Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

Vona: a Jobbik célja, hogy kormányzati erő legyen

A Jobbik két éve megválasztott elnöksége azt a célt fogalmazta meg, hogy "irány a parlament", így a párt legfontosabb törekvése teljesült - összegzett beszámolójában Vona Gábor, a párt hetedik, tisztújító kongresszusán.
Az országgyűlési választást értékelve azt mondta: a Fidesz retorikájával ellentétben nem történt forradalom, de ha valaki mindenáron használni akarja a kifejezést, a Jobbikkal kapcsolatban tegye, mert pártja hatalmas ellenszélben ért el jó eredményt. Hozzátette, a parlamentbe jutás nem öncél volt, hanem annak eszköze, hogy bebizonyítsák szimpatizánsaiknak, "a politika lehet tisztességes, hiteles és magyar".

Vona Gábor kijelentette: büszke a Jobbik teljesítményére, noha a választások után hiányérzete volt. De nem pártja szereplése miatt - folytatta -, hanem azért, mert az összes többi parlamenti erő elvett tőlük egy lehetőséget. A Fidesz annak lehetőségét, hogy megakadályozzák törvényjavaslatok elfogadását, az MSZP azét, hogy övék legyen a legerősebb ellenzéki frakció, az LMP pedig annak a felhajtó erejét, hogy a Jobbik egyedül áll szemben az elmúlt húsz év politikai elitjével.

Sikeresnek nevezte a Jobbik szervezetépítését, megemlítve az országos és a megyei választmányok létrejöttét, illetve hogy a Jobbiknak saját hetilapja és az interneten is szerveződő támogatói bázisa van. "Ha nem lenne internet, nem biztos hogy itt lennénk, vagy ilyen erővel lennénk itt" - fogalmazott.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és frakcióvezetője beszédet mond a párt hetedik, tisztújító kongresszusán a Budapesti Kongresszusi Központban. MTI Fotó: Soós Lajos
Vona Gábor, a Jobbik elnöke és frakcióvezetője beszédet mond a párt hetedik, tisztújító kongresszusán a Budapesti Kongresszusi Központban.
MTI Fotó: Soós Lajos

A parlamenti frakció munkájáról szólva elmondta, hogy a Jobbiké a legaktívabb képviselőcsoport, "számtalanszor előfordul", hogy több képviselőjük van az ülésteremben, mint ahányan a többi frakció tagjai közül összesen. Kijelentette, hogy a kormánypártok számos olyan döntést kezdeményeztek, amely eredetileg a Jobbik programjának részét képezte.

Arra is kitért, hogy az elmúlt két évben erősödtek a párt nemzetközi kapcsolatai, és ma a Jobbik "az európai nemzeti pártok" között a legerősebb, legtöbb lehetőséget magában rejtő politikai erő.

Vona Gábor beszédét kétszer szakította meg taps: először, amikor köszönetet mondott a betiltott Magyar Gárda tagjainak, másodszor pedig akkor, amikor megismételte a kongresszus előtti sajtótájékoztatóján ismertetett véleményét, amely szerint a Jobbik a parlamenti arányánál lényegesen nagyobb hatással volt a hazai közéletre. Példaként említette és a Jobbik megerősödésének tulajdonította, hogy az MSZP június 4-én Trianon-emléknapot tartott; mint mondta, ez olyan érzés lehetett a szocialisták számára, mintha a Jobbik képviselőinek Károlyi Mihály szobrát kellene megkoszorúzniuk.

A pártelnök beszédével a kongresszus nyilvános része véget ért. A testület ezután zárt ülésen hallgatja meg az elnöki tisztségre egyedüliként jelölt Vona Gábor programbeszédét, majd szót kapnak az alelnökjelöltek is.

Az elnökség tagjait megválasztó titkos szavazást követően várhatóan módosítják a Jobbik alapszabályát. A kétharmados többséget igénylő változtatás alapján a párt úgynevezett baráti köröket hozna létre, elsősorban a határon túl.

A kongresszuson több, határon túli szervezet képviselői mellett megjelent az az ötgyermekes budafoki családanya is, akinek kilakoltatása ellen a párt országgyűlési képviselői tiltakoztak. A Budapesti Kongresszusi Központban tartott rendezvényre többen a betiltott Magyar Gárda egyenruhájában érkeztek.

Vona: a Jobbik célja, hogy kormányzati erő legyen

Vona Gábor szerint a Jobbik az elmúlt két évben felkavarta a magyar politika állóvízét, a párt célja azonban, hogy a következő választáson már ne csupán átütő, hanem kormányzati erő legyen.

A pártelnök szombaton, a Jobbik hetedik, tisztújító kongresszusa előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az, hogy az MSZP június negyedikén Trianon-emléknapot tartott, mutatja a közélet megváltozásának irányát, s ez elsősorban a Jobbik megjelenésének eredménye. A Jobbik parlamenti munkáját következetesnek és konstruktívnak nevezte, kitérve arra, hogy szerinte az LMP bizonytalan társadalmi szervezetként, az MSZP pedig "hisztipártként" viselkedik az Országgyűlésben.

A Jobbik szombati kongresszusa új elnökséget választ és dönt a párt alapszabályának módosításáról. Az elnöki tisztségre Vona Gábor az egyetlen jelölt, a hat alelnöki pozícióra tizenketten kaptak elegendő számú jelölést.

Korábban írtuk:

Vona Gábort választhatja újra pártelnökké mai tisztújító kongresszusán a Jobbik Magyarországért Mozgalom.

Novák Előd alelnök MTI-nek adott tájékoztatása szerint a tisztújítás a pártelnök mellett a hat alelnökre terjed ki, és amiatt vált szükségessé, mert a Jobbik tisztségviselőit két évre választják, és az érintettek mandátuma most járt le.

A több mint 800 fős kongresszus titkos szavazással dönt az új elnökségről, a hat alelnöki posztra 12 jelölés érkezett az alapszervezetektől, az elnöki posztért egyedül Vona Gábor jelenlegi elnök, frakcióvezető indul. A testület új etikai és számvizsgáló bizottságot is választ.

A Jobbik kongresszusa dönt arról az alapszabály-módosító javaslatról is, amelynek alapján a párt "baráti köröket" hozna létre határon túli országokban, "elsősorban elcsatolt országrészekben" - közölte Novák Előd.

Olvasóink írták

 • 12. Írástudatlan 2010. június 27. 10:03
  „deszkás!

  Jó lenne ha leszállnál a szobafestőkről szép ecsém!”
 • 11. jozko 2010. június 26. 15:39
  „Tisztelt Jobbik Tagok és Szimpatizánsok! Pártoktól független, el nem kötelezett politikai nézetűnek vallom magam. Véleményem szerint, amíg csak egymásnak tapsoltok a rendezvényeieteken, nem mentek semmire! A társadalom széles rétege figyel rátok. Sokan nem hangoztatják, és főleg nem nyilvánosan, hogy a társadalmi mértű igazságtalanságok megoldására vannak keresztülvihető megoldásai a Jobbiknak! Ha csak akartok erősek lenni, de nincsenek kicsikart, nehézségek árán, és látványosan azok által is kritizált eredményeitek, amikért "titokban" sokan drukkolnak nektek, akkor bizony elvész a látens szimpátia és a saját táborotok létszáma is megcsappan. Vagyis képesnek kell lennetek fából vaskarikát csinálni.! Megoldható...."fagyot is bírjon el, aki acél akar lenni, suhogni élivel.."A közvélemény csalóka: teljesen elutasítani legalább akkora ostobaság, mint teljesen elfogadni!”
 • 10. deszkás 2010. június 26. 12:12
  „Álmodik a nyomor? És a szobafestő hol”
 • 9. matek 2010. június 26. 12:08
  „helyesen múlt század elején”
 • 8. matek 2010. június 26. 11:27
  „Természetesen jót akar a JOBBIK ugyanúgy.mint Lenin is jót akart tenni a múlt század végén,de amíg két ember él a földön mindkét eszme kivitelezhetetlen.”
 • 7. achilleus 2010. június 26. 10:09
  „5. hozzászólás igazságkereső 2010.06.26. 09:30
  Boross Péter egy sötét szenilis köpönyegforgató. Orbán pedig, ha nem tanul volt főtanácsadója számtalan eltévelyedéseiből, könnyen dávidibolyásodhat És ez komoly! http://jobbklikk.hu/index.php?Cikk=50
  ------ Boross ötleteléséhez: Senkinek sem lehet az ellen kifogása, ha a családosokat POZITÍVAN diszkriminálva adóztatják, de e mellett /vagy helyett/ egy NEGATÍV diszkriminációt alkalmazni, az ilyen-olyan okok miatt gyermektelenekkel szemben, nem vall valami fejlett alkotmányjogi intelligenciára. Persze aki a Ratkó-Rákosi-(kora-Kádár) korszak gyermektelenségi adóját követendő példának tartja, az talán elgondolkodhatna azon, hogy van-e helye bármiféle demokratikus rendszerben. A dolog praktikus részével kapcsolatos egyéb etikai, a házastársak (egyének) megalázásához vezető problémákról már szót sem ejtek, mert végül is nem ez a téma.”
 • 6. deszkás 2010. június 26. 09:41
  „Az igazgató úr most Orbán felkérésének tesz eleget.Koronatan és egyebek.”
 • 5. igazságkereső 2010. június 26. 09:30
  „Nem ide tartozik ugyan, de még is ideírom: a 168 óra mai számában Boross Péter ex-miniszterelnök legújabb ötletét olvastam,mely szerint a gyermeket nem nevelőkkel költségvetési hozzájárulást fizettetne! Mondja ezt az ajánlatot egy olyan ember, akinek fogalma nincs a megélhetési gondokról.Ő, aki 6 hónapig volt miniszterelnök,úgy tesz,mintha az Ő kezében volna a bölcsek köve,holott ez a 6 hónap arra sem elég, hogy a Parlament minden szegletét megismerje!Kérdezem: miért tartja magát ilyen okosnak a volt Dél-pesti Vendéglátó igazgatója,aki szerintem nagy nyelvcsapások nélkül nyilván nem is lehetett volna az.Bizony jó lenne, ha ezeket a "nagyon okos embereket"végre parkolópályára tennék, mert többet ártanak,mint használnak,miközben érdemtelenül megszerzett magas jövedelmük és nyugdíjuk alapján osztják az észt.Van ezeknek az embereknek józan eszük, ezen a földön és ebben az országban élnek? Legalább már több kárt ne okozzanak, mint amilyet éppen Borossék okoztak 1993-ban és az azt követő félévben!”
 • 4. vmagdi 2010. június 26. 09:05
  „belevalo ez a vona... hat hogy mibe, azt a kepzeletekre bizom”
 • 3. rozator 2010. június 26. 07:43
  „valoperes_zugugyved! Te meg ne igyál többet! Igaza van Orbánkirálynak (ez egyszer), kapsz két pofont, és hazazavarunk!”
 • 2. valoperes_zugugyved 2010. június 26. 07:05
  „MADAR VAGY,NE SZOLJ BELE A FELNOTTEK DOLGABA.
  IGYAL TEJET INKABB KISFIU.”
 • 1. madártej 2010. június 26. 06:55
  „Szerbiában 2% körül kapott a baráti körük, amit László Bálint vezet. Itt is lebőgtek a szamarak, nem lett 2/3-a a Vonának, hiába kukorékolta minden gyűlésen tavasszal. Sőt, még 1/3-uk se lett. És ez így a jó.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szekeres Imre nem indul az MSZP tisztújításán

Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese a nagy számú jelölés ellenére nem indul a tisztújításon. A… Tovább olvasom