oldalán két hű barátjával, Lorenzóval és Fideóval, kezében titokzatos gitártokjával harcba indul. Desperado legendája újjáéled.

A Volt egyszer egy Mexikó a Mariachi legendájának legújabb, harmadik fejezete, amelyet rendezője, Robert Rodriguez - aki egyben operatőre, látványtervezője, vágója és zeneszerzője is a filmnek - a trilógia első két darabjához, az El Mariachi - A zenész, illetve a Desperadó című filmekhez hasonlóan ezúttal is Mexikóban, viszonylag alacsony költségvetéssel forgatott.www.port.hu

Kritikák

Port.hu - efes -

"A Mariachi-trilógiát nézve, kézenfekvő, a rendező által is elismert a
párhuzam két másik, szintén kultusszá lett trilógiával, a George Miller-féle Mad Max-szel, és Sergio Leone Dollár trilógiájával. Valóban, a mexikói téma és a cím választása a Volt egyszer egy Vadnyugatra hajaz -igaz, a Dollár-trilógia az Egy maréknyi dollárért, a Néhány dollárral többért, és A Jó, a Rossz és a Csúf című filmeket jelöli-, ez, valamint lövöldözős jelenetek koreográfiája Leone mester hatását mutatja, a visszatérő figurák és a képregényszerű történetmesélés pedig mindkét előzményre utalnak. A kissé lapos sztori, és az egysíkú karakterek miatt a Mariachi-trilógia viszont inkább a Mad Max-hez közelít. És hiányzik Leone nagyigényű, történeti tablót festő ereje is.

A Volt egyszer egy Mexikó a Mariachi-trilógia legnagyszabásúbb, legnagyobb költségvetéssel készült, ám mindezzel együtt a leggyengébb darabja. Talán, ha Robert Rodriguez a szintén eléggé monomániás Tarantino barátján kívül megbízna másban is, és néhány pozíciót, mint a forgatókönyvírás, vagy az operatőrködés, vágás, kiengedne a kezéből, és maradna mondjuk szimplán rendezőnek, akkor lehetne igazán nagy. Így azonban csak egy kicsit az, és ha nem lett volna az El Mariachi és a Desperado, még az se."
A teljes cikk

Mozinet.hu - Mo -

"Rodriguez néhol szándékosan a westernfilmek pisztolypárbajaira rájátszva kivitelezi a jeleneteket (Johnny Depp leszámolása két gengszterrel), azok plánozási szabályait követve. A főhős, a névtelen bosszúálló is csak választott hangszerében különbözik a Charles Bronson által megformált hallgatag Harmónikástól. És ahogy Sergio Leone teszi klasszikusában, Rodriguez is felmenti az utolsó képsorokban El Mariachit az elüzletiesedett világ demoralizáló hatása és "a pénzért bármit" elv érvényesülése alól, megőrizve ezzel egy letűnt kor emberének képét.

A Volt egyszer egy Mexikó minden hibája ellenére kiemelkedik az akciófilmes kínálatból, kellemes szórakozást biztosít sajátos hangulatával és meghatározó filmtörténeti alkotásokra történő reflexiókkal, amin a patriotizmussal erősen átitatott képsorok is csak keveset csorbítanak. "
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgó kenyérárusok

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom