Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Vona: 1956 harcát mindennapjainkban kell folytatni

Ötvenhat harcát nem pusztán megemlékezéseken kell felelevenítenünk, azt mindennapjainkban kell folytatni az igazságért és a szabadságért - mondta Vona Gábor vasárnap Gyöngyöspatán, a helyi önkormányzat 1956-os ünnepségén.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökének szavai szerint '56 küzdelme nem ért véget, hiszen a szabadságharc céljai, az igazság és a szabadság, a mai napig nem teljesültek.

A harcot azért is folytatni kell, hogy 55 év múlva az akkori ifjúság azt mondhassa rólunk, mostani magyarokról: megtették amit megkövetelt a haza - tette hozzá. A politikus úgy vélekedett, már 1990-ben, "a sokak által gengszterváltozásnak nevezett hatalomátmentéskor elsikkasztották" '56 céljait, és megtaposták '56 emlékét 2006. október 23-án is, amikor gyermekeket és idős embereket kardlapoztak meg az újra véráztatta pesti utcán.

Szabad-e az az ország, amelynek politikusai pártoktól függetlenül, időről időre az amerikai nagykövethez kell hogy járuljanak, illetve amely miniszterelnökének Brüsszelbe kell mennie a nemzeti ünnepen - tette fel a kérdést Vona Gábor, utalva Orbán Viktor október 23-i brüsszeli útjára célozva. Az ünnepség kezdetén Juhász Oszkár, a település jobbikos polgármestere "Adjon az isten!" köszöntéssel üdvözölte a község művelődési házában egybegyűlteket, amelyre a közönség egy része "Szebb jövőt!" felkiáltással válaszolt.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a közönség soraiból távol maradtak a település roma lakói; a helyi általános iskola tanulói a forradalmat felelevenítő műsorukat jobbikos pártzászlóval dekorált háttér előtt adták elő.

Farkas János, a gyöngyöspatai cigány közösség vezetője az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy ők is szerettek volna megemlékezni az 56-os forradalomról, ám amikor értesültek Vona Gábor látogatásáról, úgy döntöttek, a provokáció elkerülése érdekében nem vesznek részt az ünnepségen.

A nemzeti ünnep napján Gyöngyöspatán fokozott rendőri ellenőrzés volt érvényben. A Heves megyei településen azt követően alakult ki etnikai jellegű feszültség, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt, majd a Jobbik március 6-án - Vona Gábor akkori megfogalmazása szerint - "magyarpárti" demonstrációt rendezett a községben.

Ezek után a Véderő elnevezésű szervezet az április 22-24. közötti időszakra katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett a község határába, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. Juhász Oszkárt július 17-én választották a község polgármesterévé; elődje, aki függetlenként irányította a falut, áprilisban mondott le a tisztségről.

Olvasóink írták

 • 3. jozko 2011. október 23. 21:40
  „"A harcot, amelyet őseink vívtak , békévé oldja az emlékezés.
  Rendezni végre közös dolgainkat:
  Ez a mi munkánk, és nem is kevés..."

  Ahogy elnézem, ehhez még szükség lesz vagy 20-30 évre....
  Úgy érzem én, hogy a hangzatos megemlékezések alig többek, mint a dudára kötött gőz -
  amit ha a turbinákra kötnének, haladnánk is egy kicsit!”
 • 2. vidékipolgár 2011. október 23. 16:23
  „Huncut kis csúsztatás és a lényeg elhallgatása, hogy az etnikum már-már élhetetlenné változtatta a falubeliek életét a sorozatos betörésekkel, rablásokkal sőt már hídpénzt szedtek a lakosoktól, gyümülcsöt,krumplit,szőlőt szedtek ahol még maradt. A közeli hobbikerteket, gyümölcsösöket leamortizálták, szétlopták. Egy-két hétre leköltözhettek volna a liberál hivatásos nyüszítők, csak úgy esettanulmányt készíteni. De csak ajvékolni mentek oda és adták a lovat a kissebség alá.
  Továbbá a "Véderő" nevű erőszakszervezetnek semmi köze a jobbikhoz mivel még "attack" is volt a mostani polgármester és a Véderő vezetője között. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy ha egy ilyen "szörnyűségesen szélsőséges fasiszta szervezet" mint a Véderő táptalajra talált akkor annak az oka is ott van.
  Dehát ne én írjam már meg a cikket! Esetleg lehetett volna írni a mostani konszolidálódott helyzetről, hogy milyen sikerekkel kecsegtet a "szélsőséges, kirekesztő, rasssszista jobbik"-os polgármester ténykedése.
  Csak így tovább "Félmagyar"!”
 • 1. deszkás 2011. október 23. 15:55
  „Érzem is a bőrömön.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rétvári: a szabadság értéke Közép-Európában sokkal nagyobb

A szabadság értéke itt, Közép-Európában sokkal nagyobb, mert mi vívtuk ki magunknak, és nem örökbe… Tovább olvasom